際際滷

際際滷Share a Scribd company logo
Organizarea si valorificarea spatiului turistic al litoralului romanesc Profesor coordonator: Smaranda SIMONI Studenti: CHIRILOIU Corina   FLORESCU Cosmina   MIHAI Catalina
Asezarea geografica Litoralul romanesc are o istorie indepartata si are drept dovada cetatile Tomis si Callatis, cetati grecesti de pe litoralul romanesc. Astazi ele poarta denumirea de Constanta si Mangalia. Spre deosebire de alte state din Europa, Romania are deschidere la mare, un litoral de aproximativ 250 km. Litoralul romanesc este situat in sud  estul tarii, invecinandu-se cu Delta Dunarii si Podisul Dobrogei. Tarmul este deosebit de variat, format din forme usor ondulate, cu capuri accentuate si golfuri prelungite adanc pe vaile dobrogene, cu faleze, plaje si cordoane de nisip.
Cai de acces Caile de acces cele mai folosite sunt: caile rutiere si cele ferate: Soselele Bucuresti  Constanta, Constanta  Mangalia, Constanta  Tulcea, portiunea de autostrada Fetesti  Cernavoda, linie ferata intre Bucuresti  Constanta  Mangalia, Bucuresti  Medgidia  Navodari si  Bucuresti  Medgidia  Tulcea. Bineinteles ca exista port si aeroport, la Mihail Kogalniceanu. Transportul local intre Constanta si celelalte localitati de pe litoral se poate face pe langa ruta CFR, si cu microbuze ( cu plecare din 10 in 10 minute, care parcurg distanta Constanta  Mangalia in circa 45 minute ) sau cu autobuze si autocare private, cu plecare la fiecare 20 de minute.
Potentialul turistic Resurse turistice naturale Relieful este monoton, iar intrarea plajei in mare se face treptat, neexistand diferente mari de nivel.  In judetul Constanta predomina relieful de podis cu altitudine redusa, cu valori sub 200 m, doar in nordul judetului altitudinea atingand pe alocuri 250 m. Clima: valorile temperaturilor medii anuale variaza intre 10C in nordul si centrul judetului si peste 11 C in sud. Variatiile multianuale nu depasesc 4 C. Precipitatiile anuale variaza intre 400 mm la 500 mm, zona cea mai saraca in precipitatii fiind litoralul unde valoarea cantitatii de precipitatii se situeaza sub 400 mm. Apele: apele statatoare sunt reprezentate prin lagune (complexul Razim), dar si prin limanurile maritime (Tasaul cu apa dulce, Techirghiol si Agigea cu apa sarata si namoluri curative, Mangalia cu ape sulfuroase, Tuzla, Tabacariei etc ). Apele subterane sunt localizate sub loess la adancimi mari. Flora si vegetatia: in judetul Constanta s-au dezvoltat specii de plante care s-au adaptat conditiilor climatice de umiditate redusa. Vegetatia este caracteristica stepei, aici gasindu-se atat elemente floristice est  europene, cat si specii din flora mediteraneana si balcanica. In imprejurimile Constantei se pot intalni o serie de plante specifice regiunii: clopotelul, garofita, cimbrisorul, etc.
Fauna  Specific stepei sunt rozatoarele: soarecele de stepa, popandaul, harciogul, orbetele si dintre pasari: dropia, prepelita, potarnichea, cat si pescarusii.Fauna acvatica a Marii Negre este foarte variata fiind reprezentata prin medii, stridii, creveti, crabi, bureti, meduze; dintre mamifere se remarca delfinii. Dintre pesti, reprezentativi sunt: scrumbiile albastre, calcanul, pisica de mare, vulpea de mare, calutul de mare, stavrizii, guvizii, hamsiile, sturionii (cega, nisetrul, morunul, pastruga) si rechinii.
Potentialul turistic antropic O caracteristica principala a litoralului romanesc este imbinarea dintre vechi si nou, dintre traditie si modernitate. Aceasta complementaritate da batranei Mari Negre un plus de farmec, trezindu-I amintiri de demult, de cand curajosii corabieri eleni poposeau la tarmul ei. O incursiune in istoria acestor locuri creioneaza un tablou complet al litoralului.  Mamaia  considerata o perla a litoralului romanesc, este situata pe cordonul de nisip ce separa apele sarate ale marii de apele dulci ale lacului Siutghiol. Eforie Nord - a doua statiune ca marime de pe litoral in ceea ce priveste numarul de locuri, dupa Mamaia, este situata pe o faleza inalta de 30 m, pe portiunea de uscat dintre Techirghiol si Mare si este aparata de 7 diguri de larg.
Techirghiol este singura statiune de pe litoral profilata exclusiv pe tratament balnear, pentru afectiuni reumatismale si ginecologice. Eforie Sud este situata la 4 km nord de paralela 44, pe un promontoriu inalt de 5-30 m, un pinten calcaros ce constituie legatura malului drept al vaii Techirghiol, cu faleza Marii Negre. Costinesti  capitala vacantelor estivale ale tineretului, Costinesti se afla in perimetrul satului cu acelasi nume, la 31 km de Constanta, pe malul marii. Olimp  plaja statiunii se intinde pe circa 500 m, si este protejata de 3 diguri spre care coboara scarile hotelurilor Panoramic, Amfiteatru, si Belvedere.
Neptun  este o gradina a litoralului, situat intre Olimp si Jupiter, beneficiind de bogata padure Comorova si 2 lacuri cu apa dulce, amenajate pe fosta mlastina. Jupiter intra in circuitul turistic in iulie 1968, primele hoteluri fiind  Atlas si Olimp, impreuna cu primele casute ale  Satului de Vacanta Zodiac, unitate etalon fiind complexul  Paradis. Saturn  valoarea terapeutica a namolului, extras din cele 21 de izvoare mezotermale sulfuroase, este de 3 ori mai mare decat cea a namolului din lacul Techirghiol. Mangalia  plaja statiunii, de 600 m lungime si 50-150 m latime, are un nisip matasos, foarte fin, iar apele litorale sunt de mica adancime pe o distanta mare de la tarm-sub 1 m pe 200 m lungime.
Constanta CONSTANTA - este un oras efervescent, ce imbina istoria milenara cu modernismul. Constanta isi primeste oaspetii cu bratele deschise, cu mult farmec si cu locuri surprinzatoare. Este un oras care celebreaza multiculturalismul, un oras in care civilizatia orientala se intalneste si se impleteste cu cea occidentala pentru a genera un spirit spectaculos si plin de viata.  Constanta este un al 2-lea oras ca importanta in Romania, oras-port si oras turistic care trebuie vizitat vara si iarna, primavara si toamna. Acorda timp vacantei tale in Constanta pentru a descoperi orasul vechi, porturile Constantei, cladirile cu povestile lor, salba de statiuni, manastirile si vestigiile romane de pe tot cuprinsul Dobrogei.
OBIECTIVE TURISTICE Litoralul romanesc beneficieaza de obiective turistice diversificate, cele mai importante fiind cetatile de la Histria si Mangalia. Ruinele cet釘ii se afla la 25 km nord de Constanta, pe malul Lacului Sinoe. La vremea construirii cet釘ii, actualul lac Sinoe era un golf deschis la mare. Se pot vizita: - zidul de aprare, cu turnuri si bastioane, care 樽nchidea de la vest ctre lacul Sinoe suprafa釘a mai mic a oraului roman t但rziu - de circa 7 ha - fosta acropol a oraului grecesc - ruinele conservate ale templelor greceti din zona sacr - strzi pavate i cartiere de locuin釘e sau ateliere, mai ales romane - terme, basilici civile i cretine i, 樽n centrul oraului, una dintre cele mai mari basilici cretine din regiune (de circa 50 m lungime), dat但nd din secolul VI d.C.
Acvariul Constanta - a fost inaugurat la 1 Mai 1958 si de atunci s-a remarcat printr-o activitate stiintifica complexa, dedicata nevoii umane de a se apropia de natura. Situat chiar in fata Casinoului din Constanta, acvariul va invita sa faceti o incursiune fascinanta in minunata lume subacvatica. Aici puteti admira fauna acvatica formata din pesti exotici si autohtoni, atat de apa dulce cat si de apa sarata.
Farul Genovez Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Delfinariul Epava
MIJLOACE DE AGREMENT Statiunile ofera o varietate de activitati de agrement care pot fi practicate: tenis, baschet, minigolf, bowling, echitatie, plimbari de scuter. Pe langa locurile de agrement special amenajate, distractia isi gaseste loc si pe plaja sau in apa. Un meci de volei cu prietenii, o repriza de jet schi, o scufundare sau o plimbare pe mare sunt extrem de amuzante si relaxante. Nu lipsesc nici cinematografele in aer liber sau teatrele de vara unde sunt puse in scena cele mai bune spectacole romanesti.  Dar cele mai interesante raman Aqua Magic, scuba diving, Satul de Vacanta si plimbarile cu telegondola.
Odata cu apusul soarelui, litoralul se transforma brusc intr-o frenezie de culori, muzica si buna dispozitie. Barurile, cluburile si discotecile se dezmortesc si sunt gata de distractie. Dintre acestea amintim: Atlantic Club, Jungle Club, Disco Max, Disco Tineretului, Disco Ring, etc.
De fapt, nu exista statiune pe litoralul romanesc care sa nu aiba o viata de noapte activa. Oriunde ati alege sa va petreceti concediul, distractia este garantata, pentru toate gusturile.
Va multumim pentru atentie !

More Related Content

Litoralu pt amenjarea turistica a teritoriului

  • 1. Organizarea si valorificarea spatiului turistic al litoralului romanesc Profesor coordonator: Smaranda SIMONI Studenti: CHIRILOIU Corina FLORESCU Cosmina MIHAI Catalina
  • 2. Asezarea geografica Litoralul romanesc are o istorie indepartata si are drept dovada cetatile Tomis si Callatis, cetati grecesti de pe litoralul romanesc. Astazi ele poarta denumirea de Constanta si Mangalia. Spre deosebire de alte state din Europa, Romania are deschidere la mare, un litoral de aproximativ 250 km. Litoralul romanesc este situat in sud estul tarii, invecinandu-se cu Delta Dunarii si Podisul Dobrogei. Tarmul este deosebit de variat, format din forme usor ondulate, cu capuri accentuate si golfuri prelungite adanc pe vaile dobrogene, cu faleze, plaje si cordoane de nisip.
  • 3. Cai de acces Caile de acces cele mai folosite sunt: caile rutiere si cele ferate: Soselele Bucuresti Constanta, Constanta Mangalia, Constanta Tulcea, portiunea de autostrada Fetesti Cernavoda, linie ferata intre Bucuresti Constanta Mangalia, Bucuresti Medgidia Navodari si Bucuresti Medgidia Tulcea. Bineinteles ca exista port si aeroport, la Mihail Kogalniceanu. Transportul local intre Constanta si celelalte localitati de pe litoral se poate face pe langa ruta CFR, si cu microbuze ( cu plecare din 10 in 10 minute, care parcurg distanta Constanta Mangalia in circa 45 minute ) sau cu autobuze si autocare private, cu plecare la fiecare 20 de minute.
  • 4. Potentialul turistic Resurse turistice naturale Relieful este monoton, iar intrarea plajei in mare se face treptat, neexistand diferente mari de nivel. In judetul Constanta predomina relieful de podis cu altitudine redusa, cu valori sub 200 m, doar in nordul judetului altitudinea atingand pe alocuri 250 m. Clima: valorile temperaturilor medii anuale variaza intre 10C in nordul si centrul judetului si peste 11 C in sud. Variatiile multianuale nu depasesc 4 C. Precipitatiile anuale variaza intre 400 mm la 500 mm, zona cea mai saraca in precipitatii fiind litoralul unde valoarea cantitatii de precipitatii se situeaza sub 400 mm. Apele: apele statatoare sunt reprezentate prin lagune (complexul Razim), dar si prin limanurile maritime (Tasaul cu apa dulce, Techirghiol si Agigea cu apa sarata si namoluri curative, Mangalia cu ape sulfuroase, Tuzla, Tabacariei etc ). Apele subterane sunt localizate sub loess la adancimi mari. Flora si vegetatia: in judetul Constanta s-au dezvoltat specii de plante care s-au adaptat conditiilor climatice de umiditate redusa. Vegetatia este caracteristica stepei, aici gasindu-se atat elemente floristice est europene, cat si specii din flora mediteraneana si balcanica. In imprejurimile Constantei se pot intalni o serie de plante specifice regiunii: clopotelul, garofita, cimbrisorul, etc.
  • 5. Fauna Specific stepei sunt rozatoarele: soarecele de stepa, popandaul, harciogul, orbetele si dintre pasari: dropia, prepelita, potarnichea, cat si pescarusii.Fauna acvatica a Marii Negre este foarte variata fiind reprezentata prin medii, stridii, creveti, crabi, bureti, meduze; dintre mamifere se remarca delfinii. Dintre pesti, reprezentativi sunt: scrumbiile albastre, calcanul, pisica de mare, vulpea de mare, calutul de mare, stavrizii, guvizii, hamsiile, sturionii (cega, nisetrul, morunul, pastruga) si rechinii.
  • 6. Potentialul turistic antropic O caracteristica principala a litoralului romanesc este imbinarea dintre vechi si nou, dintre traditie si modernitate. Aceasta complementaritate da batranei Mari Negre un plus de farmec, trezindu-I amintiri de demult, de cand curajosii corabieri eleni poposeau la tarmul ei. O incursiune in istoria acestor locuri creioneaza un tablou complet al litoralului. Mamaia considerata o perla a litoralului romanesc, este situata pe cordonul de nisip ce separa apele sarate ale marii de apele dulci ale lacului Siutghiol. Eforie Nord - a doua statiune ca marime de pe litoral in ceea ce priveste numarul de locuri, dupa Mamaia, este situata pe o faleza inalta de 30 m, pe portiunea de uscat dintre Techirghiol si Mare si este aparata de 7 diguri de larg.
  • 7. Techirghiol este singura statiune de pe litoral profilata exclusiv pe tratament balnear, pentru afectiuni reumatismale si ginecologice. Eforie Sud este situata la 4 km nord de paralela 44, pe un promontoriu inalt de 5-30 m, un pinten calcaros ce constituie legatura malului drept al vaii Techirghiol, cu faleza Marii Negre. Costinesti capitala vacantelor estivale ale tineretului, Costinesti se afla in perimetrul satului cu acelasi nume, la 31 km de Constanta, pe malul marii. Olimp plaja statiunii se intinde pe circa 500 m, si este protejata de 3 diguri spre care coboara scarile hotelurilor Panoramic, Amfiteatru, si Belvedere.
  • 8. Neptun este o gradina a litoralului, situat intre Olimp si Jupiter, beneficiind de bogata padure Comorova si 2 lacuri cu apa dulce, amenajate pe fosta mlastina. Jupiter intra in circuitul turistic in iulie 1968, primele hoteluri fiind Atlas si Olimp, impreuna cu primele casute ale Satului de Vacanta Zodiac, unitate etalon fiind complexul Paradis. Saturn valoarea terapeutica a namolului, extras din cele 21 de izvoare mezotermale sulfuroase, este de 3 ori mai mare decat cea a namolului din lacul Techirghiol. Mangalia plaja statiunii, de 600 m lungime si 50-150 m latime, are un nisip matasos, foarte fin, iar apele litorale sunt de mica adancime pe o distanta mare de la tarm-sub 1 m pe 200 m lungime.
  • 9. Constanta CONSTANTA - este un oras efervescent, ce imbina istoria milenara cu modernismul. Constanta isi primeste oaspetii cu bratele deschise, cu mult farmec si cu locuri surprinzatoare. Este un oras care celebreaza multiculturalismul, un oras in care civilizatia orientala se intalneste si se impleteste cu cea occidentala pentru a genera un spirit spectaculos si plin de viata. Constanta este un al 2-lea oras ca importanta in Romania, oras-port si oras turistic care trebuie vizitat vara si iarna, primavara si toamna. Acorda timp vacantei tale in Constanta pentru a descoperi orasul vechi, porturile Constantei, cladirile cu povestile lor, salba de statiuni, manastirile si vestigiile romane de pe tot cuprinsul Dobrogei.
  • 10. OBIECTIVE TURISTICE Litoralul romanesc beneficieaza de obiective turistice diversificate, cele mai importante fiind cetatile de la Histria si Mangalia. Ruinele cet釘ii se afla la 25 km nord de Constanta, pe malul Lacului Sinoe. La vremea construirii cet釘ii, actualul lac Sinoe era un golf deschis la mare. Se pot vizita: - zidul de aprare, cu turnuri si bastioane, care 樽nchidea de la vest ctre lacul Sinoe suprafa釘a mai mic a oraului roman t但rziu - de circa 7 ha - fosta acropol a oraului grecesc - ruinele conservate ale templelor greceti din zona sacr - strzi pavate i cartiere de locuin釘e sau ateliere, mai ales romane - terme, basilici civile i cretine i, 樽n centrul oraului, una dintre cele mai mari basilici cretine din regiune (de circa 50 m lungime), dat但nd din secolul VI d.C.
  • 11. Acvariul Constanta - a fost inaugurat la 1 Mai 1958 si de atunci s-a remarcat printr-o activitate stiintifica complexa, dedicata nevoii umane de a se apropia de natura. Situat chiar in fata Casinoului din Constanta, acvariul va invita sa faceti o incursiune fascinanta in minunata lume subacvatica. Aici puteti admira fauna acvatica formata din pesti exotici si autohtoni, atat de apa dulce cat si de apa sarata.
  • 12. Farul Genovez Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Delfinariul Epava
  • 13. MIJLOACE DE AGREMENT Statiunile ofera o varietate de activitati de agrement care pot fi practicate: tenis, baschet, minigolf, bowling, echitatie, plimbari de scuter. Pe langa locurile de agrement special amenajate, distractia isi gaseste loc si pe plaja sau in apa. Un meci de volei cu prietenii, o repriza de jet schi, o scufundare sau o plimbare pe mare sunt extrem de amuzante si relaxante. Nu lipsesc nici cinematografele in aer liber sau teatrele de vara unde sunt puse in scena cele mai bune spectacole romanesti. Dar cele mai interesante raman Aqua Magic, scuba diving, Satul de Vacanta si plimbarile cu telegondola.
  • 14. Odata cu apusul soarelui, litoralul se transforma brusc intr-o frenezie de culori, muzica si buna dispozitie. Barurile, cluburile si discotecile se dezmortesc si sunt gata de distractie. Dintre acestea amintim: Atlantic Club, Jungle Club, Disco Max, Disco Tineretului, Disco Ring, etc.
  • 15. De fapt, nu exista statiune pe litoralul romanesc care sa nu aiba o viata de noapte activa. Oriunde ati alege sa va petreceti concediul, distractia este garantata, pentru toate gusturile.
  • 16. Va multumim pentru atentie !