際際滷

際際滷Share a Scribd company logo
Aplicatii ale laserelor Referat de Corina Chirila
Prin exemple concrete este ilustrat influen釘a benefic pe care a exercitat-o inventarea laserului asupra dezvoltrii tiin釘ei, tehnicii i a diverselor ramuri ale economiei. Utilizarea laseruluii 樽n prelucrarea materialelor capt o importan釘 economic mereu cresc但nd. Avantajul laserului rezid 樽n prelucrarea rapid i fr contact a celor mai diverse materiale, lumina laser fiind aplicat cu mare precizie i exact controlat. Razele laser, de asemenea, sunt utilizate pe larg 樽n medicin, precum i 樽n automatizarea celor mai diverse procese. Spre deosebire de radia釘iile termice obinuite, radia釘ia laser are o serie de propriet釘i valoroase i deosebit de importante: este coerent, monocromatic i de mare intensitate. Coeren釘a reprezint proprietatea unei surse de a emite radia釘ii de aceeai frecven釘 i cu un defazaj constant 樽n timp, iar monocromaticitatea este proprietatea radia釘iei de a avea aceeai culoare spectral [1]. Datorit propriet釘ilor sale, radia釘ia laser poate fi concentrat, cu ajutorul unor lentile speciale, 樽ntr-un focar punctiform, spre deosebire de radia釘ia luminoas a unei lmpi obinuite cu incandescen釘. Aceasta explic puterea specific considerabil a radia釘iei laser 樽n focar care poate atinge valori de p但n la 109 W/cm2. Propriet釘ile unice ale radia釘iei laser au fcut ca generatoarele cuantice s fie un instrument de ne樽nlocuit 樽n cele mai diverse domenii ale tiin釘ei i tehnicii.
LASERELE TEHNOLOGICE Laserele de mare putere cu ac釘iune continu sunt utilizate pentru tierea, sudarea i lipirea pieselor din diferite materiale. Temperatura 樽nalt 樽n fasciculul laser permite sudarea unor materiale, imposibil de realizat prin alte tehnologii (de exemplu, metal i ceramic). Monocromaticitatea 樽nalt a radia釘iei permite focalizarea razei luminoase 樽ntr-un punct de ordinul submicronilor (datorit lipsei dispersiei) i utilizarea ei la executarea microcircuitelor. La prelucrarea pieselor 樽n vid sau 樽n atmosfer de gaz inert fasciculul laser poate fi introdus 樽n camera tehnologic printr-un geam transparent.  Fasciculul laser este ideal de rectiliniu i poate servi ca o rigl foarte comod pentru orientare. Laserul cu impulsuri este folosit 樽n geodezie i construc釘ia de case, pentru msurarea distan釘elor pe teren dup timpul de parcurgere de ctre impulsul de lumin a distan釘ei dintre dou puncte
COMUNICA鄭IILE LASER Laserele au produs o revolu釘ie 樽n telecomunica釘ii i 樽n tehnica de imprimare a informa釘iei. Exist o legitate simpl: cu c但t e mai 樽nalt frecven釘a purttoare a canalului de telecomunica釘ie, cu at但t e mai mare capacitatea de transmisie a acestuia. Tocmai de aceea 樽n legtura radio, realizat ini釘ial pe unde lungi, s-a trecut treptat la unde tot mai scurte. Cum se tie, lumina este o und electromagnetic ca i undele radio, numai c are lungimea de zeci de mii de ori mai scurt. Ca urmare, cu ajutorul unui laser se poate transmite de zeci de mii de ori mai mult informa釘ie, dec但t printr-un canal radio cu unde ultrascurte. Legtura laser se realizeaz prin fibre optice care reprezint nite fire sub釘iri din sticl i 樽n care lumina, datorit reflexiei interioare totale, se propag practic fr pierderi la distan釘e de sute de kilometri. Fasciculul laser este utilizat la imprimarea i citirea imaginilor (inclusiv 樽n micare) i a sunetelor pe CD-uri.
LASERUL N MEDICIN Tehnica laser se 樽ntrebuin釘eaz pe larg 樽n chirurgie i 樽n terapie. Cu raza laser introdus prin pupil se sudeaz retina desprins de pe globul ochiului i se corecteaz defectele de vedere. Interven釘iile chirurgicale efectuate cu bisturiul laser traumatizeaz mai pu釘in 釘esuturile vii. n plus, radia釘ia laser de mic putere grbete cicatrizarea rnilor i exercit o influen釘 asemenea acupuncturii. n ingineria genetic i nanotehnologii  (tehnologii care opereaz cu obiecte de dimensiunile 10-9 m), cu ajutorul laserului se taie i se combin fragmente de gene, molecule biologice i obiecte cu dimensiuni de ordinul milionimilor de milimetru.
LASERUL N CERCETAREA TIIN鄭IFIC Temperatura i concentra釘ia extrem de 樽nalt a radia釘iei laser ofer posibilitatea de a studia materia 樽n stri extreme, existente numai 樽n ad但ncurile stelelor fierbin釘i. Un rol deosebit de important 樽l joac laserele 樽n fizica nuclear, la declanarea reac釘iilor termonucleare. n cutarea de noi surse de energie care s satisfac cerin釘ele mereu cresc但nde ale omenirii, fizicienii au ajuns la ideea utilizrii 樽n acest scop a reac釘iilor termonucleare controlate . Una dintre aceste reac釘ii const 樽n fuziunea, 樽n anumite condi釘ii, a unor nuclee atomice mai uoare i formarea unuia mai greu, 樽nso釘it de degajarea unei cantit釘i imense de energie. Laserele ofer i chimitilor noi posibilit釘i 樽n studiul i cercetarea reac釘iilor fotochimice, cu multiple aplica釘ii 樽n tehnologiile chimice moderne. De exemplu, prin activarea clorofilei cu ajutorul luminii laser se poate accelera i controla procesul de fotosintez, ceea ce deschide noi perspective 樽n ob釘inerea pe cale industrial de carbona釘i i, eventual, proteine sintetice.
LASERELE I CALCULATOARELE Cu ajutorul laserelor s-ar putea realiza pe cale optic transmiterea semnalelor 樽ntre diferitele componente ale calculatorului, fr ca 樽ntre acestea s existe vreun contact. Chiar i alimentarea calculatorului s-ar putea face cu ajutorul luminii laser, fr s mai fie nevoie de curent electric. Impulsurile luminoase de scurt durat produse de un laser sunt transmise 樽ntre diferitele elemente componente prin intermediul unor conductori de lumin de tip special, cunoscu釘i sub numele de fibre optice. Aceste cabluri de lumin sunt, de fapt, fire de sticl foarte sub釘iri 樽n care lumina, ptrunz但nd sub un unghi oarecare fa釘a de axul firului, se propag prin reflexii repetate pe pere釘ii firului, acoperit cu o pelicul extrem de fin tot din sticl, dar av但nd indicele de refrac釘ie mai mic dec但t al firului. Printr-un astfel de fir cu diametrul de numai 1 mm se pot propaga simultan sute de impulsuri laser.  Aadar, se contureaz apari釘ia unei noi genera釘ii de calculatoare, calculatoarele optice, a cror construc釘ie i principiu de func釘ionare difer mult de cele ale calculatoarelor electronice. n prezent exist diverse proiecte de realizare a acestui nou tip de calculatoare. Fr a intra 樽n detalii, vom men釘iona c viitoarele calculatoare vor avea dimensiuni mult mai mici dec但t cele electronice, iar informa釘iile ob釘inute, prelucrate i redate de calculatoarele optice nu vor mai fi triate dup adres, ca 樽n calculatoarele electronice, ci dup imagini. Aceasta 樽nseamn c datele nu mai sunt tratate separat, fiecare 樽n parte, ci exist posibilitatea prelucrrii lor 樽n grup, calculatorul optic put但nd memora dintr-o singur privire o mare cantitate de informa釘ii. n memoria noilor calculatoare informa釘iile sunt re釘inute sub form de imagini. Se vorbete deja de o logic a imaginilor i de o aritmetic a imaginilor. Calculatoarele optice vor avea o memorie imens, capabil s cuprind o cantitate de informa釘ii echivalent cu cea con釘inut 樽ntr-o bibliotec cu milioane de volume, precum i o vitez fantastic, de circa 1013  1014 opera釘ii pe secund!
Domeniile de utilizare a laserului, deloc complete, punctate mai sus ilustreaz acea imens influen釘 pe care o exercit laserul 樽n dezvoltarea tiin釘ei i tehnicii, precum i 樽n via釘a societ釘ii moderne. Se poate afirma, fr prea mare exagerare, c laserul aprut la mijlocul secolului XX a produs un impact asupra omenirii, asemntor cu acela pe care l-a avut energia electric i radioul cu o jumate de secol mai 樽nainte.

More Related Content

Aplicatii Ale Laserelor

  • 1. Aplicatii ale laserelor Referat de Corina Chirila
  • 2. Prin exemple concrete este ilustrat influen釘a benefic pe care a exercitat-o inventarea laserului asupra dezvoltrii tiin釘ei, tehnicii i a diverselor ramuri ale economiei. Utilizarea laseruluii 樽n prelucrarea materialelor capt o importan釘 economic mereu cresc但nd. Avantajul laserului rezid 樽n prelucrarea rapid i fr contact a celor mai diverse materiale, lumina laser fiind aplicat cu mare precizie i exact controlat. Razele laser, de asemenea, sunt utilizate pe larg 樽n medicin, precum i 樽n automatizarea celor mai diverse procese. Spre deosebire de radia釘iile termice obinuite, radia釘ia laser are o serie de propriet釘i valoroase i deosebit de importante: este coerent, monocromatic i de mare intensitate. Coeren釘a reprezint proprietatea unei surse de a emite radia釘ii de aceeai frecven釘 i cu un defazaj constant 樽n timp, iar monocromaticitatea este proprietatea radia釘iei de a avea aceeai culoare spectral [1]. Datorit propriet釘ilor sale, radia釘ia laser poate fi concentrat, cu ajutorul unor lentile speciale, 樽ntr-un focar punctiform, spre deosebire de radia釘ia luminoas a unei lmpi obinuite cu incandescen釘. Aceasta explic puterea specific considerabil a radia釘iei laser 樽n focar care poate atinge valori de p但n la 109 W/cm2. Propriet釘ile unice ale radia釘iei laser au fcut ca generatoarele cuantice s fie un instrument de ne樽nlocuit 樽n cele mai diverse domenii ale tiin釘ei i tehnicii.
  • 3. LASERELE TEHNOLOGICE Laserele de mare putere cu ac釘iune continu sunt utilizate pentru tierea, sudarea i lipirea pieselor din diferite materiale. Temperatura 樽nalt 樽n fasciculul laser permite sudarea unor materiale, imposibil de realizat prin alte tehnologii (de exemplu, metal i ceramic). Monocromaticitatea 樽nalt a radia釘iei permite focalizarea razei luminoase 樽ntr-un punct de ordinul submicronilor (datorit lipsei dispersiei) i utilizarea ei la executarea microcircuitelor. La prelucrarea pieselor 樽n vid sau 樽n atmosfer de gaz inert fasciculul laser poate fi introdus 樽n camera tehnologic printr-un geam transparent. Fasciculul laser este ideal de rectiliniu i poate servi ca o rigl foarte comod pentru orientare. Laserul cu impulsuri este folosit 樽n geodezie i construc釘ia de case, pentru msurarea distan釘elor pe teren dup timpul de parcurgere de ctre impulsul de lumin a distan釘ei dintre dou puncte
  • 4. COMUNICA鄭IILE LASER Laserele au produs o revolu釘ie 樽n telecomunica釘ii i 樽n tehnica de imprimare a informa釘iei. Exist o legitate simpl: cu c但t e mai 樽nalt frecven釘a purttoare a canalului de telecomunica釘ie, cu at但t e mai mare capacitatea de transmisie a acestuia. Tocmai de aceea 樽n legtura radio, realizat ini釘ial pe unde lungi, s-a trecut treptat la unde tot mai scurte. Cum se tie, lumina este o und electromagnetic ca i undele radio, numai c are lungimea de zeci de mii de ori mai scurt. Ca urmare, cu ajutorul unui laser se poate transmite de zeci de mii de ori mai mult informa釘ie, dec但t printr-un canal radio cu unde ultrascurte. Legtura laser se realizeaz prin fibre optice care reprezint nite fire sub釘iri din sticl i 樽n care lumina, datorit reflexiei interioare totale, se propag practic fr pierderi la distan釘e de sute de kilometri. Fasciculul laser este utilizat la imprimarea i citirea imaginilor (inclusiv 樽n micare) i a sunetelor pe CD-uri.
  • 5. LASERUL N MEDICIN Tehnica laser se 樽ntrebuin釘eaz pe larg 樽n chirurgie i 樽n terapie. Cu raza laser introdus prin pupil se sudeaz retina desprins de pe globul ochiului i se corecteaz defectele de vedere. Interven釘iile chirurgicale efectuate cu bisturiul laser traumatizeaz mai pu釘in 釘esuturile vii. n plus, radia釘ia laser de mic putere grbete cicatrizarea rnilor i exercit o influen釘 asemenea acupuncturii. n ingineria genetic i nanotehnologii (tehnologii care opereaz cu obiecte de dimensiunile 10-9 m), cu ajutorul laserului se taie i se combin fragmente de gene, molecule biologice i obiecte cu dimensiuni de ordinul milionimilor de milimetru.
  • 6. LASERUL N CERCETAREA TIIN鄭IFIC Temperatura i concentra釘ia extrem de 樽nalt a radia釘iei laser ofer posibilitatea de a studia materia 樽n stri extreme, existente numai 樽n ad但ncurile stelelor fierbin釘i. Un rol deosebit de important 樽l joac laserele 樽n fizica nuclear, la declanarea reac釘iilor termonucleare. n cutarea de noi surse de energie care s satisfac cerin釘ele mereu cresc但nde ale omenirii, fizicienii au ajuns la ideea utilizrii 樽n acest scop a reac釘iilor termonucleare controlate . Una dintre aceste reac釘ii const 樽n fuziunea, 樽n anumite condi釘ii, a unor nuclee atomice mai uoare i formarea unuia mai greu, 樽nso釘it de degajarea unei cantit釘i imense de energie. Laserele ofer i chimitilor noi posibilit釘i 樽n studiul i cercetarea reac釘iilor fotochimice, cu multiple aplica釘ii 樽n tehnologiile chimice moderne. De exemplu, prin activarea clorofilei cu ajutorul luminii laser se poate accelera i controla procesul de fotosintez, ceea ce deschide noi perspective 樽n ob釘inerea pe cale industrial de carbona釘i i, eventual, proteine sintetice.
  • 7. LASERELE I CALCULATOARELE Cu ajutorul laserelor s-ar putea realiza pe cale optic transmiterea semnalelor 樽ntre diferitele componente ale calculatorului, fr ca 樽ntre acestea s existe vreun contact. Chiar i alimentarea calculatorului s-ar putea face cu ajutorul luminii laser, fr s mai fie nevoie de curent electric. Impulsurile luminoase de scurt durat produse de un laser sunt transmise 樽ntre diferitele elemente componente prin intermediul unor conductori de lumin de tip special, cunoscu釘i sub numele de fibre optice. Aceste cabluri de lumin sunt, de fapt, fire de sticl foarte sub釘iri 樽n care lumina, ptrunz但nd sub un unghi oarecare fa釘a de axul firului, se propag prin reflexii repetate pe pere釘ii firului, acoperit cu o pelicul extrem de fin tot din sticl, dar av但nd indicele de refrac釘ie mai mic dec但t al firului. Printr-un astfel de fir cu diametrul de numai 1 mm se pot propaga simultan sute de impulsuri laser. Aadar, se contureaz apari釘ia unei noi genera釘ii de calculatoare, calculatoarele optice, a cror construc釘ie i principiu de func釘ionare difer mult de cele ale calculatoarelor electronice. n prezent exist diverse proiecte de realizare a acestui nou tip de calculatoare. Fr a intra 樽n detalii, vom men釘iona c viitoarele calculatoare vor avea dimensiuni mult mai mici dec但t cele electronice, iar informa釘iile ob釘inute, prelucrate i redate de calculatoarele optice nu vor mai fi triate dup adres, ca 樽n calculatoarele electronice, ci dup imagini. Aceasta 樽nseamn c datele nu mai sunt tratate separat, fiecare 樽n parte, ci exist posibilitatea prelucrrii lor 樽n grup, calculatorul optic put但nd memora dintr-o singur privire o mare cantitate de informa釘ii. n memoria noilor calculatoare informa釘iile sunt re釘inute sub form de imagini. Se vorbete deja de o logic a imaginilor i de o aritmetic a imaginilor. Calculatoarele optice vor avea o memorie imens, capabil s cuprind o cantitate de informa釘ii echivalent cu cea con釘inut 樽ntr-o bibliotec cu milioane de volume, precum i o vitez fantastic, de circa 1013 1014 opera釘ii pe secund!
  • 8. Domeniile de utilizare a laserului, deloc complete, punctate mai sus ilustreaz acea imens influen釘 pe care o exercit laserul 樽n dezvoltarea tiin釘ei i tehnicii, precum i 樽n via釘a societ釘ii moderne. Se poate afirma, fr prea mare exagerare, c laserul aprut la mijlocul secolului XX a produs un impact asupra omenirii, asemntor cu acela pe care l-a avut energia electric i radioul cu o jumate de secol mai 樽nainte.