ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
Bilişim Teknolojileri Dersinde Kullanılan Öğretim Yöntem ve Teknikleri Rauf Okcuoğlu 20060179
ANLATIM YÖNTEMİ Anlatım yöntemi; öğretmenin yada onun yerinde olan bir öğrencinin,bilgi,birikim ve deneyimlerini kendisini dinleyenlerre aktarmasıdır.(Çepni,2008).Anlatım yöntemi etkin bir şekilde kullanıldığında kalabalık sınıflarda bilgi düzeyinde öğrenme kazanımlarını gerçekleştirmede gerekli zaman,enerji,materyal ve ortam bakımından en ekonomik ve etkili yöntem olabilmektedir.
Dersi başlatma,öğrencileri dersin hedeflerinden haberdar etme,ders içerisinde ara özet yapma vb.etkinliklerde sıkça başvurulan bir yöntemdir.Bu yöntem,bütün alan öğretmenlerinin kullandığıbir yöntem olarak ifade edilebilir.
Anahtar İfadeler Anlatım yönteminde elde edilebilecek hadef kazanım davranışlarını gösteren bazı anahtar ifadeler şunlardır: .Bilir .Anlar .Açıklar .Kavrar .Fark eder
Soru-Cevap Yöntemi    Soru sormak her türlü öğrenmenin başıdır. Kafasında herhangi bir konu hakkında soru oluşturan kişi, artık meselenin farkına varmış, onun çözüm yolunu aramaya başlamış demektir. Ona, rasyonel ve bilimsel yolla soruya cevap arama yolu öğretilirse, o problemi güzel bir metodla çözebilecek demektir.
  Soru, her zaman öğretimdeki temel iletişim araçlarından biri olmuştur. Soru-cevap metodu, başka metodların içinde ara sıra kullanılan soru-cevap tekniğinden ayrı; dersi baştan sona soru-cevap tarzında işleme demektir .
Anlatım yönteminde elde edilebilecek hadef kazanım davranışlarını gösteren bazı anahtar ifadeler şunlardır: .Bilir .Anlar .Açıklar .Kavrar .Fark eder .Ulaşır .Yorumlar
Hedef- Kazanım örnekleri Makinelerin bir dizi komutla çalıştığını fark eder. Olayları sıralayarak çözüme ulaşır. Görselleri eleştirel bakış açısıyla yorumlar. Bİlişim sistemleri için çeşitli tehditler,riskler ve güvenlik boşlukları olabileceğini bilir.
Etkinlik Örneği Bu etkinlik için Görsel okur yazarlığın önemini fark eder kazanımı temel alınmıştır.Etkinliğin bir derslikte bilgisayar ve sunum cihazı yardımıyla yapılacağı varsayılmıştır. Öğretmen öncelikle “görsel” kelimesi üzerinde durur ve bu kelime ile nei kastettiğini açıklar.
Daha sonra aşağıda verilen sorular ve sorulara verilen cevaplar doğrultusunda dersini yürütür. -Dugu ve düşüncelerimizi nasıl ifade ederiz. -Sadece konuşarakmı anlaşırız? -Bunun için başka yollar varmıdır? Öğretmen bu aşamda öğrencilerine önce t.v uyarı sembollerinden birini gösterir.
Bu sembolü daha önce gördünüzmü? Nerede gördünüz? Bize verdiği mesaj nedir? Bildiğiniz başka sembol varmı? Bu semboller olmasa ne olurdu? Öğretmen bu sorularla öğrencilerine işaret ve sembollerin insan hayatında neden önemli olduğunu fark ettirmeye çalışır.
Öğretmen öğrencilerine verdikleri doğru cevaplar karşılığında tebrik ve takdir eder.Son olarak; -”Görsel” diyince aklımıza ne gelmelidir? -Bu derste geçen kavramlar nelerdi? -Görsellerin günlük hayatımızdaki yeri? -Görseli doğru bir şekilde okumak ve oluşturmak neden önemlidir? Sorularını sorarark dersini tamamlar.
Gösterip yaptırma Yöntemi Uygulama ve üst düzeydeki hedef davranışların kazandırılmasında, duyuşsal alanın değer verme, örgütleme, kişilik haline getirme, devinişsel alanın tüm basamakları için Gösterip –Yaptırma Yöntemi etkili biçimde kullanılabilir. Bir beceriyi kazandırmanın en etkili yolu, onun uygulamasını yaptırmaktır.
Gösterip yaptırma, bir teknik yada bir işlemin uygulanmasını, araç gerecin çalıştırılmasını, önce gösterip açıklayarak, sonra da öğrenciye alıştırma ve uygulama yaptırarak kazandırmanın amaçlandığı ortamlarda kullanılan bir öğrenme-öğretme yöntemidir. Bu yöntemde fiziksel yada zihinsel beceriler,önce en uygun biçimiyle öğretmence gösterilir,gerekli açıklamalar yapılır, daha sonra öğrencilerin aynı becerileri tekrarlaması ve uygulaması istenir, yanlışlıklar anında düzeltilir; çünkü yanlış kazanılmış becerilerin sonradan düzeltilmesi çok zor ve zaman alıcıdır.
Gösterip - Yaptırma Yönteminin Uygulama ilkeleri •  Gösterip yaptırma yönteminde her öğrencinin gösteriyi rahat ortam hazırlanmalı, gerekli güvenlik önlemleri alınmalı ve araç-gereçler önceden hazırlanmalıdır. • Kazandırılacak davranışlar önce öğretmen tarafından öğrencilerin gözü önünde her aşaması açıklanarak yapıl-malıdır.
•  Her bir öğrenci gösterilen davranışı ve aşamaları yapmalıdır. • Öğretmen gerekli dönüt-düzeltmeyi anında vermelidir. • Öğrenci, davranışı beceri haline getirmelidir. • Öğrenci, beceri haline getirdiği davranışı değişik durumlarda kullanabilmelidir (transfer).
Beni Dİnlediğiniz İçin Teşekkür Ederim.. 

More Related Content

anlatım yontemleri

  • 1. Bilişim Teknolojileri Dersinde Kullanılan Öğretim Yöntem ve Teknikleri Rauf Okcuoğlu 20060179
  • 2. ANLATIM YÖNTEMİ Anlatım yöntemi; öğretmenin yada onun yerinde olan bir öğrencinin,bilgi,birikim ve deneyimlerini kendisini dinleyenlerre aktarmasıdır.(Çepni,2008).Anlatım yöntemi etkin bir şekilde kullanıldığında kalabalık sınıflarda bilgi düzeyinde öğrenme kazanımlarını gerçekleştirmede gerekli zaman,enerji,materyal ve ortam bakımından en ekonomik ve etkili yöntem olabilmektedir.
  • 3. Dersi başlatma,öğrencileri dersin hedeflerinden haberdar etme,ders içerisinde ara özet yapma vb.etkinliklerde sıkça başvurulan bir yöntemdir.Bu yöntem,bütün alan öğretmenlerinin kullandığıbir yöntem olarak ifade edilebilir.
  • 4. Anahtar İfadeler Anlatım yönteminde elde edilebilecek hadef kazanım davranışlarını gösteren bazı anahtar ifadeler şunlardır: .Bilir .Anlar .Açıklar .Kavrar .Fark eder
  • 5. Soru-Cevap Yöntemi    Soru sormak her türlü öğrenmenin başıdır. Kafasında herhangi bir konu hakkında soru oluşturan kişi, artık meselenin farkına varmış, onun çözüm yolunu aramaya başlamış demektir. Ona, rasyonel ve bilimsel yolla soruya cevap arama yolu öğretilirse, o problemi güzel bir metodla çözebilecek demektir.
  • 6.   Soru, her zaman öğretimdeki temel iletişim araçlarından biri olmuştur. Soru-cevap metodu, başka metodların içinde ara sıra kullanılan soru-cevap tekniğinden ayrı; dersi baştan sona soru-cevap tarzında işleme demektir .
  • 7. Anlatım yönteminde elde edilebilecek hadef kazanım davranışlarını gösteren bazı anahtar ifadeler şunlardır: .Bilir .Anlar .Açıklar .Kavrar .Fark eder .Ulaşır .Yorumlar
  • 8. Hedef- Kazanım örnekleri Makinelerin bir dizi komutla çalıştığını fark eder. Olayları sıralayarak çözüme ulaşır. Görselleri eleştirel bakış açısıyla yorumlar. Bİlişim sistemleri için çeşitli tehditler,riskler ve güvenlik boşlukları olabileceğini bilir.
  • 9. Etkinlik Örneği Bu etkinlik için Görsel okur yazarlığın önemini fark eder kazanımı temel alınmıştır.Etkinliğin bir derslikte bilgisayar ve sunum cihazı yardımıyla yapılacağı varsayılmıştır. Öğretmen öncelikle “görsel” kelimesi üzerinde durur ve bu kelime ile nei kastettiğini açıklar.
  • 10. Daha sonra aşağıda verilen sorular ve sorulara verilen cevaplar doğrultusunda dersini yürütür. -Dugu ve düşüncelerimizi nasıl ifade ederiz. -Sadece konuşarakmı anlaşırız? -Bunun için başka yollar varmıdır? Öğretmen bu aşamda öğrencilerine önce t.v uyarı sembollerinden birini gösterir.
  • 11. Bu sembolü daha önce gördünüzmü? Nerede gördünüz? Bize verdiği mesaj nedir? Bildiğiniz başka sembol varmı? Bu semboller olmasa ne olurdu? Öğretmen bu sorularla öğrencilerine işaret ve sembollerin insan hayatında neden önemli olduğunu fark ettirmeye çalışır.
  • 12. Öğretmen öğrencilerine verdikleri doğru cevaplar karşılığında tebrik ve takdir eder.Son olarak; -”Görsel” diyince aklımıza ne gelmelidir? -Bu derste geçen kavramlar nelerdi? -Görsellerin günlük hayatımızdaki yeri? -Görseli doğru bir şekilde okumak ve oluşturmak neden önemlidir? Sorularını sorarark dersini tamamlar.
  • 13. Gösterip yaptırma Yöntemi Uygulama ve üst düzeydeki hedef davranışların kazandırılmasında, duyuşsal alanın değer verme, örgütleme, kişilik haline getirme, devinişsel alanın tüm basamakları için Gösterip –Yaptırma Yöntemi etkili biçimde kullanılabilir. Bir beceriyi kazandırmanın en etkili yolu, onun uygulamasını yaptırmaktır.
  • 14. Gösterip yaptırma, bir teknik yada bir işlemin uygulanmasını, araç gerecin çalıştırılmasını, önce gösterip açıklayarak, sonra da öğrenciye alıştırma ve uygulama yaptırarak kazandırmanın amaçlandığı ortamlarda kullanılan bir öğrenme-öğretme yöntemidir. Bu yöntemde fiziksel yada zihinsel beceriler,önce en uygun biçimiyle öğretmence gösterilir,gerekli açıklamalar yapılır, daha sonra öğrencilerin aynı becerileri tekrarlaması ve uygulaması istenir, yanlışlıklar anında düzeltilir; çünkü yanlış kazanılmış becerilerin sonradan düzeltilmesi çok zor ve zaman alıcıdır.
  • 15. Gösterip - Yaptırma Yönteminin Uygulama ilkeleri • Gösterip yaptırma yönteminde her öğrencinin gösteriyi rahat ortam hazırlanmalı, gerekli güvenlik önlemleri alınmalı ve araç-gereçler önceden hazırlanmalıdır. • Kazandırılacak davranışlar önce öğretmen tarafından öğrencilerin gözü önünde her aşaması açıklanarak yapıl-malıdır.
  • 16. • Her bir öğrenci gösterilen davranışı ve aşamaları yapmalıdır. • Öğretmen gerekli dönüt-düzeltmeyi anında vermelidir. • Öğrenci, davranışı beceri haline getirmelidir. • Öğrenci, beceri haline getirdiği davranışı değişik durumlarda kullanabilmelidir (transfer).
  • 17. Beni Dİnlediğiniz İçin Teşekkür Ederim.. 