ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
nutrició i dietèticaLes Coses BonesComplementsd’alimentacióesportiva
nutrició i dietèticaLes Coses BonesÍndexDades bàsiques sobre la importancia de la dieta.
Els hidrats de carboni
Begudes isotòniques
Cremadors de greixos – L-carnitina
Les proteïnes
Els aminoàcids
Trencant mites. L’alimentació esportiva no és doping.NECESSITAT D’UNA DIETA EQUILIBRADABONA SALUTSOM EL QUE MENGEM
Necessitats energètiques. Segons mitjanaAquests valors varien segons l’activitat, el sexe i la constitució
Piràmide d’aliments.Ocasionalment i ambmoderació.De 2 a 3 racions de carn, peix o ous de 100 gr i de làctis 200gr dia2-3 racions de llegums de 150 gr/dia i de fruita de 130gr.De 3 a 5 racions al dia
Taula d’aliments i calories.
Taula d’aliments i calories.
Nutrients i funcionsEls nutrientsnecessàris, que més de l’aigua, han d’aportar-se a l’organisme son : Els macronutrients:- Hidrats de carboni- Proteïnes- GreixosEls micronutrients:- Vitamines- MineralsI quinesfuncionstenenaquestsnutrients ? Funció reguladora:Garanteixen  el correctefuncionament de totes les activitats de l’organisme.Estructurals o plàstiques: Garanteixen el manteniment i recuperaciódelsteixits(tendons, músculs i lligaments )Energètiques : Compensar la despesaenergèticade l’organisme.
Per a quèelssuplementsesportiusQuanambl’alimentació equilibrada no arribem a cobrirtotselsrequerimentsenergètics( per que enssaltemàpats, per que entrenemmolt o femsortides i curses, etc ) necessitem un suplementesportiu.Aquestsuplement ha de tenir en compte la duració, intensitati freqüència de la pràcticaesportiva.A mésd’aportarenergiaajuden a mantenir un balanç nutricional òptim i son facilment digeribles i absorbibles- I quinsobjectiustenenaquestssuplements ? CubrirelsrequerimentsnutricionalsPermetre el mantenimentd’un bon estat de salut. Cobrintelsrequeriments de totselsnutrients.Permetre una provisió i recuperació de líquids ( hidratació ) abans , durant i despres de l’exercici.Permetre un òptimarecuperació.Maximitzar el rendiment.
Consumd’energia en el ciclisme. moderat entre 300 i 450 Kcal/hora
intens > 450 Kcal/horaUn ciclista per etapespot consumir 6.000 Kcal dia . Més del doble de les necessitats en condicionsnormals.
Hidratsde carboniTambé anomenatsglúcids, carbohidrats o sucres.Sónel principal combustible pelmúscul. Tenenprincipalment origen vegetal, estanalscereals ( arròs, blat, blat de moro, civada, ségol , ordi), a la fruita i alsfruitssecs.Es classifiquen en :MonosacàridsDisacàridsOligosacàridsPolisacàrids.Simples o d’absorció ràpidaFruites, melmelades, dolços o lletComplexes o d’absorció lentaCereals ( farina, pasta, arroç, blat..), llegum (mongetes, llenties i cigrons ) i patates .Índex glucèmic:es la capacitat d’un aliment per variar en major o menor mesura la concentració de glucosa en sang. ExemplesIg elevat : Arròs 91 – Ig moderat : Plàtan 53. – Ig baix : llenties 29
Hidratsde carboniEl HC es converteixen en glucosa i quan les necessitats de l’organisme estan cobertes la glucosa s’emmagatzema com a glucògenal fetge i als músculs )A + glucogen de reserva+ rendimentDurant  l’exerciciL’aportd’HC durant l’exercici permet reservar el glucogen. S’aconsella pendre’lpreferiblement líquid o en gel .
 La quantitat hauria de ser aprox de 45-74 gr/hora. Un gel de Nutrisport son 30 gr per ex.
 No esperar a notar el cansament, aquest és símptoma que la pájara ja arriba !Després de l’exerciciEs tracta de recuperar els nivells de glucogen hepàtic i muscular, recuperar líquid i prevenir lessions.
S’aconsella prendre els HC, juntament amb proteïna i aminoàcids en la ½  hora de’acabar l’esforç i si ha esta elevat fer-ho de nou a les 3 h.
 S’aconsella prendre 1gr per kg de pes corporal.Abans de l’exerciciDies abans es molt important prendre HC. El consell és els 2 o 3 dies abans de la competició prendre 8-10 gr per kg pes corporal.
 3 hores abans es recomana prendre 150 -200 grd’HC. Hidratsde carboni - ProductesHC : 22,8grProteïnes: 11 grGreixos : 6,7HC : 29 grProteïnes: 14 grGreixos : 63Na : 75 mgHC : 61 grProteïnes: 19 grGreixos : 10+ VitaminesHC : 50 grProteïnes: 44 grGreixos : 0,40Aminoàcids essencials + vitaminesHC : 99 grCalories : 396 K calHC : 98 gr
BegudesisotòniquesLa deshidratació produeix una disminució de la capacitat física.Durant  l’exercici Es recomana beure a intervals regulars. Si la sudoració és normal cal beure ½  litre cada hora i si és intensa de 1 a 2 litres per hora.Després de l’exercici Es recomana hidratar-se el més aviat possible de l’ordre ½  només acabar.  I desprès poc a poc.Abans de l’exerciciEs recomana prendre de ¼  a ½ litre de beguda esportiva .Les begudes isotòniques han de permetre una ràpida absorció de l’aigua i dels electròlits, a més de prevenir el cansament.Per això porten a més d’aigua, sodi, potassi, clor, fòsfor, magnesi, calci... ) i hidrats de carboni de fàcil assimilació
Begudesisotòniques - ProductesHC : 30 grCalories: 120 kcalAmpolla de 500mlHC : 30 grCalories: 120 kcalCaixa amb 12 sobres.

More Related Content

Alimentacio equilibrada i suplements esportius

  • 1. nutrició i dietèticaLes Coses BonesComplementsd’alimentacióesportiva
  • 2. nutrició i dietèticaLes Coses BonesÍndexDades bàsiques sobre la importancia de la dieta.
  • 3. Els hidrats de carboni
  • 5. Cremadors de greixos – L-carnitina
  • 8. Trencant mites. L’alimentació esportiva no és doping.NECESSITAT D’UNA DIETA EQUILIBRADABONA SALUTSOM EL QUE MENGEM
  • 9. Necessitats energètiques. Segons mitjanaAquests valors varien segons l’activitat, el sexe i la constitució
  • 10. Piràmide d’aliments.Ocasionalment i ambmoderació.De 2 a 3 racions de carn, peix o ous de 100 gr i de làctis 200gr dia2-3 racions de llegums de 150 gr/dia i de fruita de 130gr.De 3 a 5 racions al dia
  • 13. Nutrients i funcionsEls nutrientsnecessàris, que més de l’aigua, han d’aportar-se a l’organisme son : Els macronutrients:- Hidrats de carboni- Proteïnes- GreixosEls micronutrients:- Vitamines- MineralsI quinesfuncionstenenaquestsnutrients ? Funció reguladora:Garanteixen el correctefuncionament de totes les activitats de l’organisme.Estructurals o plàstiques: Garanteixen el manteniment i recuperaciódelsteixits(tendons, músculs i lligaments )Energètiques : Compensar la despesaenergèticade l’organisme.
  • 14. Per a quèelssuplementsesportiusQuanambl’alimentació equilibrada no arribem a cobrirtotselsrequerimentsenergètics( per que enssaltemàpats, per que entrenemmolt o femsortides i curses, etc ) necessitem un suplementesportiu.Aquestsuplement ha de tenir en compte la duració, intensitati freqüència de la pràcticaesportiva.A mésd’aportarenergiaajuden a mantenir un balanç nutricional òptim i son facilment digeribles i absorbibles- I quinsobjectiustenenaquestssuplements ? CubrirelsrequerimentsnutricionalsPermetre el mantenimentd’un bon estat de salut. Cobrintelsrequeriments de totselsnutrients.Permetre una provisió i recuperació de líquids ( hidratació ) abans , durant i despres de l’exercici.Permetre un òptimarecuperació.Maximitzar el rendiment.
  • 15. Consumd’energia en el ciclisme. moderat entre 300 i 450 Kcal/hora
  • 16. intens > 450 Kcal/horaUn ciclista per etapespot consumir 6.000 Kcal dia . Més del doble de les necessitats en condicionsnormals.
  • 17. Hidratsde carboniTambé anomenatsglúcids, carbohidrats o sucres.Sónel principal combustible pelmúscul. Tenenprincipalment origen vegetal, estanalscereals ( arròs, blat, blat de moro, civada, ségol , ordi), a la fruita i alsfruitssecs.Es classifiquen en :MonosacàridsDisacàridsOligosacàridsPolisacàrids.Simples o d’absorció ràpidaFruites, melmelades, dolços o lletComplexes o d’absorció lentaCereals ( farina, pasta, arroç, blat..), llegum (mongetes, llenties i cigrons ) i patates .Índex glucèmic:es la capacitat d’un aliment per variar en major o menor mesura la concentració de glucosa en sang. ExemplesIg elevat : Arròs 91 – Ig moderat : Plàtan 53. – Ig baix : llenties 29
  • 18. Hidratsde carboniEl HC es converteixen en glucosa i quan les necessitats de l’organisme estan cobertes la glucosa s’emmagatzema com a glucògenal fetge i als músculs )A + glucogen de reserva+ rendimentDurant l’exerciciL’aportd’HC durant l’exercici permet reservar el glucogen. S’aconsella pendre’lpreferiblement líquid o en gel .
  • 19. La quantitat hauria de ser aprox de 45-74 gr/hora. Un gel de Nutrisport son 30 gr per ex.
  • 20. No esperar a notar el cansament, aquest és símptoma que la pájara ja arriba !Després de l’exerciciEs tracta de recuperar els nivells de glucogen hepàtic i muscular, recuperar líquid i prevenir lessions.
  • 21. S’aconsella prendre els HC, juntament amb proteïna i aminoàcids en la ½ hora de’acabar l’esforç i si ha esta elevat fer-ho de nou a les 3 h.
  • 22. S’aconsella prendre 1gr per kg de pes corporal.Abans de l’exerciciDies abans es molt important prendre HC. El consell és els 2 o 3 dies abans de la competició prendre 8-10 gr per kg pes corporal.
  • 23. 3 hores abans es recomana prendre 150 -200 grd’HC. Hidratsde carboni - ProductesHC : 22,8grProteïnes: 11 grGreixos : 6,7HC : 29 grProteïnes: 14 grGreixos : 63Na : 75 mgHC : 61 grProteïnes: 19 grGreixos : 10+ VitaminesHC : 50 grProteïnes: 44 grGreixos : 0,40Aminoàcids essencials + vitaminesHC : 99 grCalories : 396 K calHC : 98 gr
  • 24. BegudesisotòniquesLa deshidratació produeix una disminució de la capacitat física.Durant l’exercici Es recomana beure a intervals regulars. Si la sudoració és normal cal beure ½ litre cada hora i si és intensa de 1 a 2 litres per hora.Després de l’exercici Es recomana hidratar-se el més aviat possible de l’ordre ½ només acabar. I desprès poc a poc.Abans de l’exerciciEs recomana prendre de ¼ a ½ litre de beguda esportiva .Les begudes isotòniques han de permetre una ràpida absorció de l’aigua i dels electròlits, a més de prevenir el cansament.Per això porten a més d’aigua, sodi, potassi, clor, fòsfor, magnesi, calci... ) i hidrats de carboni de fàcil assimilació
  • 25. Begudesisotòniques - ProductesHC : 30 grCalories: 120 kcalAmpolla de 500mlHC : 30 grCalories: 120 kcalCaixa amb 12 sobres.
  • 26. L-carnitina – cremadors de greixosL –carnitina és una amina cuaternaria que es sintetitza l’organisme a partir de 2 aminoàcids.Els estudis que s’han fet mostren que la carnitina :Redueix el greix corporal.
  • 27. Incrementa la masa muscular
  • 28. Redueix el cansament.Es pot prendre en forma líquida en vials o en càpsules.Es recomana prendre abans de l’exercici, més o menys 30 minuts abans.
  • 29. L-carnitina – cremadors de greixos3 ampolles aporten :1500 mg de L-carnitina30 mg de coenzim Q101 ampolla aporta :1500 mg de L-carnitina3 càpsules aporten :1500 mg de L-carnitina30 mg de coenzim Q101 Comprimit aporta :500 mg de L-carnitinaGarcianaGuaranàCola VeraL carnitinaSaüc blancCr picolinat
  • 30. ProteïnesLes proteïnes son la base del sistema muscular. El valor d’un suplement proteic depèn de la quantitat d’aminoàcids essencials que aporti. D’on s’obtenen les proteïnes :Les proteïnes troben al colagen, a les proteïnes d’ou, als caseinats i a les proteïnes de suero de llet.WheyProteinConcentrate: Entre un 68 i un 80 % de riquesa de proteïnes. De fàcil digestióWheyProteinIsolate: Entre un 85 i un 95 % de riquesa de proteïnes. Perquè prendre proteïnes :Per guanyar massa muscular o mantenir-la..
  • 32. reduir els baixos nivells de glutamina.
  • 33. Per accelerar la recuperació i com a antioxidant.ProteïnesEn esports de resistència els requeriments de proteïna passen de 0,8gr/kg pes corporal a 1,2-1,4. Després de l’exercici Els 30-60 minuts després de l’exercici son els més importants per prendre la proteïna i recuperar glucogen.La recomanació es prendre un suplement a base de proteiïa, carbohidrats , aminoàcids i vitaminesAbans de l’exerciciEs recomana i hora abans de l’exercici un batut de proteïnes. Ric en BCCAs i a. essencials. La proteïna de suero i d’ou són una bona opció.La precaució al prendre proteïnes és no sobrepassar-se degut a que la seva combustió deixa residus metabòlics ( amoníac ) que fa que els ronyons hagin de treballar en excés. Això passa no obstant si prenen grans quantitats de proteïna ( + de 6-8 gr/kg pes corporal )
  • 34. Proteïnes - ProductesHC : 7 grProteïnes: 25 grGreixos : 0,65 gr+ Vitamines i aminoàcidsEnvàs 330 ml.HC : 18 grProteïnes: 15 grGreixos : 6 gr+ Vitamines i aminoàcidsHC : 29 grProteïnes: 55 grGreixos : 4,3 gr+ Vitamines i aminoàcidsHC : 29 grProteïnes: 57 grGreixos : 2,7 gr+ Vitamines i aminoàcidsHC : 21 grProteïnes: 67 grGreixos : 1,6 a 2,9 gr+ Vitamines HC : 4 grProteïnes: 84 grGreixos : 2 gr+ Vitamines i aminoàcids
  • 35. AminoàcidsD’aminoàcids n’hi ha de dos tipus Els aminoàcids ramificats BCCAsson fonamentals per a que tingui lloc la síntesi protèïcaSon oxidats preferentment al teixit muscular. Inhibeixen la degradació de les proteïnes musculars i afavoreixen la síntesi protèïcaa aquest nivell. Per a la màxima efectivitat han de ingerir-se amb una dieta hiperprotéïcai hipercalòrica.Els aminoàcids essencials no els pot fabricar l’organisme i per tant han d’aportar-los la dieta.La ingesta d’aquests aminoàcids farà que el valor de la proteïna ingerida augmenti i d’aquesta forma la síntesi protèïcaes veurà incrementada.
  • 36. AminoàcidsEn esports de intensos i perllongats els Ramificats BCCAs disminueixen la fatiga. Limita la pujada dels nivells de serotonina al cervell millorant la resistènciaEs recomana prendre’n abans i després de l’exercici.
  • 37. Un individu de 80 kg ha de prendre entre 8 i 10 gr de BCCAs al dia .Proteïnes - ProductesAminoàcids essencialsAminoàcids ramificats
  • 38. Trencant mites : NO ÉS DOPINGEl mite de que prendre suplements alimentaris esportius no és cert . Veiem perquè : S’utilitzen substàncies que o bé son produïdes pel nostre organisme o bé s’obtenen de l’alimentació natural. Per exemple :Taurina : és un aminoàcid present al teixit muscular . Estimula l’absorció de nutrients i millora el rendiment per la relació que té amb el sistema neurotransmissor.
  • 39. Aminoàcids ramificats ( BCCAs , L –Leucina, L-Valina i L-Isoleucina ). Presents abundantment en el teixit muscular . Permeten un aport d’energia estalviant glucogen i maximitza la recuperació
  • 40. L-Glutamina. És l’aminoàcid més abundant al teixit muscular. Reposa el glucogen i afavoreix la recuperació.
  • 41. Guaranà. Estimulant natural que augmenta els nivells d’energia i millora el funcionalment del sistema cardiovascular. Per la cafeina que conté retrasa el cansament.
  • 42. L-arginina.: És un aminoàcid que afavoreix l’eliminació de toxines.
  • 43. L Carnitina. És una amina cuaternaria que l’organisme fabrica. Es troba en les carns vermelles i es dona en diverses malalties.
  • 44. Els gels i les barretes energètiques que tenen ? Doncs carbohidrats, o proteïnes + vitamines, + aminoàcids + minerals.Com veieu tot natural i com en tot , la precaució és no sobredossificar.
  • 45. Les Coses BonesI AIXÒ ÉS TOTMOLTES GRÀCIES PER L’ATENCIÓLES COSES BONESCarrer Major 12Molins de Reiwww.lescosesbones.com