際際滷

際際滷Share a Scribd company logo
Het duingebiedHet duingebied
InhoudInhoud
 DuinvormingDuinvorming
 BodemsBodems
 Vegetatie en duinvalleienVegetatie en duinvalleien
 ZeereepZeereep
 VruchtbaarheidVruchtbaarheid
 GrondwaterGrondwater
 QuizQuiz
DuinvormingDuinvorming
BodemsBodems
Bodems: Naaldwijk formatieBodems: Naaldwijk formatie
Zandvoort laagpakket:Zandvoort laagpakket:
 Strandzanden rijk aan schelpenStrandzanden rijk aan schelpen
Schoorl laagpakketSchoorl laagpakket
 Duinzanden (zonder schelpen)Duinzanden (zonder schelpen)
Vegetatie: DuinvalleienVegetatie: Duinvalleien
VegetatieVegetatie
Presentatie media en ict
ZeereepZeereep
RiviermondingenRiviermondingen
Vruchtbaarheid:Vruchtbaarheid:
Kalkrijk/-armKalkrijk/-arm
Vruchtbare grondVruchtbare grond
Korrelgrootte-samenstelling vanKorrelgrootte-samenstelling van
strandwalzandstrandwalzand
Voordelen voor de bloementeelt vanVoordelen voor de bloementeelt van
het duingebiedhet duingebied
gebied Haarlem - Leidengebied Haarlem - Leiden
1.1. afgegraven strandwallen + oude duinenafgegraven strandwallen + oude duinen
goedgoed
bewerkbare grondbewerkbare grond
2.2. kalkrijk (oorspronkelijk)kalkrijk (oorspronkelijk)
3.3. tot grote diepte zandigtot grote diepte zandig
(van belang i.v.m. keren)(van belang i.v.m. keren)
4.4. gemakkelijk constant GW peilgemakkelijk constant GW peil
te handhavente handhaven
5.5. weinig nachtvorstweinig nachtvorst
6.6. vliegveld dichtbijvliegveld dichtbij
GrondwaterGrondwater
Bloembollenteelt:Bloembollenteelt: gebied Haarlem -gebied Haarlem -
LeidenLeiden
1.1. afgegraven strandwallen + oude duinenafgegraven strandwallen + oude duinen
goedgoed bewerkbare grondbewerkbare grond
2.2. kalkrijk (oorspronkelijk)kalkrijk (oorspronkelijk)
3.3. tot grote diepte zandigtot grote diepte zandig
(van belang i.v.m. keren)(van belang i.v.m. keren)
4.4. gemakkelijk constant grondwaterpeilgemakkelijk constant grondwaterpeil
te handhavente handhaven
5.5. vliegveld dichtbijvliegveld dichtbij
Berendsen 2008
QuizQuiz

More Related Content

Presentatie media en ict

Editor's Notes

  • #4: De stippellijn geeft aan hoe de huidige situatie is. Links aan de zee hebben zich strandwallen gevormd, mogelijk gebeurde dit in het Atlanticum. b) Later in het Holoceen steeg de zeespiegel snel, waardoor de strandwallen werden afgebroken en verder naar het oosten afgezet werden. c) Ongeveer 5000 jaar geleden nam de snelheid van die zeespiegelstijging af en konden er ten westen van de strandwallen steeds jongere parallelle strandwallen gevormd worden. Op die strandwallen ontstonden door aanlandige wind duinen. De duinen die daar ontstonden typeren we als de oude duinen. D) Rond het eerste millennium werd het kustprofiel steiler door afslag van de kust, mogelijk door inbraken van de zee. Door die kustafslag was er meer zand beschikbaar, wat tot gevolg had dat er zich jonge duinen in Nederland gingen vormen. Vaak vormden zich jonge duinen op oude duinen, dit was mogelijk door ontbossing, waardoor het jonge duinzand verder het land in kon waaien. Rond 1600 waren de jonge duinen voltooid. De bodem van jonge duinen behoort voor het grootste deel tot de duinvaaggronden. Op lagere delen komen vlakvaaggronden voor. Ook kan je hydrozandeerdgronden aantreffen, daar was voorheen een minerale of moerige eerdlaag aanwezig. .
  • #5: Door de stijgende zeespiegelstijging werden de duinen dichterbij zee steeds hoger. De duinen werden gevormd op stormvloedhoogte, boven normaal zeepeil dus. De duinen werden naast hoger ook steeds breder, waardoor het zeewater steeds minder vaak toegang tot de achterliggende lagune. Dit water werd zoet, onder andere door overstroming van rivieren. Daardoor ging zich daar een dikke veenlaag vormen. Volgende dia voor laagpakketten
  • #6: Het onderscheid tussen jonge duinzanden en oude duinzanden is behoorlijk lastig. Men spreekt tegenwoordig over de Naaldwijkformatie. Binnen de Naaldwijk Formatie onderscheidt men het Zandvoort Laagpakket, dat bestaat uit strandzanden, die vaak rijk zijn aan schelpen, en het Schoorl Laagpakket, bestaande uit duinzanden, die geen schelpen bevatten. Hierdoor kunnen deze lithostratigrafische eenheden gemakkelijk van elkaar worden onderscheiden.
  • #7: Waterwinning, kustafslag, polderpeildaling en toename van aanplanting van bos, hebben tot gevolg gehad dat het grondwaterpeil de laatste eeuw behoorlijk gezakt is. Die daling zorgt ervoor dat de specifieke vegetatie in de duinvalleien uitsterft. Ook werden duinvalleien ontgonnen ten behoeve van akkerbouw. Echter bleek de grond veel mest nodig te hebben, wat het werk voor de boeren erg lastig maakte.
  • #8: Op oude duinen hebben zich eikenberkenbossen en in sommige gevallen een beukenbos gevormd. Op jonge duinen komt van nature bijna geen bos voor. Als je een bos vindt op jonge duinen is het waarschijnlijk een aangeplant bos. Naast bos plant men ook veel helm aan. Deze plant doet het namelijk erg goed op duinen door zijn lange, sterke vertakte wortels. Helm zorgt ervoor, met zijn dichte structuur van bladeren en stengels, dat er meer zand op de duin wordt vastgehouden, waardoor de duin groter en dus sterker wordt.
  • #9: s Gravenzande, aangeplant helmgras
  • #10: Men wil de duinen sterker maken, omdat de duinen een beschermende functie hebben: ze moeten de zee weren. Met het aanplanten van helmgras en andere vegetatie heeft Rijkswaterstaat de natuur een handje geholpen om er een zo sterk mogelijke duinenrij langs de kust te vormen: een zeereep.
  • #11: De duinen vormen dus de afsluiting van de Nederlandse kust. Op drie plaatsen echter, wordt deze lijn van nature doorbroken: bij Egmond, Katwijk en Hoek van Holland. Dit komt door de bijbehorende riviermondingen die ontstaan zijn door erosie van de duinen door de desbetreffende rivieren.
  • #12: De grens tussen kalkrijke en kalkarme duinen ligt bij Bergen. Duinen ten noorden van Bergen zijn over het algemeen kalkarm en duinen ten zuiden van bergen zijn juist over het algemeen kalkrijk. Dit komt doordat het zand waaruit ze zijn opgebouwd verschillende achtergronden hebben. De duinen ten zuiden van Bergen zijn opgebouwd uit afzettingen van de Rijn en de Maas. Terwijl de noordelijkere duinen ontstaan zijn uit oudere Pleistocene duinzanden die minder kalk bevatten.
  • #13: Naast de zeewerende functie van duinen, zag men ook kansen voor de bloembollenteelt. Men had de oude duinen, met namen tussen Leiden en Haarlem, afgegraven. Daardoor kwam er meer kalkhoudend zand aan de oppervlakte te liggen, wat goed is voor de bloembollenteelt.
  • #14: Verder is de grond makkelijk bewerkbaar en zijn de korrels ongeveer even groot, waardoor het mogelijk is een constant waterpeil te behouden. Op deze dia zie je een schematische dwarsdoorsnede van een strandwal.
  • #16: Doordat men in de negentiende eeuw drinkwater begon te onttrekken aan de zoetwaterzak onder de duinen, daalde het grondwaterpeil aanzienlijk. Verdroging en verzilting waren de gevolgen. Men vond een oplossing in de vorm van infiltratie van rivierwater. Aangezien de duin als een filter werkt, zou op deze manier rivierwater omgezet moeten worden in schoon drinkwater. Echter was het rivierwater te verontreinigd, waardoor er allerlei chemicali谷n in de duin achterbleven wat negatieve gevolgen had voor de vegetatie. Nu wordt rivier water dan ook voorgezuiverd alvorens het in de duinen wordt ge誰nfiltreerd.
  • #17: Figuur 14.10Lithologie en grondwaterstanden van vijf boringen loodrecht op de kust bij Haarlem. In de Figuur is de lithologie gegeven van 5 boringen, die loodrecht op de kust zijn verricht in het gebied ten zuiden van Haarlem. De hoogteligging van de boringen is weergegeven boven de kolommen. Naast de boringen zijn de (huidige) grondwaterstanden aangegeven. Zet de boringen in de juiste volgorde van west naar oost. a.1,5,4,2,3 b.4,1,3,2,5 c.5,1,4,2,3 d.4,1,5,2,3 Antwoord: Boring 1 ligt hoog (10.8 m) en ligt dus op de duinen. Boring 2 ligt beneden NAP. Onder klei en veen zit kalkrijk zand; dit moet een oude strandwal zijn of zeezand. Boring 3 bestaat uit klei op veen, en ligt laag. Deze boring moet verder landinwaarts liggen. Boring 4 ligt net boven NAP; dit gebied loopt bij hoge waterstanden onder. Deze boring moet dus op het strand liggen. Boring 5 ligt hoger en bestaat uit duinzand op kalkrijk strandzand. Een mogelijke volgorde van west naar oost is dus: 4, 5, 1, 2, 3, maar dat alternatief zit er niet bij. 5 kan ook op de Oude duinen liggen, in dat geval zou de volgorde 4, 1, 5, 2, 3 juist moeten zijn. Het juiste antwoord is dus d. Eventueel kunnen ook 1 en 5 nog omgewisseld worden, als 5 tegen de duinvoet aan ligt, maar dat alternatief zit er ook niet bij.