Aanwezigheids en gezondheidsbeleid voor hrm in de zorg
1. 息 2015 Universitair Ziekenhuis Gent
Aanwezigheidsbeleid:
hoe pakken we het aan?
UZ Gent 2015
Workshop voor HRM in de Zorg
Vrijdag 22 mei 2015, 13u30 14u45
Evie Maesen, Katrijn Goethals en Ines Christiaens
3. 3息 2014 Universitair Ziekenhuis Gent
Filmfragment
De vragen:
Kan je ons vertellen hoe jij omgaat met afwezigheden van medewerkers
Als
een medewerker afwezig is door ziekte, maak je dat dan meteen bespree
concreet?Hoe reageren medewerkers als je die communicatie levendig p
Heb je tips of aanbevelingen voor collega-leidinggevenden?
4. 4息 2014 Universitair Ziekenhuis Gent
Stelling 1
We zorgen ervoor dat medewerkers
minder afwezig zijn door
systematisch controle te sturen.
5. 5息 2014 Universitair Ziekenhuis Gent
Stelling 2
Contact opnemen met een medewerker in
ziekteverlof, schaadt zijn/haar privacy.
6. 6息 2014 Universitair Ziekenhuis Gent
Stelling 3
Het is onze plicht om iets te doen om te
voorkomen dat onze medewerkers uitvallen
7. 7息 2014 Universitair Ziekenhuis Gent
Stelling 4
Hoe gezond een werknemer leeft,
daar heb je als werkgever geen invloed op.
8. 8息 2014 Universitair Ziekenhuis Gent
Kernpunten Visie
Positieve benadering
Meer aanwezig
Open relatie
Belangstelling en ondersteuning
Afwezigheid door ziekte bespreekbaar maken
Gedeelde verantwoordelijkheid
9. 9息 2014 Universitair Ziekenhuis Gent
Succesfactoren
Sensibilisatie
Procedure ziektemelding
Registratie en beheer
Opleiding en coaching leidinggevenden
Gezondheidscampagne
10. 10息 2014 Universitair Ziekenhuis Gent
Actie! Pijler 1
Workshop aanwezigheids- en gezondheidsbeleid
voor leidinggevenden
visietekst
ziektemeldingsproces
KPIs als knipperlicht
11. 11息 2014 Universitair Ziekenhuis Gent
Actie! Pijler 2
Training van aanwezigheidsgesprekken
signalen die kunnen leiden tot verzuim herkennen
inzicht verwerven in principes van
verzuimbegeleiding en verschillende soorten
gesprekken
gesprekken op het juiste moment en op een
waarderende manier voeren
onderwerp uit taboesfeer halen
12. 12息 2014 Universitair Ziekenhuis Gent
Actie! Pijler 3
Ziekenhuisbrede gezondheidscampagne
辿辿n duidelijk aanbod rond gezondheid
aanbieden
dienst- en domeinoverschrijdend
focus op bestaande initiatieven, maar eveneens
nieuwe acties lanceren
uitwerken volgens 7-stappenplan
#5: UZG willen een cultuur cre谷ren waarin gemotiveerde aanwezigheid de norm is, waarbij medewerkers graag komen werken en een gebeurlijke afwezigheid niet in vraag moet worden gesteld. Het beleid heeft niet tot doel het aantal ziektes te verminderen, maar om het aantal afwezigheden te verlagen. We zullen in eerste instantie gebruik maken van acties of tools die ervoor zorgen dat mensen wel komen werken en dit aanvullen met duidelijke richtlijnen in geval van afwezigheid.
Binnen ons aanwezigheidsbeleid willen we de nadruk leggen op meer aanwezig zijn in plaats van minder afwezig zijn. Dit vertrekpunt is een positieve benadering om afwezigheid aan te pakken. UZG wil er naar streven dat de werknemer zich goed voelt en zin heeft om te komen werken. Als de medewerkers het wat moeilijker hebben zal de organisatie daar invloed van ervaren. Iedere werknemer moet optimaal kunnen functioneren in zijn of haar functie.
Een aanwezigheidsbeleid is dan ook gebaseerd op welgemeende belangstelling voor en ondersteuning van de medewerkers, ook als zij ziek zijn. Dit betekent niet dat je als organisatie hoeft te accepteren dat medewerkers onterecht verzuimen. De hele organisatie dient dit te beseffen en achter het aanwezigheidsbeleid te staan.
#6: Afwezigheid door ziekte bespreekbaar maken met als doel medewerkers inzetbaar te houden of hun inzetbaarheid te versterken
UZG wil een ondersteunend en motiverend aanwezigheidsbeleid voeren. De relatie tussen medewerker en leidinggevende staat hierbij centraal! Onze organisatie wenst de aanwezigheid van betrokken & gemotiveerde medewerkers te verhogen. Dat betekent niet dat we arbeidsongeschikte medewerkers het signaal willen geven dat afwezig zijn niet kan. Het betekent w辿l dat medewerker en leidinggevende elke afwezigheid dient te voorkomen of beperken, en minstens bespreekbaar moet maken.
De rol van de leidinggevende staat hierbij centraal. Door een gestructureerde en onderbouwde opvolging van de medewerker, ook tijdens diens afwezigheid, moet de leidinggevende in staat zijn een open relatie uit te bouwen waarin voldoende aandacht gegeven wordt aan werkgerelateerde oorzaken, met als doelstelling tot een oplossing te komen. Het UZG wil de verantwoordelijk nemen om medewerkers ook ondersteuning te bieden wanneer zij het even moeilijker hebben omwille van niet-werkgerelateerde oorzaken. Indien de oorzaak in de priv辿-sfeer ligt, kan de leidinggevende doorverwijzen naar de Cel welzijn of de AGD, die functioneren als eerste aanspreekpunt intern. Zij zullen de medewerker dan opvangen en zorgen voor een correcte doorverwijzing extern.
#7: Als een medewerker zich arbeidsongeschikt meldt, moet dit medisch gerechtvaardigd zijn. Onze organisatie wil hier op een systematische en consistente wijze controle op uitoefenen. Er dienen transparante criteria te worden vastgelegd voor het uitvoeren van een dergelijke controle.-> Link met Procedure ziektemelding
Onze organisatie gaat uit van het standpunt dat verzuim niet vrijblijvend is. Het is de beslissing van de medewerker om al dan niet te verzuimen. Het impliceert een keuze om aan- of af-wezig te zijn. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle medewerkers. Als medewerker sta je in voor je eigen gezondheid & veiligheid, maar moet hierbij kunnen rekenen op de ondersteuning van de leidinggevenden en het management om te werken binnen een gezonde, veilige en evenwichtige werkomgeving.
Afwezigheid door ziekte bespreekbaar maken met als doel medewerkers inzetbaar te houden of hun inzetbaarheid te versterken.Daarom willen we ziekteverzuim gaan objectiveren:
- Inzicht krijgen waarom medewerkers zich ziek melden (oorzaken analyseren en aanpakken)
- (Langdurig) zieke medewerkers begeleiden en opvolgen om de terugkeer te faciliteren
- Preventieve, curatieve en corrigerende acties nemen waar nodig
Er is een sterke link tussen ziekteverzuim en arbeidsmotivatie. Arbeidsmotivatie is een gedeelde verantwoordelijkheid van leidinggevende en medewerker. Door te werken aan de oorzaken van een lage arbeidsmotivatie en betrokkenheid van medewerkers te stimuleren, dalen de afwezigheden en dat komt dan weer de motivatie van de collegas in het team ten goede.
De rol van de leidinggevende staat hierbij centraal. Door een gestructureerde en onderbouwde opvolging van de medewerker, ook tijdens diens afwezigheid, moet de leidinggevende in staat zijn een open relatie uit te bouwen waarin voldoende aandacht gegeven wordt aan werkgerelateerde oorzaken, met als doelstelling tot een oplossing te komen.
Verzuim staat in relatie tot de werkomgeving en heeft te maken met de draagkracht van de individuele medewerker. De arbeidsomstandigheden, het werken in een aangenaam klimaat met de nodige werkmiddelen hebben een impact op het verzuim. Vanuit deze invalshoek wordt erover gewaakt dat werkgerelateerde factoren geen klachten veroorzaken die verzuim in de hand werken, en dat deze werkgerelateerde factoren het herstel faciliteren.
Van zodra er echter sprake is van opvallend of abnormaal verzuim, willen we extra aandacht en acties koppelen aan deze afwezigheden. -> Link KPIs
#8: Het verzuimbeleid is een belangrijk onderdeel van het welzijnsbeleid en daarin zijn alle aspecten van het welbevinden belangrijk. Blijvende aandacht voor ons gezondheidsbeleid (sensibilisatie rond gezonde voeding, beweging, het gebruik van alcohol en andere middelen, rookstopbeleid)