3. Case 1 Een leerkracht geeft les over de Franse Revolutie. Hij maakt gebruikt van het digitale schoolbord in het klaslokaal. Hierop projecteert hij ingescande pagina’s van het lesboek. Als introductie op zijn les laat hij een filmpje zien via de website van Teleblik en een fragment uit een andere film die hij illegaal van internet heeft gedownload. De leerlingen krijgen de opdracht om een webpagina te maken over een onderdeel van de Franse Revolutie. Zij gebruiken hiervoor afbeeldingen, gevonden op internet.Wat mag wel, wat mag niet?
4. De leerkracht mag alleen boeken inscannen als hij toestemming heeft van de rechthebbende, bijvoorbeeld de uitgever.
5. De leerkracht kan zonder problemen een filmpje vertonen van Teleblik volgens de gebruiksvoorwaarden. Echter, wat hij niet mag: films die onrechtmatig openbaar gemaakt zijn, downloaden en vertonen.
8. 2. hij moet materiaal gebruiken dat zich in het publieke domein bevindt (d.w.z. het auteursrecht is verlopen of het werk is rechtenvrij gepubliceerd); ófÂ
9. 3. hij moet materiaal gebruiken dat onder een open-contentlicentie is verspreid (zie CreativeCommons).Case 2 Een leerkracht organiseert een excursie naar een museum voor schilderkunst. Voor het museumbezoek heeft hij een opdrachtblad gemaakt met daarop een foto van een achttiende-eeuws schilderij. De leerkracht filmt de (minderjarige) leerlingen tijdens het maken van de opdrachten in het museum. De filmpjes en de foto’s plaatst hij op de website van de school.Wat mag wel, wat mag niet?
10. De leerkracht mag de afbeelding van het schilderij gebruiken indien de schilder 70 jaar geleden of langer is overleden. Afgezien van het auteursrecht staan musea het vaak niet toe om foto’s en films van hun collectie te maken.De leerkracht zal toestemming moeten hebben van de ouders voor het plaatsen van de filmpjes en foto’s.
11. Case 3Â Een leerkracht besluit om het digitale leermateriaal dat hij heeft ontwikkeld, beschikbaar te stellen op internet voor leerkrachten van andere scholen. Het ontwikkelde materiaal voorziet hij van een open-contentlicentie en uploadt dit naar de website van de school. Na verloop van tijd wordt de onderwijsinstelling aansprakelijk gesteld door een uitgever die zijn materiaal heeft herkend in het werk van de leerkracht.Wat mag wel, wat mag niet?
12. De leerkracht mag het lesmateriaal niet zonder toestemming van de rechthebbende, in dit geval de uitgever, beschikbaar stellen, laat staan voorzien van een open-contentlicentie.Voor de onrechtmatige publicatie kan zowel de leerkracht als de onderwijsinstelling aansprakelijk worden gesteld.