2. De ce e necesara o strategiein social media? 10 milioanede fanidau like paginilor de brand in fiecareziCompaniile cu activitatevizibila in social media au avutvenituri cu 18% maimariin ultimul an76% din public are incredere in recomandarile din parteaprietenilorsicunoscutilorUn utilizatorobisnuit de Facebookesteconectat la 80 de community pages, pagini, grupurisievenimente.
3. De ce e necesara o strategiein social media? Se estimeaza ca, in 2014, investitiile in social media vorfi de 3.1 miliarde de dolarila nivel global (conform Top Rank).Publicul are un filtru tot mai critic cu informatiile care ii parvin in mediul onlinePubliculvorbestedesprebranduri in social media, cu saufarainterventiaacestora.Social media are un public suficient de extinspentru a ficonsideratrelevant.Customer service e noul marketing.
4. Ceeste o strategie in social media?Aliniereaobiectivelororganizationalesi ale publiculuiprinimplicaresociala. Integrareacomponentelor de comunicare din cadrulorganizatiei (atat offline, cat si online) pentrucrestereaeficientei.Un exercitiu de planificarestrategicaaplicabiltuturoreforturilor de comunicare ale uneiorganizatii, necesarsi in mediul online.
5. Punctul de pornireAnalizasituatiei: identificareaproblemesinecesitatilor de comunicareScopsiobiectivemasurabileDefinireapubliculuiAuditarearesurselor: personal disponibil (full sau part time), resurse de timpsifinante, posibilitatea de externalizare, suporttehnic.DesemnarearolurilorsiresponsabilitatilorDefinirea Key Performance IndicatorsStabilireaunuiwork-flowExecutiaMonitorizaresievaluare
7. Bariere in adoptieMediuincontrolabilRiscuripentru brand sireputatieTehnologieincanedovedita din punct de vedere al ROILipsamotivatieiInstrainareaclaseimanagementului de nevoilepubliculuiLipsacunostintelorpentru a gestionacomunicarea in acestmediu.Lipsaresurselor.
8. AbordaristrategiceIn functie de canal: fiecare canal trebuiesabeneficieze de strategiaproprie.In functie de publicuri: fiecarereteasocialasaualta forma a social media are publicuridiferite, care trebuieabordate in mod individual, cu mesajepersonalizate. In functie de obiective: obiectivelespecificenecesita o abordarecaracteristica.In functie de produsulpromovat: fiecareproduspoate genera noiabordaristrategice.In functie de resurse(buget, personal etc.).
9. Cecontine o strategie de social mediaFrecventa de actualizarea continutuluiSelectiacanalelorSegmentareapublicurilorsiidentificareacelormaiactivimembriStrategia de continutMonitorizarecanalelor(filtrareacuvintelorcheie, a tipurilor de conversatii, sentiment analysis)MesajeleManagementulintegratal activitatilorConcepereaunuighid intern pentru social mediaPlanificarepetermen lung, la nivelintegrat, darsipentrufiecarecomponenta in parteIdentificareainfluentatorilorlocali (bloggeri, jurnalisti online, grupuri de discutii etc.)
11. Key Performance IndicatorsNumar de fanipepagina de FacebookNumar de membriintr-un grupNumar de followers pe TwitterNumar de trackbacks si link-uriNumar de mentionariNumar de comentariiSearch rankingsNumar de intrebariprimite de la consumatoriNumar de refferalsNumar de interactiuniGradul de implicareSentiment analysisCost per membru din publicultintaatins
12. Instrumente de evaluareSofwarespecializat (gratis sauplatit):http://www.zelist.ro/monitor/http://www.ubervu.com/ Facebook:Facebook Insightshttp://www.fanalyzer.co.uk/http://facebrands.ro/ http://edgerankchecker.com/ Twitter:http://tweetstats.com/http://tweepi.com/http://www.tweetgrid.com/http://hashtweeps.com/http://twittercounter.com/
13. EchipaCoordonatorulactivitatilor de social media (marketing know how si cross functional insight)StrategistResponsabil cu cercetareaResponsabil de gestionareaconturilor de social mediaCreator de continutDesignerResponsabil cu evaluarea