ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
Hyvä opetus – oppimisen tukena
Uusi opettajuus Paradigma vai myytti? Future School – käsite nousee osin teknologian heikoista signaaleista, osin yhteiskunnan ja talouden vaateesta (päätöksentekijöiden, elinkeinoelämän, teollisuuden…) On ristiriidassa opettajan (didaktis- normatiivisen ) käyttöteorian kanssa Opettajuus – hitaasti muuttuva, ammatillinen, identiteettiin liittyvä asia Opettamisen keskiössä on (vai onko?) oppiminen
Tai ihmeiden tekijä
Ohjata kollaboraatioon (yhdessä tekeminen) Tarjota vertaisia ja relevantteja työvälineitä Ravistella luovuutta – luoda uudelleen Hävittää välimatkat ja aikariippuvuus Arvioida yksilön oppimisprosessia – ohjata koko yhteisön ongelmanratkaisua Asettua  sivuun neuvottelemaan , tukea yhteisön valintoja ja opettaa kriittistä ajatteluja (validit lähteet, toiminnan reflektiivisyys ja reaktiivisuus käytäntöön, yhteiskuntaan, tulevaisuuteen) Tarjota jatkuvasti uusia kiinnostavia autenttisia oppimistehtäviä Rakentaa oppiva, oppimishalukas, yhteisö, joka työskentelee vapaaehtoisesti avoimessa oppimisympäristössä Hänellä on taitoa:
Mahdoton tehtävä
Miten niin?
No, katsotaan vaikka tuota viimeistä väitettä -  mitä on oppimisyhteisö?
Oppimisyhteisö (Community of learners) koostuu ryhmästä ihmisiä joilla on  yhteinen  kiinnostus ko. asiaan, tehtävään tai ongelmaan, jotka  kunnioittavat  toistensa näkemyksiä, jotka omaavat  erilaisia  osaamisia ja kykyjä, jotka voivat ja haluavat  työskennellä yhdessä  työryhmänä, joilla on käytössään välineitä näkulmiensa ja ajatustensa  jakamiseen  ja jotka  tavoittelevat  tietämistä ja oppimista
Voiko tämä muka tapahtua oppitunnilla, kurssin aikana…
Oppimisyhteisö (Community of learners) koostuu ryhmästä ihmisiä joilla on  yhteinen  kiinnostus ko. asiaan, tehtävään tai ongelmaan, jotka  kunnioittavat  toistensa näkemyksiä, jotka omaavat  erilaisia  osaamisia ja kykyjä, jotka voivat ja haluavat  työskennellä yhdessä  työryhmänä, joilla on käytössään välineitä näkulmiensa ja ajatustensa  jakamiseen  ja jotka  tavoittelevat  tietämistä ja oppimista
Kamalinta opettajan työssä on se, että
Opetuksen tuloksena ei ole väistämättä  sen asian  oppiminen, jota sinä ajattelet että on? Pedagogisen toiminnan intentio on aina oppiminen, intentio on opettajan ammattitaitoa (opettajuus)
Miten opitaan (tekemään)? Joku kertoo Seurataan, miten asiantuntija toimii Itse keksimällä Oppipoikakoulutuksessa Reflektoimalla Yhdessä työskentelemällä (kollaboraatio)
Tutkitaan hetki mitä sosiaalinen media tarjoaa Onko siitä mihinkään opetuskäytössä
Instruktionismi (Skinner, Gagne jne) Selkeästi määritellyt tavoitteet  Korostus taitojen oppimisessa (alkuun alemman tason taidot, sitten ...) Yksilöllisyys työskentelyssä korostunutta Tunnusomaisia piirteitä: selittäminen, tehtävämonisteet, tavoitteiden saavuttamista mittaavat testit jne.) ”Opiskelijan pitäminen oikealla polulla”
Konstruktionismi (Piaget, Bruner, Vygotsky jne.) Toiminnassa korostuvat ongelmien muotoilu, niiden tutkiminen, tiedon ja tai don e sittäminen, tuotosten suunnittelu ja tuottaminen Tavoitteita: ajattelun ja ongelmanratkaisun oppiminen Ryhmäkeskeisyys Tunnusomaisia piirteitä: avoimet ongelmat, case-perustainen työskentely, skenaariot, suunnitteluprojektit jne. ” Virheet oppimisen avaimina”

More Related Content

ProPassi Kentz

  • 1. Hyvä opetus – oppimisen tukena
  • 2. Uusi opettajuus Paradigma vai myytti? Future School – käsite nousee osin teknologian heikoista signaaleista, osin yhteiskunnan ja talouden vaateesta (päätöksentekijöiden, elinkeinoelämän, teollisuuden…) On ristiriidassa opettajan (didaktis- normatiivisen ) käyttöteorian kanssa Opettajuus – hitaasti muuttuva, ammatillinen, identiteettiin liittyvä asia Opettamisen keskiössä on (vai onko?) oppiminen
  • 4. Ohjata kollaboraatioon (yhdessä tekeminen) Tarjota vertaisia ja relevantteja työvälineitä Ravistella luovuutta – luoda uudelleen Hävittää välimatkat ja aikariippuvuus Arvioida yksilön oppimisprosessia – ohjata koko yhteisön ongelmanratkaisua Asettua sivuun neuvottelemaan , tukea yhteisön valintoja ja opettaa kriittistä ajatteluja (validit lähteet, toiminnan reflektiivisyys ja reaktiivisuus käytäntöön, yhteiskuntaan, tulevaisuuteen) Tarjota jatkuvasti uusia kiinnostavia autenttisia oppimistehtäviä Rakentaa oppiva, oppimishalukas, yhteisö, joka työskentelee vapaaehtoisesti avoimessa oppimisympäristössä Hänellä on taitoa:
  • 7. No, katsotaan vaikka tuota viimeistä väitettä - mitä on oppimisyhteisö?
  • 8. Oppimisyhteisö (Community of learners) koostuu ryhmästä ihmisiä joilla on yhteinen kiinnostus ko. asiaan, tehtävään tai ongelmaan, jotka kunnioittavat toistensa näkemyksiä, jotka omaavat erilaisia osaamisia ja kykyjä, jotka voivat ja haluavat työskennellä yhdessä työryhmänä, joilla on käytössään välineitä näkulmiensa ja ajatustensa jakamiseen ja jotka tavoittelevat tietämistä ja oppimista
  • 9. Voiko tämä muka tapahtua oppitunnilla, kurssin aikana…
  • 10. Oppimisyhteisö (Community of learners) koostuu ryhmästä ihmisiä joilla on yhteinen kiinnostus ko. asiaan, tehtävään tai ongelmaan, jotka kunnioittavat toistensa näkemyksiä, jotka omaavat erilaisia osaamisia ja kykyjä, jotka voivat ja haluavat työskennellä yhdessä työryhmänä, joilla on käytössään välineitä näkulmiensa ja ajatustensa jakamiseen ja jotka tavoittelevat tietämistä ja oppimista
  • 12. Opetuksen tuloksena ei ole väistämättä sen asian oppiminen, jota sinä ajattelet että on? Pedagogisen toiminnan intentio on aina oppiminen, intentio on opettajan ammattitaitoa (opettajuus)
  • 13. Miten opitaan (tekemään)? Joku kertoo Seurataan, miten asiantuntija toimii Itse keksimällä Oppipoikakoulutuksessa Reflektoimalla Yhdessä työskentelemällä (kollaboraatio)
  • 14. Tutkitaan hetki mitä sosiaalinen media tarjoaa Onko siitä mihinkään opetuskäytössä
  • 15.
  • 16. Instruktionismi (Skinner, Gagne jne) Selkeästi määritellyt tavoitteet Korostus taitojen oppimisessa (alkuun alemman tason taidot, sitten ...) Yksilöllisyys työskentelyssä korostunutta Tunnusomaisia piirteitä: selittäminen, tehtävämonisteet, tavoitteiden saavuttamista mittaavat testit jne.) ”Opiskelijan pitäminen oikealla polulla”
  • 17. Konstruktionismi (Piaget, Bruner, Vygotsky jne.) Toiminnassa korostuvat ongelmien muotoilu, niiden tutkiminen, tiedon ja tai don e sittäminen, tuotosten suunnittelu ja tuottaminen Tavoitteita: ajattelun ja ongelmanratkaisun oppiminen Ryhmäkeskeisyys Tunnusomaisia piirteitä: avoimet ongelmat, case-perustainen työskentely, skenaariot, suunnitteluprojektit jne. ” Virheet oppimisen avaimina”

Editor's Notes

  • #14: vrt. Lesgold, A (1994) http://toty.joensuu.fi/conf/clce94/program.html