Dank voor deze gelegenheid om iets te mogen vertellen over het Plan van Aanpak van de Fietscoalitie Smart City. De Fietscoalitie is een samenwerking van het Havenbedrijf Amsterdam, TNO, Amsterdam Smart City, en een aantal innovatieve bedrijfjes Ring-Ring, Count & Create en BRIGHT UP. Gezamenlijk hebben zij hun krachten en middelen gebundeld om tot een innovatieve integrale aanpak te komen om meer mensen te verleiden om met de fiets naar het werk te komen. Een jaar geleden in maart 2014 zijn we gestart. Inmiddels hebben ook het Ministerie van I&M, Stadsregio Amsterdam en Zaanstad zich aangesloten.
Waar komt de aanpak vandaan? In het kader van het Rijksprogramma BB zijn door het Ministerie een 15-tal gebieden bepaald waar het aantal files teruggedrongen moet worden. Westpoort en Zaanstad zijn de 2 gebieden waar de Fietscoalitie zich op gericht heeft.
Als je dan kijkt naar Westpoort en Zaanstad zie je dat er in Westpoort ruim 47.000 mensen werken en in Zaanstad ruim 52.000.
Binnen deze gebieden zijn dagelijks ca 11.500 zwaar vertraagde ritten (ochtend- en avondspits).
Westpoort:
Ochtendspits: aankomst vanuit Amsterdam Noord/West/Centrum & IJmond/Zaandam (1162 zwaar vertraagde ritten per werkdag)
Avondspits: vertrek naar Amsterdam Noord/West/Centrum & IJmond/Zaandam (2762 zwaar vertraagde ritten per werkdag)
Ik ben heel benieuwd of dit beeld bekend is. Wat is volgens jullie de reden?
Slechts 10% op de fiets, terwijl er toch goede fietsinfrastructuur ligt.
Er ook mooie fietsroutes zijn.
Met goede fietsparkeerplaatsen.
En fietsers.
Maar veelal is het beeld zo: lege fietspaden en veel meer auto’s.
De voordelen die fietsen en fietsers brengen zijn legio: Fietsen draagt bij aan leefbare, bereikbare en duurzame gebieden en aan gelukkige en gezonde mensen en werknemers. Het is goed voor de lokale economie, CO2 reductie etc etc.
De Fietscoalitie heeft nu een integrale aanpak ontwikkeld om meer mensen te verleiden om met de fiets naar het werk te komen. De aanpak bestaat uit elkaar versterkende maatregelen. De eerste is de aanleg van missing links in de fietsinfra. Door het Havenbedrijf zal in 2015 en 2016 een vijftal fietspaden worden aangelegd:
Minervahaven
Petroleumhavengebied
Westhaven-Oost
Westhavenweg-West
Vervoerscentrum
Wij zien dit als randvoorwaardelijk om het fietsen te bevorderen.
Dit is een voorbeeld: de Basisweg waar fietsers nu nog de weg moeten delen met auto’s en vrachtwagens.
De 2e maatregel is om meer fietsbeleving toe te voegen aan de routes met kunst en creatieve ingrepen. Uit onderzoek blijkt dat fietsers liever langer fietsen via een aantrekkelijke route dan een korte maar saaie route fietsen.
Een 3e maatregel is om de fietsroutes bekender te maken. De stippen op de Brettenroute zijn al een mooie aanzet maar er zijn veel meer routes die op de mindmap van mensen gezet kunnen worden. Hiervoor gaan wij graag in gesprek met de gebruikers in het gebied, om zo te achterhalen welke routes prioriteit hebben.
Een onderdeel van de aanpak is om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken en hiermee ook bij te dragen aan een andere perceptie van het gebied en de gebiedspromotie. De Fietscoalitie gaat graag in overleg met het Samenwerkingsverband Westpoort om te kijken hoe we ten aanzien van de gebiedsmarketing samen kunnen optrekken of elkaar kunnen versterken.
Onderdeel van de aanpak s een uitgebreide fietscampagne in het gebied, onder werknemers en werkgevers. We willen beide groepen optimaal benaderen, faciliteren en verleiden om zo meer werknemers op de fiets te krijgen.
We doen dit o.a met de app Ring-Ring, waarvan Janine de founding mother is. Deze app meet en beloont fietskm.
Oa door gefietste Km in te kunnen wisselen bij lokale, aangesloten retailers. Hiermee wordt de lokale economie gestimuleerd en leren mensen nog beter het gebied kennen. Daarnaast kan er gefietst worden voor wijkfondsen.
Ook willen we het gebruik van fietsen stimuleren door mensen die een fiets aanschaffen en voortaan aantoonbaar met de fiets naar het werk komen, een vergoeding te geven op de aanschafwaarde van de fiets.
Met de data verzameld door de app, bouwt TNO een smart cycling platform. Hiermee kan zij enerzijds advies geven tbv beleidisinveseringen, bijv waar zijn knelpunten, wat zijn de meest gebruikte routes. Anderzijds ontwikkelen zij nieuwe fietsdiensten.
Met werkgevers gaan we graag in gesprek wat zij willen en kunnen op het gebied van mobiliteit van hun werknemers, en hoe we samen met hen een voor hen interessante businesscase kunnen maken om meer medewerkers te laten fietsen.
Bovenstaande aanpak is op hoofdlijnen opgezet maar dient nu vertaling naar het gebied. Dit doen wij graag met de experts van het gebied: de gebruikers, werknemers en werkgevers. Wij zouden graag bespreken hoe wij samen de aanpak op maat kunnen maken voor het gebied.