ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
    “ Copagament i Atenció Primària  (qui guanya / qui perd)”   Dempeus 10 juny 2010   Ramon Morera i Castell
Alguns polítics, gestors i economistes sanitaris plantegen la necessitat d'ampliar el copagament al nostre sistema sanitari. Tenen els seus arguments per plantejar-ho però, quan es realitza un plantejament rigorós i havent alternatives que poden garantir la sostenibilitat del sistema sanitari,  el debat sobre el copagament des de la perspectiva de l'Atenció Primària no té cap sentit .
Índex Arguments que podrien justificar ampliar el copagament al nostre sistema sanitari   Algunes qüestions que cal plantejar-se abans de parlar de copagament     Perquè ampliar el copagament al nostre sistema de salut seria un error     Les alternatives per disposar d'un millor sistema sanitari i més eficient
L'Atenció Primària (AP) és un del serveis públics que ha rebut  més pressió assistencial  i on s'ha pogut sentir més una necessitat de racionalitzar la demanda.   Demanda excessiva provocada per diversos factors:   la medicalització que genera el sistema sanitari i en constant creixement el consumisme de la nostra societat i la recerca de la immediatesa l'enlluernament de les noves tecnologies mèdiques  l'hospital com tradicional centre de referència per l'atenció a la malaltia en detriment de l'AP fan que l'atenció sanitària, pels processos no greus, sigui molt més costosa del necessari      
  Cal ser conscient que més activitat sanitària no significa necessàriament més salut i, per tant, cal buscar solucions a l'excés de demanda.      Sorgeixen comportaments oportunistes o abusius com el risc moral (moral hazard) que es tradueixen en hiperconsums d'un determinat bé però únicament es produeix per un percentatge molt minoritari de la població.     La limitació de recursos públics no es correspon amb el creixement de despesa en salut, el que genera tensions entre el finançament possible i les despeses que produeix el sistema sanitari   Arguments que podrien justificar ampliar el copagament al nostre sistema sanitari
Cóm i quant es modifica l'ús d'un servei i el dels possibles que s'utilitzin com a alternatius?    Són realment eficients en la part econòmica i efectius en la clínica?   Indueixen inequitat en l'accés o a la fiscalitat?    Es poden produir diferències entre diferents grups socioeconòmics?    Es pot provocar empitjorament de la salut, individual o col·lectiva?   Redueixen o dissuadeixen del consum de la mateixa manera?    Quins costos de transacció comporten?    Hi ha altres fórmules possibles?  Algunes qüestions que cal plantejar-se abans de parlar de copagament.
Perquè ampliar el copagament al nostre sistema de salut seria un error:   En primer lloc, el copagament pot afectar l'equitat, un dels grans valors del nostre sistema nacional de salut   Redueix l'accessibilitat, però tant en els serveis innecessaris com els importants i avui ja sabem que el copagament és incapaç de racionalitzar l’ús dels serveis sanitaris   Hi ha estudis que no troben millora de l'eficiència dels serveis sanitaris amb la introducció del copagament (poca capacitat recaptatòria i elevada generació de nous costos de transacció)
Les alternatives per disposar d'un millor sistema sanitari i més eficient  
  Les malalties cròniques associades a l'envelliment, noves estratègies d'Atenció Integrada   Un 20% dels pacients consumeixen un 80% dels recursos sanitaris. Bona part d'aquests pacients són pacients amb malalties cròniques i pacients complexes. La resposta que hi dóna el sistema sanitari és fragmentada, poc orientada a les seves necessitats i molt costosa.  Una nova organització del sistema sanitari centrada en l'Atenció Primària i amb la visió d'Atenció Integrada entre els diferents nivells donaria millor resposta a les necessitats i amb resultats molt més eficients.
  Una Atenció Primària potent   Hi ha prous estudis econòmics que demostren que els millors resultats de salut d'una població amb els menors costos possibles s'aconsegueix quan hi ha una xarxa d'Atenció Primària potent.
  Racionalització del procés d'incorporació de noves tecnologies i nous fàrmacs al sistema sanitari   Una part important de l'increment de la despesa sanitària es deu a la incorporació de nous fàrmacs i de noves tecnologies mèdiques amb costos elevats. Incorporació sovint provocada per pressions comercials. És essencial un sistema rigorós i independent d'avaluació de qualsevol nova tecnologia mèdica o de qualsevol nou fàrmac, especialment els d'ús hospitalari abans d'incorporar-ho a la cartera de serveis pública.
  La funció gatekeaper de l'Atenció Primària   Hi ha molts estudis que evidencien que per fer una correcta utilització del sistema sanitari és essencial que el ciutadà hi accedeixi a través de l'Atenció Primària de salut.  En el nostre sistema hi ha nombrosos  bypass  que fan que l'Atenció Primària realment no sigui la porta d'entrada al sistema. En aquest sentit, un bon exemple a imitar és el del NHS anglès, que té consolidada l'Atenció Primària com a gatekeaper del sistema.
Conclusions (I) A l'aplicar el copagament s'ha objectivat la reducció del consum, però no l'adequació de la resposta clínica ni el cost total assistencial, i sembla afectar-se l'accés de tots els pacients, siguin o no hiperconsumidors, fins i tot en recursos preventius, el que provocaria externalitzacions negatives en la salut comunitària.
Conclusions (II) La incorporació en l'agenda política del copagament a Espanya com a mesura en contra la crisi econòmica, no té cap lògica ni en termes econòmics i molt menys en termes de salut de la població. Hi ha una llarga llista de possibles actuacions a desenvolupar al sistema sanitari que afavoririen la seva sostenibilitat i que sí requereixen recolzament i lideratge polític.    
            Dr. Ramon Morera i Castell Especialista en Medicina Familiar i Comunitària [email_address]         Membre fundador del FoCAP http://forumatencioprimaria.webnode.com/

More Related Content

Copagament i_atencio_primaria_qui_guanya_q

  • 1.     “ Copagament i Atenció Primària (qui guanya / qui perd)”   Dempeus 10 juny 2010   Ramon Morera i Castell
  • 2. Alguns polítics, gestors i economistes sanitaris plantegen la necessitat d'ampliar el copagament al nostre sistema sanitari. Tenen els seus arguments per plantejar-ho però, quan es realitza un plantejament rigorós i havent alternatives que poden garantir la sostenibilitat del sistema sanitari, el debat sobre el copagament des de la perspectiva de l'Atenció Primària no té cap sentit .
  • 3. Índex Arguments que podrien justificar ampliar el copagament al nostre sistema sanitari   Algunes qüestions que cal plantejar-se abans de parlar de copagament     Perquè ampliar el copagament al nostre sistema de salut seria un error     Les alternatives per disposar d'un millor sistema sanitari i més eficient
  • 4. L'Atenció Primària (AP) és un del serveis públics que ha rebut més pressió assistencial i on s'ha pogut sentir més una necessitat de racionalitzar la demanda.   Demanda excessiva provocada per diversos factors:   la medicalització que genera el sistema sanitari i en constant creixement el consumisme de la nostra societat i la recerca de la immediatesa l'enlluernament de les noves tecnologies mèdiques  l'hospital com tradicional centre de referència per l'atenció a la malaltia en detriment de l'AP fan que l'atenció sanitària, pels processos no greus, sigui molt més costosa del necessari      
  • 5.   Cal ser conscient que més activitat sanitària no significa necessàriament més salut i, per tant, cal buscar solucions a l'excés de demanda.      Sorgeixen comportaments oportunistes o abusius com el risc moral (moral hazard) que es tradueixen en hiperconsums d'un determinat bé però únicament es produeix per un percentatge molt minoritari de la població.     La limitació de recursos públics no es correspon amb el creixement de despesa en salut, el que genera tensions entre el finançament possible i les despeses que produeix el sistema sanitari   Arguments que podrien justificar ampliar el copagament al nostre sistema sanitari
  • 6. Cóm i quant es modifica l'ús d'un servei i el dels possibles que s'utilitzin com a alternatius?    Són realment eficients en la part econòmica i efectius en la clínica?   Indueixen inequitat en l'accés o a la fiscalitat?    Es poden produir diferències entre diferents grups socioeconòmics?    Es pot provocar empitjorament de la salut, individual o col·lectiva?   Redueixen o dissuadeixen del consum de la mateixa manera?    Quins costos de transacció comporten?    Hi ha altres fórmules possibles?  Algunes qüestions que cal plantejar-se abans de parlar de copagament.
  • 7. Perquè ampliar el copagament al nostre sistema de salut seria un error:   En primer lloc, el copagament pot afectar l'equitat, un dels grans valors del nostre sistema nacional de salut   Redueix l'accessibilitat, però tant en els serveis innecessaris com els importants i avui ja sabem que el copagament és incapaç de racionalitzar l’ús dels serveis sanitaris   Hi ha estudis que no troben millora de l'eficiència dels serveis sanitaris amb la introducció del copagament (poca capacitat recaptatòria i elevada generació de nous costos de transacció)
  • 8. Les alternatives per disposar d'un millor sistema sanitari i més eficient  
  • 9.   Les malalties cròniques associades a l'envelliment, noves estratègies d'Atenció Integrada   Un 20% dels pacients consumeixen un 80% dels recursos sanitaris. Bona part d'aquests pacients són pacients amb malalties cròniques i pacients complexes. La resposta que hi dóna el sistema sanitari és fragmentada, poc orientada a les seves necessitats i molt costosa. Una nova organització del sistema sanitari centrada en l'Atenció Primària i amb la visió d'Atenció Integrada entre els diferents nivells donaria millor resposta a les necessitats i amb resultats molt més eficients.
  • 10.   Una Atenció Primària potent   Hi ha prous estudis econòmics que demostren que els millors resultats de salut d'una població amb els menors costos possibles s'aconsegueix quan hi ha una xarxa d'Atenció Primària potent.
  • 11.   Racionalització del procés d'incorporació de noves tecnologies i nous fàrmacs al sistema sanitari   Una part important de l'increment de la despesa sanitària es deu a la incorporació de nous fàrmacs i de noves tecnologies mèdiques amb costos elevats. Incorporació sovint provocada per pressions comercials. És essencial un sistema rigorós i independent d'avaluació de qualsevol nova tecnologia mèdica o de qualsevol nou fàrmac, especialment els d'ús hospitalari abans d'incorporar-ho a la cartera de serveis pública.
  • 12.   La funció gatekeaper de l'Atenció Primària   Hi ha molts estudis que evidencien que per fer una correcta utilització del sistema sanitari és essencial que el ciutadà hi accedeixi a través de l'Atenció Primària de salut. En el nostre sistema hi ha nombrosos  bypass que fan que l'Atenció Primària realment no sigui la porta d'entrada al sistema. En aquest sentit, un bon exemple a imitar és el del NHS anglès, que té consolidada l'Atenció Primària com a gatekeaper del sistema.
  • 13. Conclusions (I) A l'aplicar el copagament s'ha objectivat la reducció del consum, però no l'adequació de la resposta clínica ni el cost total assistencial, i sembla afectar-se l'accés de tots els pacients, siguin o no hiperconsumidors, fins i tot en recursos preventius, el que provocaria externalitzacions negatives en la salut comunitària.
  • 14. Conclusions (II) La incorporació en l'agenda política del copagament a Espanya com a mesura en contra la crisi econòmica, no té cap lògica ni en termes econòmics i molt menys en termes de salut de la població. Hi ha una llarga llista de possibles actuacions a desenvolupar al sistema sanitari que afavoririen la seva sostenibilitat i que sí requereixen recolzament i lideratge polític.    
  • 15.             Dr. Ramon Morera i Castell Especialista en Medicina Familiar i Comunitària [email_address]         Membre fundador del FoCAP http://forumatencioprimaria.webnode.com/