ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
Αξιολόγηση σεναρίου Ιστορίας με χρήση λογισμικού  Cruiser Αναγνώστου Ελένη ΠΑΚΕ Β. και Ν. Αιγαίου
Πώς καλούνται οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό (1): Εντοπισμός πόλεων πάνω στο χάρτη. Ο εντοπισμός γίνεται με συγκεκριμένη σειρά για να γίνει εύκολα αντιληπτή η εγγύτητα  των πόλεων της συμμαχίας. Εισαγωγή πληροφοριών σχετικά με ορισμένες πόλεις, μάλλον για να γίνει σύγκριση των εμπορικών δραστηριοτήτων τους και τη σχέση τους με την Αθήνα. (δε διευκρινίζεται)
Πώς καλούνται οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό (2): Μέτρηση απόστασης Πειραιά – Μυτιλήνης με το εργαλείο του χάρακα. Χρησιμοποιείται ως δεδομένο για τον υπολογισμό του χρόνου ταξιδιού ενός πλοίου της εποχής λαμβάνοντας στοιχεία από το Θουκυδίδη. Χάραξη ναυτικής διαδρομής μεταξύ πόλεων της συμμαχίας για να γίνει ο μαθηματικός υπολογισμός του χρόνου του ταξιδιού.
Πώς το εργαλείο υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση ιστορικών εννοιών (1); Οι ιστορικές έννοιες που γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης  είναι: Συμμαχία  vs  ηγεμονία Γεωπολιτικές συνθήκες σε συνάρτηση με εμπόριο και εμπορικές σχέσεις Ναυσιπλοΐα &τεχνολογία Αποστασία Επεκτατισμός
Πώς το εργαλείο υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση ιστορικών εννοιών; (2) Το εργαλείο μέσω της οπτικοποίησης του χάρτη στην ουσία διευκολύνει μόνο τη διαπραγμάτευση της σχέσης των γεωπολιτικών χαρακτηριστικών ενός τόπου με την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων. Μέσω του εργαλείου γίνεται εμφανής η σχέση εγγύτητας των πόλων για τη δημιουργία συμμαχίας.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το δυνατό σημείο του σεναρίου: Η οπτικοποίηση του χάρτη, γιατί δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να διαχειριστούν κάτι διαφορετικό από το κείμενο και γιατί τους διευκολύνει στην εξαγωγή συμπερασμάτων Η δυνατότητα διάδρασης με το χάρτη, γιατί επιτρέπει στους μαθητές να εισάγουν κείμενο σχετικό με τις πόλεις και να χαράξουν ναυτικές διαδρομές.
Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι αδυναμίες του σεναρίου (1); Οι στόχοι του σεναρίου απλώνονται σε μεγάλο εύρος χωρίς να είναι συγκεκριμένοι. Η στοχοθέτηση κάποιων δραστηριοτήτων είναι ελλιπής (για ποιο λόγο οι μαθητές καλούνται να χαράξουν πορεία στο χάρτη;) Οι δραστηριότητες του σεναρίου είναι ασύνδετες μεταξύ τους. Η διάδραση με το χάρτη δε γίνεται με τρόπο ώστε οι μαθητές να διατυπώνουν υποθέσεις και να εξάγουν συμπεράσματα.
Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι αδυναμίες του σεναρίου (2); Η έρευνα στο διαδίκτυο δεν είναι καθοδηγούμενη, άρα μπορεί να οδηγηθεί σε «απρόβλεπτα» συμπεράσματα. Δε γίνεται αξιολόγηση των πηγών από το διαδίκτυο.
Προτάσεις προέκτασης: Σύγκριση αποικιών Αθήνας – Σπάρτης από χωροταξική άποψη και σύνδεση με το πολίτευμα και την εν γένει κοσμοαντίληψη της κάθε πόλης  Αποστασία: ποιες πόλεις και γιατί; Συμπεράσματα για το πώς η συμμαχία μεταβλήθηκε σε ηγεμονία της Αθήνας Ποια κριτήρια καθόριζαν το ύψος του φόρου που πλήρωνε κάθε πόλη;

More Related Content

αξιολόγηση σεναρίου ιστορίας με χρήση λογισμικού Cruiser

  • 1. Αξιολόγηση σεναρίου Ιστορίας με χρήση λογισμικού Cruiser Αναγνώστου Ελένη ΠΑΚΕ Β. και Ν. Αιγαίου
  • 2. Πώς καλούνται οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό (1): Εντοπισμός πόλεων πάνω στο χάρτη. Ο εντοπισμός γίνεται με συγκεκριμένη σειρά για να γίνει εύκολα αντιληπτή η εγγύτητα των πόλεων της συμμαχίας. Εισαγωγή πληροφοριών σχετικά με ορισμένες πόλεις, μάλλον για να γίνει σύγκριση των εμπορικών δραστηριοτήτων τους και τη σχέση τους με την Αθήνα. (δε διευκρινίζεται)
  • 3. Πώς καλούνται οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό (2): Μέτρηση απόστασης Πειραιά – Μυτιλήνης με το εργαλείο του χάρακα. Χρησιμοποιείται ως δεδομένο για τον υπολογισμό του χρόνου ταξιδιού ενός πλοίου της εποχής λαμβάνοντας στοιχεία από το Θουκυδίδη. Χάραξη ναυτικής διαδρομής μεταξύ πόλεων της συμμαχίας για να γίνει ο μαθηματικός υπολογισμός του χρόνου του ταξιδιού.
  • 4. Πώς το εργαλείο υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση ιστορικών εννοιών (1); Οι ιστορικές έννοιες που γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι: Συμμαχία vs ηγεμονία Γεωπολιτικές συνθήκες σε συνάρτηση με εμπόριο και εμπορικές σχέσεις Ναυσιπλοΐα &τεχνολογία Αποστασία Επεκτατισμός
  • 5. Πώς το εργαλείο υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση ιστορικών εννοιών; (2) Το εργαλείο μέσω της οπτικοποίησης του χάρτη στην ουσία διευκολύνει μόνο τη διαπραγμάτευση της σχέσης των γεωπολιτικών χαρακτηριστικών ενός τόπου με την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων. Μέσω του εργαλείου γίνεται εμφανής η σχέση εγγύτητας των πόλων για τη δημιουργία συμμαχίας.
  • 6. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το δυνατό σημείο του σεναρίου: Η οπτικοποίηση του χάρτη, γιατί δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να διαχειριστούν κάτι διαφορετικό από το κείμενο και γιατί τους διευκολύνει στην εξαγωγή συμπερασμάτων Η δυνατότητα διάδρασης με το χάρτη, γιατί επιτρέπει στους μαθητές να εισάγουν κείμενο σχετικό με τις πόλεις και να χαράξουν ναυτικές διαδρομές.
  • 7. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι αδυναμίες του σεναρίου (1); Οι στόχοι του σεναρίου απλώνονται σε μεγάλο εύρος χωρίς να είναι συγκεκριμένοι. Η στοχοθέτηση κάποιων δραστηριοτήτων είναι ελλιπής (για ποιο λόγο οι μαθητές καλούνται να χαράξουν πορεία στο χάρτη;) Οι δραστηριότητες του σεναρίου είναι ασύνδετες μεταξύ τους. Η διάδραση με το χάρτη δε γίνεται με τρόπο ώστε οι μαθητές να διατυπώνουν υποθέσεις και να εξάγουν συμπεράσματα.
  • 8. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι αδυναμίες του σεναρίου (2); Η έρευνα στο διαδίκτυο δεν είναι καθοδηγούμενη, άρα μπορεί να οδηγηθεί σε «απρόβλεπτα» συμπεράσματα. Δε γίνεται αξιολόγηση των πηγών από το διαδίκτυο.
  • 9. Προτάσεις προέκτασης: Σύγκριση αποικιών Αθήνας – Σπάρτης από χωροταξική άποψη και σύνδεση με το πολίτευμα και την εν γένει κοσμοαντίληψη της κάθε πόλης Αποστασία: ποιες πόλεις και γιατί; Συμπεράσματα για το πώς η συμμαχία μεταβλήθηκε σε ηγεμονία της Αθήνας Ποια κριτήρια καθόριζαν το ύψος του φόρου που πλήρωνε κάθε πόλη;