ºÝºÝߣ
Submit Search
Clima
•
1 like
•
563 views
H
hankezhou
Follow
1 of 9
Download now
Download to read offline
More Related Content
Clima
1.
Els elements del
clima Les temperatures i les precipitacions són els elements més im- portants que formen part d’un clima. Les temperatures La temperatura és la intensitat de la calor de l’aire. Es mesura amb un termòmetre de mà ximes i mÃnimes situat a l’exterior i s’expressa en graus centÃgrads (°C). La temperatura mà xima s’enregistra de dia, ja que el Sol, poc o molt, sempre escalfa la Terra. La temperatura mÃnima, en can- vi, s’enregistra de nit, a causa de l’absència dels rajos solars. Un cop s’han obtingut la temperatura mà xima i la tempera- tura mÃnima d’un dia solar, se’n treu la temperatura mitjana. Cada mes es calcula la mitjana a partir de les mitjanes de cada dia. Cada 20 o 30 anys es calcula la mitjana de les mitjanes de ca- Font 1. Aquest termòmetre ens indica dascun dels mesos. D’aquesta manera, s’obté la caracterÃstica cli- les temperatures mà xima i mÃnima mà tica referida a la temperatura d’un lloc. d’un perÃode determinat. Temperatura mitjana d’un dia: mà xima en °C + mÃnima en °C TM(dia) = 2 Per exemple, el 10 d’octubre: temperatura mà xima +20 ° C temperatura mÃnima +8 ° C 20° + 8° TM(dia) = = 14 ° C 2 Temperatura mitjana d’un mes: Suma de les mitjanes de cada dia del mes TM(mes) = Nombre de dies que té el mes Font 2. Cà lcul de la temperatura mitjana. 1. Fes les activitats següents: a) Busca les mà ximes i les mÃnimes del dia d’ahir a la informació meteorològica d’un diari i calcula les temperatures mitjanes de diversos indrets de Catalunya, d’Espanya i del món. b) Recull les dades sobre les temperatures mà xima i mÃnima d’un mes sencer en un lloc determinat de Catalunya i calcula’n la mitjana.
2.
La representació de
les temperatures se sol fer amb un grà fic lineal on es combinen els mesos de l’any a l’abscissa i les mitjanes de les temperatures de cada mes a l’ordenada. Per comentar un grà fic de temperatures, cal fixar-se en les temperatures mitjanes de cada mes per saber quines són les èpoques més cà lides i les més fredes. També cal fixar-se en la mitjana del mes més fred i en la del mes més cà lid. La diferència entre totes dues donarà l’amplitud o oscil·lació tèrmica. Temperatures °C 50 45 40 35 30 25 Font 3. Grà fic de temperatures d’Al- 20 ger (Algèria). 15 3.13. Respon a les preguntes següents: 10 a) Digues què representa aquest grà fic. 5 b) Cada quants graus centÃgrads es mar- 0 G F M A M J J A S O N D quen les divisions de l’ordenada de les temperatures? SABIES QUE…? Anders Celsius va ser un fÃsic suec que va néixer l’any 1701 i va morir l’any 1744. És molt conegut perquè va inventar l’escala centÃ- grada de temperatures. Va decidir que l’alçada en què es trobava la columna de mercuri del termòme- (((445/F tre quan l’aigua es gelava indicava Pendent autors))) una temperatura igual a 0, i quan l’aigua començava a bullir, l’alça- da de la columna de mercuri indi- cava 100. Després va dividir en cent parts iguals l’espai de la co- lumna de mercuri entre el lloc on Font 4. El desert del Sà hara és el lloc de la Terra on s’ha enregistrat la tempe- havia marcat 0 i el lloc on havia ratura més alta (56 °C a LÃbia). Al mateix temps, però, és també la zona cli- marcat 100. Cadascuna d’aques- mà tica que presenta una oscil·lació tèrmica més gran, ja que de nit la tempe- tes parts indicava 1 grau centÃ- ratura pot baixar fins als 0 °C. Per això la temperatura mitjana se sol situar grad (1 °C). entre els 20 i els 25 °C.
3.
Les precipitacions Entenem per
precipitació la quantitat d’aigua en forma de plu- ja o en forma de neu o calamarsa que cau en un lloc o una zona determinada. La precipitació es recull i es mesura amb uns recipients ano- menats pluviòmetres. Quan ha acabat de ploure, es mesuren els mil·lÃmetres (mm) d’alçà ria de l’aigua de dins del pluviòmetre. Aquests mil·lÃmetres equivalen al nombre de litres que han caigut per metre quadrat (l/m2) de superfÃcie. Per saber quant ha plogut durant un mes o un any, se sumen els mil·lÃmetres indicats en el pluviòmetre de tots els dies que hi ha hagut precipitacions al llarg del perÃode estudiat. La representació grà fica de les precipitacions se sol fer amb un grà fic de barres de color blau. A l’ordenada, hi consten els mil·lÃmetres, i a l’abscissa, s’hi representen els mesos de l’any. Per comentar un grà fic de pluges, primer cal sumar el total de les precipitacions anuals. Si la suma supera els 600 mm, es trac- Font 5. Pluviòmetre. tarà d’un clima humit; en cas contrari, si la quantitat resultant se situa per sota dels 600 mm, es tractarà d’un clima sec. A conti- nuació, cal observar si les pluges són regulars durant tot l’any o es- tacionals. En aquest darrer cas, cal parar atenció als mesos més secs i als mesos més plujosos. Això permetrà de saber la coinci- dència en èpoques o estacions determinades. Font 6. Grà fic de precipitacions d’Al- mm Precipitacions ger (Algèria). 150 3.14. Cada quants mil·lÃmetres es mar- 140 130 quen les divisions de l’ordenada de les 120 precipitacions? 110 100 90 80 70 60 A C T I V I T A T S 50 40 2. Què és un pluviòmetre? 30 3. Si el pluviòmetre té aigua 20 fins a una alçada de 5 mm, 10 quants litres de pluja per metre 0 G F M A M J J A S O N D quadrat han caigut?
4.
Per què plou?
Sol, l’aigua dels rius, A causa de l’escalfor del de suor s’evapora. La condensació llacs, mars, basses o gotes uja, neu o calamarsa precipitació en forma de pl d’aigua de l’aire es re- es produeix quan el vapor a gotes d’aigua que es freda, es condensa i form precipitació rmar els núvols. Quan poden anar unint fins a fo en els núvols es fan les gotes d’aigua que form evaporació sobre la superfÃcie ter- massa grosses, precipiten etat. restre per la força de la grav ismes que produeixen Hi ha tres tipus de mecan es de convecció, les les precipitacions: les plug uges frontals. pluges orogrà fiques i les pl Font 7. Esquema d’una pluja de convecció. La pluja és causada per l’escalfament de l’aire en una zona de- terminada. L’aire calent puja. A mida que ascendeix es va re- fredant. Si aquest aire calent és humit el vapor d’aigua en arri- bar a una certa alçada es condensa i produeix la precipitació. Font 8. Esquema d’una pluja orogrà fica. condensació Quan una massa d’aire humit es desplaça i topa amb una serralada, a mesura que la remunta es va refre- dant. Quan el vapor d’aigua arriba al punt de conden- sació, precipita en forma d’aigua, neu o calamarsa. air Sovint, en passar la serralada l’aire s’escalfa, baixa de es ec cota i les gotes d’aigua s’evaporen. Això fa que un ves- precipitació sant de la muntanya tingui una vegetació pròpia d’un t hu mi indret humit i l’altre, una vegetació de clima sec. v en t fred aire condensació nt c ale aire Font 9. Esquema d’una pluja frontal. precipitació La pluja frontal es produeix quan dues masses d’aire, l’una freda i l’altra cà lida i humida, xoquen. El vapor d’aigua de la massa d’aire cà lid i humit es condensa per efecte de l’aire fred i precipita en forma d’aigua, neu o calamarsa.
5.
La representació del
clima: el climograma El clima d’una zona determinada del món se sol representar en un climograma. Les temperatures s’hi representen en un grà fic lineal i les precipitacions en un grà fic de barres. L’ordenada de les tempe- ratures està situada a la dreta i la de les precipitacions, a l’esquerra. mm Precipitacions Temperatures Font 10. Climograma d’Alger (Algè- 150 ria). 140 En aquest model de climograma, a 130 l’ordenada de la dreta hi ha els 120 graus centÃgrads de 5 en 5, i a l’or- 110 °C denada de l’esquerra hi ha els 100 50 mil·lÃmetres de pluja o neu de 10 en 90 45 10, a la mateixa alçà ria que els 80 40 graus. El climograma ens permet de 70 35 veure a cop d’ull de quin tipus de cli- 60 30 ma es tracta. Quan les columnes de 50 25 precipitacions superen la lÃnia de 40 20 temperatures, es considera que cor- 30 15 respon a una època humida; en can- 20 10 vi, quan les columnes de precipita- 10 5 cions queden per sota de la lÃnia de 0 0 temperatures, es considera que co- G F M A M J J A S O N D rrespon a una època seca. Recorda Si en un climograma les tempera- tures van de cinc en cinc, les pre- cipitacions van de 10 en 10 i a la mateixa alçà ria. A C T I V I T A T S 4. Observa atentament el cli- mograma d’Alger. Quins són els mesos més cà lids? I els més freds? I els més secs? 5. Consulta un atles i calcula la latitud de la ciutat d’Alger. Font 11. La ciutat d’Alger (Algèria).
6.
Els factors del
clima Anomenem factors climà tics les causes d’un clima, és a dir, allò que fa que tingui unes caracterÃstiques determinades. Els factors climà tics més importants són els següents: – La posició geogrà fica. – La proximitat o llunyania de la mar. Com que els rajos del Sol incidei- – L’altitud. xen perpendicularment a la zona – El relleu. de l’equador, la zona central de la Terra és la que s’escalfa més. A Anomenem posició geogrà fica la situació de la zona que es- mesura que ens acostem als pols, tudiem en el món segons la seva latitud. en canvi, els rajos del Sol incidei- xen cada cop més obliquament. zona freda cercle polar à rtic zona temperada tròpic de Cà ncer zona equador cà lida tròpic de Capricorn zona temperada cercle polar antà rtic zona freda Font 12. Les zones climà tiques de la Els llocs situats a la vora de la costa solen ser menys freds que Terra. els llocs situats a l’interior, grà cies a l’efecte regulador de la mar. 6. Respon a les preguntes següents: La mar, de nit reté durant més temps que no pas la terra l’es- a) Per què els casquets polars són les zo- calfor acumulada durant el dia. Per això, quan el sol es pon, l’ai- nes més fredes de la Terra? b) Quins són els continents més cà lids? re de damunt de la mar es manté calent i impedeix que els indrets I els més freds? propers a la costa es refredin. En canvi, els llocs que són a l’inte- rior, lluny de la costa, de nit es refreden molt més. A l’interior dels continents, les temperatures solen ser més extremes. A C T I V I T A T S Un altre factor del clima és l’altitud. Per cada 160 metres que pugem, la temperatura baixa, ordinà riament, 1 °C. Per aquesta 7. Quines són les quatre causes raó, a dalt de les muntanyes fa més fred que a les planes. fonamentals d’un clima? També el relleu influeix en el clima. Molt sovint, a més, les 8. Quines són les tres grans zo- muntanyes fan de pantalla dels vents freds o calents i, per tant, in- nes climà tiques de la Terra d’a- flueixen en la temperatura i en les precipitacions de les terres que cord amb la seva posició geo- són a l’altre costat. grà fica?
7.
Espanya: el clima CaracterÃstiques
generals Amb excepció de les illes Canà ries, que a causa de la seva situació geogrà fica tenen un clima subtro- pical, la resta d’Espanya pertany a la zona climà tica temperada, amb tres modalitats diferents: l’oce- à nica, la continental i la mediterrà nia. Les modalitats oceà nica i continental, però, són força més moderades que a altres indrets del pla- neta. Per aquesta raó es parla d’un domini mediterrani general que engloba tota la PenÃnsula i les illes Balears. Aquest domini es caracteritza per la sequera estival i per la concentració de pluges a la prima- vera i a la tardor. Té tres modalitats o variants: Modalitat mediterrà nia oceà nica Modalitat mediterrà nia continen- Modalitat mediterrà nia pròpiament o atlà ntica. Es caracteritza per les tal. Es caracteritza per l’escas- dita. Els estius són llargs, caloro- pluges regulars i abundants, que setat de precipitacions, que no sos i secs, i els hiverns molt suaus superen els 600 mm anuals, i per arriben als 600 mm anuals, i per (7 o 8 °C de mitjana). Les precipita- una escassa oscil·lació tèrmica les temperatures extremes. Es cions no solen arribar als 600 mm anual. Aquesta modalitat es dóna dóna a l’interior. anuals. Es dóna al llarg del litoral a la franja cantà brica i atlà ntica. mediterrani i a les illes Balears. Font 13. Climograma de Font 14. Climograma de Font 15. Climograma de Mà laga Santander (Cantà bria). Valladolid (Castella i Lleó). (Andalusia). mm Precipitacions Temperatures mm Precipitacions Temperatures mm Precipitacions Temperatures 200 100 130 180 90 120 110 160 80 100 140 70 °C 90 120 60 30 80 °C °C 70 35 100 50 50 25 60 30 80 40 40 20 50 25 60 30 30 15 40 20 30 15 40 20 20 10 20 10 20 10 10 5 10 5 0 0 0 0 0 0 G F M A M J J A S O N D G F M A M J J A S O N D G F M A M J J A S O N D
8.
La Ibèria humida
i la Ibèria seca Segons que la quantitat de pluja anual sigui superior o inferior als 600 mm, la penÃnsula Ibèrica es divideix en dos grans domi- nis: la Ibèria humida i la Ibèria seca, respectivament. Mar Cantà brica F r a n ç a La Corunya Santander Oviedo Sant Sebastià i c Lugo Bilbao Vitoria Pamplona Andorra Pontevedra Lleó Logronyo Sil Pis uerg a A t l à n t Burgos Esla gre Orense Osca Se Girona Eb e r Palència Valladolid Duer Sòria Saragossa Lleida o Barcelona l Eb Zamora re Tarragona a Salamanca Segòvia Àvila Guadalajara Terol g Madrid jo Ta Conca Castelló de la Plana Palma de Mallorca u Tajo r s Toledo Ca València a Cà ceres brio e a l l t Xú quer B Guad ian a Ciudad Real Albacete s l e I l r i a Badajoz Segura Alacant n o à O c e à r r Còrdova Múrcia Jaén uiv ir ada lq e P i t Gu Ge n il Huelva Sevilla Granada d Almeria M e Mà laga Cadis r M a A l g è r i a Ceuta Melilla LÃmit entre Ibèria humida Oceà Atlà ntic i Ibèria seca Illes Canà ries Clima oceà nic o atlà ntic Santa Cruz Clima mediterrani continental de Tenerife Clima mediterrani Las Palmas M a r r o c Clima subtropical de Gran Canà ria Clima d’alta muntanya Font 16. Els climes de la penÃnsula Ibèrica, les illes Balears i les illes La Ibèria humida comprèn el territori que s’estén com un Canà ries. gran arc des del Pirineu oriental fins a GalÃcia i bona part del nord 9. Quines comunitats autònomes per- de Portugal, seguint la franja cantà brica. Les zones d’alta mun- tanyen a la Ibèria humida? Digues el tanya també pertanyen a la Ibèria humida. nom de tres comunitats autònomes que La Ibèria seca ocupa prà cticament la resta del territori. A me- siguin dins de la Ibèria seca. sura que s’avança cap al sud, les precipitacions es van fent més minses, i és a la zona de Múrcia i Almeria on la sequedat arriba al seu mà xim peninsular, amb menys de 250 mm de pluja anual. Per això el clima d’aquestes zones es defineix com a temperat me- diterrani semià rid.
9.
Els factors climà tics El
fet que la penÃnsula Ibèrica, per la seva latitud, es trobi dins la zona climà tica temperada no és l’únic factor que n’explica el cli- ma, sinó que hi ha tres causes més. a) L’acció de la mar A les latituds temperades, a la vora de la mar, la diferència de tem- peratura entre els mesos d’estiu i d’hivern no és gaire acusada. L’amplada de la penÃnsula Ibèrica, però, és notable i, tot i ser prà c- ticament envoltada per la mar, la influència d’aquesta es va debi- Recorda litant a mesura que avancem de la costa cap a l’interior. • Anomenem factors climà tics les causes que determinen un clima, és a dir, allò que fa que tingui unes b) El relleu caracterÃstiques determinades. El relleu també condiciona el clima. A Valladolid, hi plou menys • Amplitud tèrmica o oscil·lació que a Santander perquè les masses d’aire carregades d’humitat tèrmica és la diferència de tem- provinents de la mar es converteixen en pluja quan topen amb les peratura entre la mitjana del mes més fred i la mitjana del mes més serralades properes a la costa, tal com passa a la franja cantà brica calorós. i a GalÃcia. Quan arriben a l’interior, ja estan esgotades. c) Les masses d’aire de l’atmosfera Un darrer factor que explica el clima de la penÃnsula Ibèrica el constitueix la pressió de les masses d’aire. Encara que a primer cop d’ull no ho sembli, l’aire pesa i fa pressió sobre la capa de la Terra. La pressió de l’atmosfera es me- sura amb el baròmetre. Aquest aparell mesura la pressió en mil·lÃmetres de mercuri (mmHg), o en mil·libars (Mb). Es con- sidera que entrem en una alta pressió a partir dels 1013 mil·libars, que equivalen a 760 mil·lÃmetres de mercuri. Per sota d’aquesta mesura estem en una baixa pressió o depressió. Quan aquesta pressió és molt forta (anticicló), l’estat de l’at- mosfera és estable: fa sol i el cel és clar. En canvi, quan la pressió és baixa (depressió atmosfèrica) l’estat de l’atmosfera és inestable. A C T I V I T A T S Aleshores fa vent o hi ha precipitacions. A l’estiu, la PenÃnsula està sota l’acció d’una gran massa d’ai- 10. Quines són les tres variants re que pesa molt: és l’anomenat anticicló de les Açores. Per això, de clima temperat que esta- en part, a l’estiu plou poc i el temps és estable. A l’hivern estem blim dins de la penÃnsula Ibèrica? Enumera’n les caracte- sota l’efecte de l’anticicló continental fred, estabilitzador també rÃstiques. de l’atmosfera. 11. Quins són els principals En canvi, durant la primavera i la tardor l’anticicló de les factors climà tics de la PenÃn- Açores sol ser al sud, i el continental, més al nord. Les depres- sula? sions solen ser més habituals i deixen passar les masses d’aire hu- 12. Per què la Meseta té un cli- mides procedents de l’Atlà ntic que entren per l’oest i produeixen ma de modalitat continental? pluges.
Download