際際滷

際際滷Share a Scribd company logo
CEIP JOAN SALLARS I PLA (S嘆nia beda  Ana Dionisio) METODE MULTISENSORIAL
INTRODUCCI Per a  l'elaboraci坦  d'aquesta presentaci坦 s'han revisat els 炭ltims articles publicats referents al M竪tode Multisensorial de S. Orton i A. Gillingham: Tal i com ho presenta la Universitat Complutense de Madrid a trav辿s de V鱈ctor Santiuste Bermejo i Carmen L坦pez Escribano. I la International Dyslexia Association  ( www.interdys.org )  .
INTRODUCCI AL MTODE EL  M竪tode Orton  Gillingham  辿s un m竪tode  per a treballar amb alumnes amb dificultats de llenguatge escrit. S. Orton  (1879-1948), neuropediatre de la Universitat de Colombia, va estudiar a la d竪cada de 1920 a infants amb dificultats en el processament del llenguatge escrit.  A. Gillingham  (1878-1963), va ser educadora i psic嘆loga del col揃legi de professors de la Universitat de Col嘆mbia.
PRINCIPIS DEL MTODE LA LLENGUA:  est basat en lestudi i aprenentatge de la llengua, en la seva comprensi坦 i en els mecanismes implicats en l'aprenentatge del llenguatge. MULTISENSORIAL:  Es realitza un ensenyament de la llengua mitjan巽ant les vies  visuals, auditiva, kinest竪sica i tctil ,  per tal de refor巽ar lescolta, la parla, la lectura i l'escriptura. L炭s de m炭ltiples canals dentrada es creen per tal daugmentar la mem嘆ria, l'emmagatzemen i recuperaci坦 de la mem嘆ria. SISTEMTIC I ACUMULATIU:  La instrucci坦 multisensorial del llenguatge requereix que l'organitzaci坦 del material tingui un ordre l嘆gic del llenguatge. La seq端竪ncia comen巽a amb elements m辿s fcils i bsics i progressa met嘆dicament cap un material m辿s dif鱈cil. Els conceptes treballats shan de repassar sistemticament per afavorir la mem嘆ria. EDUCACI DIAGNSTICA:   El mestre ha de crear un pla de treball basat en lavaluaci坦 continua i el contingut presentat ha darribar a automatitzar-se. INSTRUCCIONS SINTTIQUES I ANALTIQUES:   La instrucci坦 sint竪tica presenta les parts del llenguatge i despr辿s sensenya com les parts sajunten i formen un tot. La part anal鱈tica presenta un tot i ensenya com es pot dividir.
QU SENSENYA? FONTICA  CONSCINCIA FONLGICA:   Lestudi dels sons i de com funcionen dins de les paraules. La capacitat per a dividir la paraula en sons.  ASOCIACI SO - GRAFIA:   El coneixement dels diferents sons i la seva correspond竪ncia amb les lletres i combinacions de lletres que representen aquests sons.  SL揃LABES:  Les regles de les s鱈l揃labes sha densenyar en funci坦 de lestructura de les paraules. MORFOLOGIA:   Shan dincloure paraules com : sufixes, prefixes, arrels, ... SINTAXIS:   s la variaci坦 de les oracions i la mecnica del llenguatge. SEMNTICA:   Sha d'incloure la instrucci坦 de la comprensi坦 del llenguatge escrit
MTODE MULTISENSORIAL AVALUACI 粥永晦鴛遺粥遺鴛用
MTODE MULTISENSORIAL - AVALUACI DATA LECTURA COMPRENSI CPIA ON ON ON ON ON OA OA OA OA OA DICTAT ON ON ON ON ON OA OA OA OA OA TEXT LLIURE ON ON ON ON ON OA OA OA OA OA
MTODE MULTISENSORIAL  粥永晦鴛遺粥遺鴛用  En una sessi坦 de 45  60 minuts podem treballar: Abecedari:  Repassar labecedari Targes de Fonogrames:  Targetes on es pot observar la grafia en maj炭scula (nom de la lletra) i la cursiva o d'impremta (el so de la lletra). Consci竪ncia Fonol嘆gica:  Deletrejar paraules (oca: o-c-a). S鱈l揃labes - Logotomes:  Llista de diverses s鱈l揃labes per llegir-les en veu lata, seleccionant pr竪viament el grau de dificultat. Dictat de s鱈l揃labes. Paraules: Llista de diverses paraules per llegir-les en veu lata, seleccionant pr竪viament el grau de dificultat. Dictat de paraules. Frases:  Llista de diverses frases per llegir-les en veu lata, seleccionant pr竪viament el grau de dificultat. Dictat de frases. Cada sessi坦 s'estructura depenent el ritme i les necessitats individuals.  Aquest m竪tode pauta les activitats a treballar per嘆 en cap cas programa les sessions,  ja que valora el ritme daprenentatge dels alumnes.
MTODE MULTISENSORIAL  MS ACTIVITATS Llegir picant les s鱈l揃labes o paraules. Lectura comprensiva de paraules o frases. Identificaci坦 de paraules que no entenen.  Buscar al diccionari les paraules treballades. Llegir una frase. Recordar-la. Escriure-la de mem嘆ria (igual amb les paraules) Comparar els escrits amb el model correcte. Copiar paraules.
MTODE MULTISENSORIAL - MATERIALS ABECEDARI  TARGES  PARAULES MOTS ENCREUATS SOPA DE LLETRES
ALTRES
油
油
油
油
BIBLIOGRAFIA Santiuste Bermejo, V鱈ctor i L嘆pez Escribano, Carmen (Universidad Complutense de Madrid). NUEVOS APORTES A LA INTERVENCIN EN LAS DIFICULTADES DE LECTURA . Universidad de Psicolog鱈a de Bogot叩. Col坦mbia. 2005. International Dyslexia Association.  ENSEANZA MULTISENSORIAL .  www.interdys.org International Dyslexia Association.  MTODO BASADO EN ORTON  GILLIGHAM  Y/O MTODO DE LENGUAJE ESTRUCTURADO MULTISENSORIAL .  www.interdys.org Grup dAules dEducaci坦 Especial.  LA DISLXIA. COSELLS TILS . Ripollet.

More Related Content

MeTode Multisensorial

  • 1. CEIP JOAN SALLARS I PLA (S嘆nia beda Ana Dionisio) METODE MULTISENSORIAL
  • 2. INTRODUCCI Per a l'elaboraci坦 d'aquesta presentaci坦 s'han revisat els 炭ltims articles publicats referents al M竪tode Multisensorial de S. Orton i A. Gillingham: Tal i com ho presenta la Universitat Complutense de Madrid a trav辿s de V鱈ctor Santiuste Bermejo i Carmen L坦pez Escribano. I la International Dyslexia Association ( www.interdys.org ) .
  • 3. INTRODUCCI AL MTODE EL M竪tode Orton Gillingham 辿s un m竪tode per a treballar amb alumnes amb dificultats de llenguatge escrit. S. Orton (1879-1948), neuropediatre de la Universitat de Colombia, va estudiar a la d竪cada de 1920 a infants amb dificultats en el processament del llenguatge escrit. A. Gillingham (1878-1963), va ser educadora i psic嘆loga del col揃legi de professors de la Universitat de Col嘆mbia.
  • 4. PRINCIPIS DEL MTODE LA LLENGUA: est basat en lestudi i aprenentatge de la llengua, en la seva comprensi坦 i en els mecanismes implicats en l'aprenentatge del llenguatge. MULTISENSORIAL: Es realitza un ensenyament de la llengua mitjan巽ant les vies visuals, auditiva, kinest竪sica i tctil , per tal de refor巽ar lescolta, la parla, la lectura i l'escriptura. L炭s de m炭ltiples canals dentrada es creen per tal daugmentar la mem嘆ria, l'emmagatzemen i recuperaci坦 de la mem嘆ria. SISTEMTIC I ACUMULATIU: La instrucci坦 multisensorial del llenguatge requereix que l'organitzaci坦 del material tingui un ordre l嘆gic del llenguatge. La seq端竪ncia comen巽a amb elements m辿s fcils i bsics i progressa met嘆dicament cap un material m辿s dif鱈cil. Els conceptes treballats shan de repassar sistemticament per afavorir la mem嘆ria. EDUCACI DIAGNSTICA: El mestre ha de crear un pla de treball basat en lavaluaci坦 continua i el contingut presentat ha darribar a automatitzar-se. INSTRUCCIONS SINTTIQUES I ANALTIQUES: La instrucci坦 sint竪tica presenta les parts del llenguatge i despr辿s sensenya com les parts sajunten i formen un tot. La part anal鱈tica presenta un tot i ensenya com es pot dividir.
  • 5. QU SENSENYA? FONTICA CONSCINCIA FONLGICA: Lestudi dels sons i de com funcionen dins de les paraules. La capacitat per a dividir la paraula en sons. ASOCIACI SO - GRAFIA: El coneixement dels diferents sons i la seva correspond竪ncia amb les lletres i combinacions de lletres que representen aquests sons. SL揃LABES: Les regles de les s鱈l揃labes sha densenyar en funci坦 de lestructura de les paraules. MORFOLOGIA: Shan dincloure paraules com : sufixes, prefixes, arrels, ... SINTAXIS: s la variaci坦 de les oracions i la mecnica del llenguatge. SEMNTICA: Sha d'incloure la instrucci坦 de la comprensi坦 del llenguatge escrit
  • 6. MTODE MULTISENSORIAL AVALUACI 粥永晦鴛遺粥遺鴛用
  • 7. MTODE MULTISENSORIAL - AVALUACI DATA LECTURA COMPRENSI CPIA ON ON ON ON ON OA OA OA OA OA DICTAT ON ON ON ON ON OA OA OA OA OA TEXT LLIURE ON ON ON ON ON OA OA OA OA OA
  • 8. MTODE MULTISENSORIAL 粥永晦鴛遺粥遺鴛用 En una sessi坦 de 45 60 minuts podem treballar: Abecedari: Repassar labecedari Targes de Fonogrames: Targetes on es pot observar la grafia en maj炭scula (nom de la lletra) i la cursiva o d'impremta (el so de la lletra). Consci竪ncia Fonol嘆gica: Deletrejar paraules (oca: o-c-a). S鱈l揃labes - Logotomes: Llista de diverses s鱈l揃labes per llegir-les en veu lata, seleccionant pr竪viament el grau de dificultat. Dictat de s鱈l揃labes. Paraules: Llista de diverses paraules per llegir-les en veu lata, seleccionant pr竪viament el grau de dificultat. Dictat de paraules. Frases: Llista de diverses frases per llegir-les en veu lata, seleccionant pr竪viament el grau de dificultat. Dictat de frases. Cada sessi坦 s'estructura depenent el ritme i les necessitats individuals. Aquest m竪tode pauta les activitats a treballar per嘆 en cap cas programa les sessions, ja que valora el ritme daprenentatge dels alumnes.
  • 9. MTODE MULTISENSORIAL MS ACTIVITATS Llegir picant les s鱈l揃labes o paraules. Lectura comprensiva de paraules o frases. Identificaci坦 de paraules que no entenen. Buscar al diccionari les paraules treballades. Llegir una frase. Recordar-la. Escriure-la de mem嘆ria (igual amb les paraules) Comparar els escrits amb el model correcte. Copiar paraules.
  • 10. MTODE MULTISENSORIAL - MATERIALS ABECEDARI TARGES PARAULES MOTS ENCREUATS SOPA DE LLETRES
  • 12.
  • 13.
  • 14.
  • 15.
  • 16. BIBLIOGRAFIA Santiuste Bermejo, V鱈ctor i L嘆pez Escribano, Carmen (Universidad Complutense de Madrid). NUEVOS APORTES A LA INTERVENCIN EN LAS DIFICULTADES DE LECTURA . Universidad de Psicolog鱈a de Bogot叩. Col坦mbia. 2005. International Dyslexia Association. ENSEANZA MULTISENSORIAL . www.interdys.org International Dyslexia Association. MTODO BASADO EN ORTON GILLIGHAM Y/O MTODO DE LENGUAJE ESTRUCTURADO MULTISENSORIAL . www.interdys.org Grup dAules dEducaci坦 Especial. LA DISLXIA. COSELLS TILS . Ripollet.