ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
κεφ. 12: Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο
Τα σχολεία στο Βυζάντιο ήταν  εκκλησιαστικά και ιδιωτικά . Σ' αυτά πήγαιναν  μόνο τα αγόρια  των γονιών που μπορούσαν να πληρώνουν. Τα κορίτσια έμεναν στο σπίτι.  Τα πιο πολλά παιδιά μάθαιναν τέχνες  κοντά σε ειδικούς τεχνίτες.   Το βασικό σχολείο είχε  τέσσερις τάξεις:     Στις δύο μικρότερες οι μαθητές μάθαιναν να γράφουν, να διαβάζουν και να λογαριάζουν. Ασκούνταν ακόμη να ακούν προσεχτικά το δάσκαλό τους και να προφέρουν σωστά τα λόγια τους.   Στις μεγαλύτερες τάξεις διδάσκονταν ορθογραφία, γραμματική και αριθμητική.
Τα πιο πολλά παιδιά μάθαιναν τέχνες Τα αγόρια που δεν πήγαιναν στο  σχολείο μάθαιναν από μικρή ηλικία τέχνες κοντά σε ειδικούς τεχνίτες. Εκεί εργάζονταν, ως άμισθοι μα- θητευόμενοι, συνεχώς δύο χρόνια. Ύστερα εργάζονταν κοντά τους με αμοιβή ή αναζητούσαν αλλού εργα- σία.
Τα κορίτσια  κι ένας μεγάλος αριθμός αγοριών, που οι γονείς τους δεν είχαν να πληρώσουν δίδακτρα, δεν πήγαιναν σχολείο. Έμεναν στο σπίτι, έπαιζαν στις αυ­λές και στους δρόμους και βοηθούσαν τους γονείς τους στις δουλειές. Την αγωγή αυτών των παιδιών αναλάμβαναν οι παπούδες.
Η τιμωρία «Ο μη δαρείς ου παιδεύεται»    Οι τιμωρίες των μαθητών ήταν συνηθισμένο γε-γονός στα βυζαντινά σχολεία. Το ραβδί και η βέργα ήταν απαραίτητα μέσα διδασκαλίας για την εποχή. Οι τιμωρίες αυτές, συνήθως, γίνονταν με την έγκριση ή την προτροπή των γονέων. Γονείς και δάσκαλοι πίστευαν ότι:  «Όποιος δε δαρθεί δε μαθαίνει γράμματα».

More Related Content

Κεφ. 12:. Η εκπαίδευση στο βυζάντιο

  • 1. κεφ. 12: Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο
  • 2. Τα σχολεία στο Βυζάντιο ήταν εκκλησιαστικά και ιδιωτικά . Σ' αυτά πήγαιναν μόνο τα αγόρια των γονιών που μπορούσαν να πληρώνουν. Τα κορίτσια έμεναν στο σπίτι. Τα πιο πολλά παιδιά μάθαιναν τέχνες κοντά σε ειδικούς τεχνίτες.   Το βασικό σχολείο είχε τέσσερις τάξεις:     Στις δύο μικρότερες οι μαθητές μάθαιναν να γράφουν, να διαβάζουν και να λογαριάζουν. Ασκούνταν ακόμη να ακούν προσεχτικά το δάσκαλό τους και να προφέρουν σωστά τα λόγια τους.   Στις μεγαλύτερες τάξεις διδάσκονταν ορθογραφία, γραμματική και αριθμητική.
  • 3. Τα πιο πολλά παιδιά μάθαιναν τέχνες Τα αγόρια που δεν πήγαιναν στο σχολείο μάθαιναν από μικρή ηλικία τέχνες κοντά σε ειδικούς τεχνίτες. Εκεί εργάζονταν, ως άμισθοι μα- θητευόμενοι, συνεχώς δύο χρόνια. Ύστερα εργάζονταν κοντά τους με αμοιβή ή αναζητούσαν αλλού εργα- σία.
  • 4. Τα κορίτσια κι ένας μεγάλος αριθμός αγοριών, που οι γονείς τους δεν είχαν να πληρώσουν δίδακτρα, δεν πήγαιναν σχολείο. Έμεναν στο σπίτι, έπαιζαν στις αυ­λές και στους δρόμους και βοηθούσαν τους γονείς τους στις δουλειές. Την αγωγή αυτών των παιδιών αναλάμβαναν οι παπούδες.
  • 5. Η τιμωρία «Ο μη δαρείς ου παιδεύεται»   Οι τιμωρίες των μαθητών ήταν συνηθισμένο γε-γονός στα βυζαντινά σχολεία. Το ραβδί και η βέργα ήταν απαραίτητα μέσα διδασκαλίας για την εποχή. Οι τιμωρίες αυτές, συνήθως, γίνονταν με την έγκριση ή την προτροπή των γονέων. Γονείς και δάσκαλοι πίστευαν ότι: «Όποιος δε δαρθεί δε μαθαίνει γράμματα».