1. ΤΟ «ΑΝΟΙΓΜΑ» ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΖΩΗΣ
2. Για να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά οφείλουμε να μάθουμε να σκύβουμε , να ακούμε για τον δικό τους κόσμο και να πάψουμε να τα μιλάμε για το δικό μας κόσμο.
3. Η αληθινή λειτουργία της εκπαίδευσης βοηθάει το παιδί να μάθει πως να αναπτύξει και πώς να μοιράζεται την προσωπικότητα του με τους άλλους.
4. Μέχρι την ηλικία των 6 ετών ένα άτομο θα μάθει κατά μέσο όρο το 70% των πραγμάτων που είναι δυνατό να μάθει σ’ ολόκληρη τη ζωή του.
5. Ανάλογα με την κληρονομικότητα, αλλά κυρίως ανάλογα με τα ερεθίσματα και τις ευκαιρίες που δέχεται ένα παιδί από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον φτάνει στην Α΄ τάξη του Δημοτικού με σημαντικές νοητικές, σωματικές και συναισθηματικές διαφορές. Ε, ψιτ, εσύ πού πας; Θέλω να παίξω κι εγώ. Εσύ είσαι γυφτάκι. Χα! Χα! Χα!
6. Το σχολείο με λίγα λόγια δε βοηθάει το μαθητή να αναπτύξει την προσωπικότητα του και να το αγαπήσει.
7. Οι μαθητές σήμερα καλούνται από πολύ μικρή ηλικία, αβοήθητοι τις περισσότερες φορές, να πάρουν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους.
8. H κοινωνία του μέλλοντος δημιουργεί στους νέους επιπλέον υποχρεώσεις, όπως ανάπτυξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων, γνώσης πολλών ξένων γλωσσών, χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας, δεξιότητες επικοινωνίας, σχεδιασμού, οργάνωσης, προγραμματισμού, λήψης αποφάσεων κ.λ.π.
9. Οι αλλαγές στη δομή της οικογένειας, η χαλαρότητα στις σχέσεις των μελών της σήμερα, δημιουργεί στους νέους αισθήματα ανασφάλειας.
10. Οι νέοι έχουν ανάγκη περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους να δημιουργούν πρότυπα.
11.
12. Το σχολείο ως μέρος του κοινωνικού συνόλου Εξωτερικό περιβάλλον: Κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, φυσικό κ.λ.π Ειδικό περιβάλλον: Σύλλογος γονέων, γονείς, Ο.Τ.Α. ΥΠ.Ε.Π.Θ., κ.λ.π. Εσωτερικό περιβάλλον του σχολείου: Δάσκαλοι, μαθητές, διοίκηση σχολείου προγράμματα κ.λ.π.
13. Το Σχολείο και ιδιαίτερα το Λύκειο απαιτείται να αποσυνδεθεί από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
14. Η αυτογνωσία και στη συνέχεια η αυτοεκτίμηση του μαθητή, η υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία είναι τα κλειδιά που θα ανοίξουν ευκαιρίες και προοπτικές για το μαθητή σήμερα.
15. Στην προσπάθειά τους οι έφηβοι να κυριαρχήσουν πάνω στο άγχος τους, να το κρύψουν από τους άλλους και τον εαυτό τους, εμφανίζουν μια στάση έντονης συναισθηματικής φόρτισης, που για να εκτονωθεί οδηγεί πολλές φορές σε ακραίες καταστάσεις επαναστατικότητας.
16. Ένα σχολείο «που ακούει» το μαθητή μπορεί στ’ αλήθεια να χαράξει μια καινούρια πορεία ζωής.
17. Η ψυχή του σχολείου σήμερα είναι ο δάσκαλος. Ο δάσκαλος – όπως κι ο γονιός – είναι ο οδηγός του μαθητή.
18. Υπάρχει ένας κόσμος γύρω μας γεμάτος θαύματα, η αγωγή είναι ο τρόπος να οδηγείς τους ανθρώπους να τον γνωρίσουν.
19. Το εκπαιδευτικό σύστημα ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να περιορίζει τη δημιουργική εργασία, αλλά αναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην απομνημονευτική ικανότητα του μαθητή.
20. Με την έρευνα και τη συνεργατική μάθηση ο μαθητής μεταφέρεται στον πραγματικό κόσμο και από εκεί αντλεί τις γνώσεις του.
21. Το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να συμμετάσχουν σε διάφορα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων όπως: περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων κ.λ.π
22. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας, το εργαστήριο Η/Υ, τα εκπαιδευτικά λογισμικά, το διαδίκτυο, για τη διδασκαλία όλων των μαθημάτων
23. Το παιδαγωγικό ιδεώδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος που είναι η δημιουργία του «κοινωνικού ανθρώπου» για να πραγματωθεί απαιτεί διεύρυνση του κοινωνικού ρόλου του σχολείου.
24. Εμείς, οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί της τάξης, του σχολείου και της κιμωλίας, όπως συνηθίζεται να μας λένε, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις δικές μας μικρές εκπαιδευτικές αλλαγές, στο δικό μας χώρο, στη δική μας σχολική κοινότητα, που θα επηρεάσουν και την τοπική μας κοινωνία.