Síntesi de la 37a sessió web: 'Catàleg d'eines digitals per als professionals de l'Administració'
1. 37a sessió web
Catàleg d’eines digitals per als professionals de l’Administració
A càrrec de Dolors Reig, psicòloga social i experta en xarxes socials i innovació educativa. Va presentar l’acte Josep Xavier Hernández, director del CEJFE.
Sala d’actes del CEJFE, 15 d’octubre de 2014. 220 assistents.
Més que en les TIC, que són eines secundàries, instrumentals, cal posar l’accent en les TAC (tecnologies per a l’aprenentatge i la col·laboració) i en les TAP (tecnologies per a l’apoderament i la participació).
Eines vinculades a la col·laboració
En l’àmbit corporatiu és convenient utilitzar xarxes socials organitzacionals: Facebook i WhatsApp no són en principi les més adequades, però poden ser complementàries si sorgeix la necessitat. Ning és la millor opció per a l’Administració, atès que té versió en català; va començar sent gratuïta, però ara és una eina de pagament. N’hi ha altres de semblants, com ara Spruz (molt senzilla d’usar i que disposa de versió gratuïta), Zyncro o SocialEngine. Si es vol una eina diferent i multifuncional, Yammer és una bona opció, també en català. I si es vol treballar amb una eina que combini Moodle i entorn personal d’aprenentatge, Elgg és gratuïta i de codi obert.
Eines vinculades a l’aprenentatge permanent
Hi ha dos tipus d’eines PLE (sigles en anglès d’entorn personal d’aprenentatge): les de recerca i les de selecció, que es combinen per filtrar informació a Internet per aprendre. Entre les primeres destaquen els agregadors de fonts sindicades (RSS) com ara Feedly (el millor substitut de Google Reader) i Alertes de Google... i Twitter, una autèntica xarxa personal d’aprenentatge. Entre les eines de selecció destaquen Pocket, Evernote i Instapaper, que permeten accedir als continguts desats sense connexió. És important tenir en compte la compatibilitat entre els diferents dispositius i la facilitat de compartició dels continguts a l’hora de triar qualsevol eina de PLE.
Les eines de presentació són fonamentals per a la formació i l’aprenentatge. Prezi és la més espectacular: és un llençol en blanc, no lineal, funciona en tres dimensions i és ideal per impressionar o per adreçar-se a un públic molt tecnòleg, però no és la millor per transmetre informació sense distraccions, atès que l’eina acaba sent més important que el missatge (el clàssic PowerPoint pot ser més útil per a això); és de pagament (amb descompte important per als dominis .edu). Bunkr agrupa informació recopilada en marcadors per després crear-ne diapositives. PowToon permet la creació i edició de vídeos a partir d’il·lustracions. Altres eines són ݺߣShare i Note & Point.
Innovació i creativitat
La creativitat i l’enginy són entrenables: és l’anomenat fitness creatiu, que pot consistir a viatjar, llegir, navegar per Internet (un espai ideal per a la creativitat, multimèdia i divers). En l’era de la revolució digital cal potenciar la intel·ligència fluida (que processa idees per a la creativitat, prioritza el que et fa diferent) més que no pas la intel·ligència tradicional (basada en la memòria), imperant des de la revolució industrial. El coneixement multidisciplinari és el que fa que la gent sigui menys manipulable. No és cert que Internet ens faci estúpids, el cert és que funciona com una memòria ROM, i la creativitat es genera mitjançant la connexió d’idees (de dintre i de fora del cervell).
No només la diferència estimula la creativitat, sinó també i sobretot l’optimisme: cal mirar i pensar cap enfora de nosaltres mateixos (la depressió fa pensar únicament cap endins): s’ha de potenciar la diversitat –fugir de l’homofília– i la cultura de l’optimisme en els equips de treball.
Generalitat de Catalunya. Barcelona, octubre de 2014