1. EVALUAREA NATIONALA 2011 EXTRAS DE METODOLOGIE Anexa I Ordin Nr. 4802 Data: 31.08.2010
2. CALENDARUL EVALUARII 10 iunie 2011 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a 13-15 iunie 2011 Înscrierea la Evaluarea Nationala 20 iunie 2011 Limba si literatura româna - proba scrisa 22 iunie 2011 Matematica - proba scrisa 24 iunie 2011 Afisarea rezultatelor ( pâna la ora 14 ) 24 iunie 2011 Depunerea contestatiilor (orele 14-18) 25-26 iunie 2011 Rezolvarea contestatiilor 27 iunie 2011 Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii
3. OBLIGATIILE ELEVILOR Art. 17 Salile în care se sustine Evaluarea Nationala : - e levii sa fie asezati câte unul în banca, în ordine alfabetica, pe clase; - eliminarea oricaror materiale didactice care i-ar putea influenta pe elevi în elaborarea lucrarilor scrise; - afisarea pe usa fiecarei sali a listei nominale cu elevii repartizati în sala respectiva si a prevederilor metodologiei care îi informeaza pe acestia ca patrunderea în sala cu materiale ajutatoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, frauda sau tentativa de frauda atrag dupa sine eliminarea din sala si acordarea notei 1(unu) la lucrarea respectiva;
4. OBLIGATIILE ELEVILOR Art. 17 - Probele scrise pentru Evaluarea Nationala încep la ora 09,00, moment în care se deschid plicurile sigilate care contin varianta de subiecte multiplicata, în fiecare sala în care se sustine examenul. - Accesul elevilor în sali este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv pâna la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfasoara probele scrise. - Supravegherea este asigurata, pentru fiecare sala, de doi asistenti, cadre didactice de alta specializare decât cea corespunzatoare disciplinei la care se sustine proba.
5. TIMPUL DE LUCRU /PARASIREA SALII DE CLASA - Durata fiecarei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de catre fiecare elev. - Din momentul distribuirii subiectelor, nici un elev nu mai poate intra în sala si nici un elev nu poate parasi sala, decât daca preda lucrarea scrisa si semneaza de predarea acesteia. Elevii care nu se afla în sala în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai sustine Evaluarea Nationala în sesiunea respectiva. În cazuri exceptionale, daca un elev se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, el este însotit de unul dintre asistenti, pâna la înapoierea în sala de clasa. În aceasta situatie, timpul alocat rezolvarii subiectelor nu va fi prelungit.
6. Redactarea lucrarilor - Pentru elaborarea lucrarii scrise, elevii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru proba de la disciplina „Matematica", elevii pot sa utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc numai colile distribuite de catre asistenti. - Elevii care doresc sa corecteze o greseala taie fiecare rând din pasajul gresit cu o linie orizontala. În cazul în care unii elevi, din diferite motive - corectari numeroase, greseli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoastere - doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. - Acest lucru este consemnat de catre asistenti în procesul-verbal de predare-primire a lucrarilor scrise. - Colile folosite initial se anuleaza pe loc,mentionându-se pe ele „Anulat" si se semneaza de catre cei doi asistenti.
7. ESTE INTERZIS ! - Se interzice elevilor sa patrunda în clasa cu orice fel de lucrari: manuale,dictionare, notite, însemnari etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informatii sau de comunicare. - Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de clasa duce la eliminarea elevului din clasa de catre presedintele comisiei, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu, si la notarea cu nota 1 (unu) a lucrarii elevului eliminat.
8. FRAUDELE ! - Nu se permit e elevilor sa comunice în nici un fel între ei sau cu exteriorul, sa schimbe între ei lucrarile sau ciornele si sesizeaza presedintele comisiei asupra oricarei încalcari a prezentei metodologii. - Eventualele fraude sau tentative de frauda, alte nereguli în desfasurarea Evaluarii Nationale, semnalate asistentilor de catre elevi sau sesizate de membrii comisiei, de asistenti sau de catre delegatii Comisiei Nationale ori ai comisiei judetene/ a municipiului Bucuresti, vor fi comunicate imediat presedintelui comisiei.
9. Eliminarea din examen ! În situatia în care, potrivit prevederilor prezentei metodologii, un elev este eliminat din sala pentru frauda sau tentativa de frauda , presedintele marcheaza pe lucrare, cu cerneala sau pix rosu, „frauda", pune nota 1 (unu) si semneaza.
10. FRAUDELE ! - Elevii surprinsi având asupra lor manuale, dictionare, notite,însemnari, alte materiale sau instrumente care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinsi copiind în timpul desfasurarii Evaluarii Nationale, comunicând cu ceilalti elevi sau comitând alte fapte menite sa le favorizeze rezolvarea subiectelor, primesc nota 1 (unu) la lucrarea respectiva; tentativa de frauda se pedepseste în acelasi mod. - În situatia în care frauda este dovedita dupa evaluarea lucrarii, nota obtinuta prin frauda se anuleaza si se înlocuieste cu nota 1 (unu). - Orice abatere comisa de elevi si dovedita cu probe, se sanctioneaza conform Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de învatamânt preuniversitar.
11. NUMEROTAREA LUCRARILOR ! - Dupa ce îsi încheie lucrarile, elevii numeroteaza foile sub îndrumarea asistentilor, numai cu cifre arabe , în partea de jos a paginii, în coltul din dreapta,indicând pagina curenta si numarul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5 ,pentru pagina a treia, daca elevul a scris în total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisa fiind barata de catre asistenti. - Dupa încheierea numerotarii, elevii predau asistentilor lucrarile si semneaza pentru confirmarea predarii lucrarii si a numarului de pagini.
12. PREDAREA LUCRARILOR - La expirarea celor 120 de minute acordate, elevii predau lucrarile în faza în care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. Trei elevi ramân în sala pâna la predarea ultimei lucrari. - În cazul în care un candidat refuza sa predea lucrarea scrisa, acest lucru se consemneaza într-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenti si atrage dupa sine eliminarea candidatului din examen. Candidatii aflati în aceasta situatie nu vor fi notati la lucrarea respectiva, nu vor mai putea participa la probele urmatoare, vor fi mentionati în lista finala ca ”eliminati” i nu li se va încheia media la Evaluarea Naionala.
13. Evaluare lucrarilor - Evaluarea lucrarilor se face cu respectarea stricta a baremului unic de evaluare si de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100 , acordându-se 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte din oficiu . Dupa evaluare, fiecare profesor stabileste nota prin împartirea la 10 a punctajului obtinut de elev, fara rotunjire, si o trece pe lucrare.
14. Contestatiile Contestatiile la probele scrise se depun la unitatea de învatamânt , în perioada prevazuta de calendarul Evaluarii Nationale : 24 iunie 2011 orele 14-18
15. C.E.S. - Elevii cu cerinte educative speciale, integrati în scolile de masa,precum si cei din învatamântul special, care parcurg curriculumul scolii de masa, sustin Evaluarea Nationala. - Elevii cu cerinte educative speciale, integrati în scolile de masa, precum si cei din învatamântul special, care parcurg curriculumul specific învatamântului special sau care beneficiaza de adaptari curriculare, în baza planurilor de interventie personalizata, sustin Evaluarea Nationala numai la solicitarea scrisa a parintilor sau a întretinatorilor legali.