ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
Δυο ξεχωριστές γυναίκες του 19ου αιώνα αγωνίζονται για το όνειρό τους Ομάδα :   Ανίκητη ομάδα
Η καταπίεση των γυναικών του 19 ου  αιώνα. Ελισάβετ Μουτζάν- Μαρτινέγκου, Ελένη Μπούκουρα- Αλταμούρα
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΖΑΝ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟΥ Γέννηση: 2 Οκτωβρίου  του 1801.  Τόπος καταγωγής :  Ζάκυνθος. Γονείς: Φραγκίσκος Μουτζάν,  Αγγελική Σιγούρου. Ενδιαφέροντα: η μάθηση, τα γράμματα, το γράψιμο ποιημάτων, η σκηνοθεσία θεατρικών έργων στην ελληνική και ιταλική γλώσσα και οι μεταφράσεις από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Επιθυμία της: να μην παντρευτεί και να ασχοληθεί πλήρως με τα γράμματα. Ιδιότητα της :  τα γράμματα. Γάμος: το 1831 παντρεύτηκε τον  Νικόλαο Μαρτινέγκο, ο οποίος ήταν είκοσι χρόνια μεγαλύτερός της. Παιδιά :  ο Ελισαβέτιος Μαρτινέγκος. Θάνατός : πέθανε στις 9 Νοεμβρίου του 1832, δύο εβδομάδες μετά την γέννηση του γιου της, από επιπλοκές μετά τον τοκετό. Έγραψε 15 έργα για το θέατρο, στην ελληνική και ιταλική γλώσσα.  Μία κωμωδία με τίτλο ο Φιλάργυρος. Ιταλικά κείμενα.  20 επιστολές.  Πρόλογο μιας πραγματείας  Περί Οικονομίας.  Τα ποιήματα  Ωδή εις το πάθος του Ιησού Χριστού και Εις την Θεοτόκον . Αποσπάσματα πεζών μεταφράσεων από την Οδύσσεια, τον Προμηθέα Δεσμώτη και τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Το σπουδαιότερο έργο της  το οποίο έχει σωθεί μέχρι και σήμερα είναι η  Αυτοβιογραφία  της, την οποία εξέδωσε ο γιος της το 1881, με κάποιες περικοπές, σε έναν τόμο μαζί με δικά του ποιήματα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ  ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ ΑΛΤΑΜΟΥΡΑ   Έτος γέννησης: 1821.  Τόπος: Σπέτσες. Γονείς: ο αρβανίτης καραβοκύρης Γιάννης Μπούκουρας, η Μαρία. Ιδιότητα- ταλέντο: η ζωγραφική. Σπουδές: στην Ιταλία μεταμφιεσμένη σε άνδρα, με το ψευδώνυμο Χρυσίνης Μπούκουρας.  Παιδιά: ο Ιωάννης, η Σοφία και ο Αλέξανδρος. Διάλυση γάμου: το 1857 ο σύζυγός της την εγκατέλειψε κι έφυγε με την ερωμένη του, την αγγλίδα φίλη της, ζωγράφο, Τζέιν Χέυ, παίρνοντας μαζί του τον μικρότερο γιο τους Αλέξανδρο. Θάνατος της: στις 19 Μαρτίου του 1900 από νευρικό κλονισμό, μετά το θάνατο των δύο παιδιών της.
ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΗΡΩΙΔΕΣ. Ομοιότητες Ελισάβετ- Ελένης. Είναι σύγχρονες γυναίκες γεννημένες την ίδια εποχή, επομένως έχουν ανατραφεί με τις ίδιες αντιλήψεις και τα ίδια στερεότυπα για τις γυναίκες. Είναι και οι δύο οικονομικά ευκατάστατες. Είναι γυναίκες τολμηρές, οι οποίες πάνε ενάντια στο κατεστημένο της εποχής. Έχουν το ίδιο όνειρο, να υπηρετήσουν την πνευματική δημιουργία. Συνάντησαν και οι δύο ηρωίδες εμπόδια στην πορεία τους για την πραγμάτωση των στόχων. Δεν ευτύχησαν στην προσωπική τους ζωή.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΡΩΙΔΩΝ  ΕΛΙΣΑΒΕΤ  -  ΕΛΕΝΗ Γάμος μετά από πίεση.   Έζησε σ’ ένα εχθρικό και καταπιεστικό περιβάλλον.   Ήταν σπουδαία συγγραφέας.   Δεν κατάφερε να ζήσει το όνειρο της.  Δεν καταξιώθηκε όσο ζούσε ως συγγραφέας.   Δεν ευχαριστήθηκε την ζωή της, διότι πέθανε νέα.   Γάμος από έρωτα.   Είχε οικογενειακή στήριξη, κυρίως από τον πατέρα της.   Ήταν σπουδαία ζωγράφος . Κατάφερε και έζησε το όνειρο της και καταξιώθηκε ως ζωγράφος.   Πέθανε σε βαθιά γεράματα ,  αφού έζησε μια ζωή με πολλές συγκινήσεις και οικογενειακά δράματα
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΖΑΝ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟΥ   «Επεθύμησα, είπα από καρδίας, αλλά εκοίταξα τους τοίχους του σπιτιού, όπου με εκρατούσαν κλεισμένην»
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ «ΕΛΕΝΗ Η Ο ΚΑΝΕΝΑΣ». «Στον κήπο του πανδοχείου είχαμε τελειώσει το μεσημεριανό μας γεύμα και περιμέναμε καφέ. Παράδεισος μας εφαινόταν η ανακωχή του κήπου»
«Όρθια στην πλώρη, εφορμώντας με τον στόλο της στο απόρθητο Ανάπλι, έδειχνε στους κανονιέρηδες με το δεξί της υψωμένο χέρι πού ακριβώς να βαρέσουν.»
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Δ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ  « ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ », ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ «Από μικρό παιδί ένιωθα μια φλόγα να με καίει.»
«Εγώ όμως άνοιξα μάτια και αυτιά και όλα τα πορτοπαράθυρα του μυαλού μου και ρούφηξα τη διδαχή του όπως το ξερό σφουγγάρι το νερό.»

More Related Content

Δυο ξεχωριστές γυναίκες του 19ου αιώνα

  • 1. Δυο ξεχωριστές γυναίκες του 19ου αιώνα αγωνίζονται για το όνειρό τους Ομάδα : Ανίκητη ομάδα
  • 2. Η καταπίεση των γυναικών του 19 ου αιώνα. Ελισάβετ Μουτζάν- Μαρτινέγκου, Ελένη Μπούκουρα- Αλταμούρα
  • 3. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΖΑΝ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟΥ Γέννηση: 2 Οκτωβρίου του 1801. Τόπος καταγωγής : Ζάκυνθος. Γονείς: Φραγκίσκος Μουτζάν, Αγγελική Σιγούρου. Ενδιαφέροντα: η μάθηση, τα γράμματα, το γράψιμο ποιημάτων, η σκηνοθεσία θεατρικών έργων στην ελληνική και ιταλική γλώσσα και οι μεταφράσεις από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Επιθυμία της: να μην παντρευτεί και να ασχοληθεί πλήρως με τα γράμματα. Ιδιότητα της : τα γράμματα. Γάμος: το 1831 παντρεύτηκε τον Νικόλαο Μαρτινέγκο, ο οποίος ήταν είκοσι χρόνια μεγαλύτερός της. Παιδιά : ο Ελισαβέτιος Μαρτινέγκος. Θάνατός : πέθανε στις 9 Νοεμβρίου του 1832, δύο εβδομάδες μετά την γέννηση του γιου της, από επιπλοκές μετά τον τοκετό. Έγραψε 15 έργα για το θέατρο, στην ελληνική και ιταλική γλώσσα. Μία κωμωδία με τίτλο ο Φιλάργυρος. Ιταλικά κείμενα. 20 επιστολές. Πρόλογο μιας πραγματείας Περί Οικονομίας. Τα ποιήματα Ωδή εις το πάθος του Ιησού Χριστού και Εις την Θεοτόκον . Αποσπάσματα πεζών μεταφράσεων από την Οδύσσεια, τον Προμηθέα Δεσμώτη και τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Το σπουδαιότερο έργο της το οποίο έχει σωθεί μέχρι και σήμερα είναι η Αυτοβιογραφία της, την οποία εξέδωσε ο γιος της το 1881, με κάποιες περικοπές, σε έναν τόμο μαζί με δικά του ποιήματα.
  • 4. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ ΑΛΤΑΜΟΥΡΑ Έτος γέννησης: 1821. Τόπος: Σπέτσες. Γονείς: ο αρβανίτης καραβοκύρης Γιάννης Μπούκουρας, η Μαρία. Ιδιότητα- ταλέντο: η ζωγραφική. Σπουδές: στην Ιταλία μεταμφιεσμένη σε άνδρα, με το ψευδώνυμο Χρυσίνης Μπούκουρας. Παιδιά: ο Ιωάννης, η Σοφία και ο Αλέξανδρος. Διάλυση γάμου: το 1857 ο σύζυγός της την εγκατέλειψε κι έφυγε με την ερωμένη του, την αγγλίδα φίλη της, ζωγράφο, Τζέιν Χέυ, παίρνοντας μαζί του τον μικρότερο γιο τους Αλέξανδρο. Θάνατος της: στις 19 Μαρτίου του 1900 από νευρικό κλονισμό, μετά το θάνατο των δύο παιδιών της.
  • 5. ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΗΡΩΙΔΕΣ. Ομοιότητες Ελισάβετ- Ελένης. Είναι σύγχρονες γυναίκες γεννημένες την ίδια εποχή, επομένως έχουν ανατραφεί με τις ίδιες αντιλήψεις και τα ίδια στερεότυπα για τις γυναίκες. Είναι και οι δύο οικονομικά ευκατάστατες. Είναι γυναίκες τολμηρές, οι οποίες πάνε ενάντια στο κατεστημένο της εποχής. Έχουν το ίδιο όνειρο, να υπηρετήσουν την πνευματική δημιουργία. Συνάντησαν και οι δύο ηρωίδες εμπόδια στην πορεία τους για την πραγμάτωση των στόχων. Δεν ευτύχησαν στην προσωπική τους ζωή.
  • 6. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΡΩΙΔΩΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ - ΕΛΕΝΗ Γάμος μετά από πίεση. Έζησε σ’ ένα εχθρικό και καταπιεστικό περιβάλλον. Ήταν σπουδαία συγγραφέας. Δεν κατάφερε να ζήσει το όνειρο της. Δεν καταξιώθηκε όσο ζούσε ως συγγραφέας. Δεν ευχαριστήθηκε την ζωή της, διότι πέθανε νέα. Γάμος από έρωτα. Είχε οικογενειακή στήριξη, κυρίως από τον πατέρα της. Ήταν σπουδαία ζωγράφος . Κατάφερε και έζησε το όνειρο της και καταξιώθηκε ως ζωγράφος. Πέθανε σε βαθιά γεράματα , αφού έζησε μια ζωή με πολλές συγκινήσεις και οικογενειακά δράματα
  • 7. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΖΑΝ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟΥ «Επεθύμησα, είπα από καρδίας, αλλά εκοίταξα τους τοίχους του σπιτιού, όπου με εκρατούσαν κλεισμένην»
  • 8. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ «ΕΛΕΝΗ Η Ο ΚΑΝΕΝΑΣ». «Στον κήπο του πανδοχείου είχαμε τελειώσει το μεσημεριανό μας γεύμα και περιμέναμε καφέ. Παράδεισος μας εφαινόταν η ανακωχή του κήπου»
  • 9. «Όρθια στην πλώρη, εφορμώντας με τον στόλο της στο απόρθητο Ανάπλι, έδειχνε στους κανονιέρηδες με το δεξί της υψωμένο χέρι πού ακριβώς να βαρέσουν.»
  • 10. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Δ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ « ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ », ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ «Από μικρό παιδί ένιωθα μια φλόγα να με καίει.»
  • 11. «Εγώ όμως άνοιξα μάτια και αυτιά και όλα τα πορτοπαράθυρα του μυαλού μου και ρούφηξα τη διδαχή του όπως το ξερό σφουγγάρι το νερό.»