1. CLIMA POLAR O FRED PIA CASTELL CRISTINA VIDAL MARÍA PICHACO RAQUEL SEGARRA MONTSE VILA-MASANA
2. CARACTERISTIQUES Les precipitacions acostumen a ser molt escasses en els casquets polars i en la majoria de la tundra. La humitat de l'aire acostuma a ser molt baixa especialment en els casquets polars on també hi pot haver forts vents. Als pols les temperatures són molt baixes, perquè els raigs solars arriben molt inclinats respecte la superfície terrestre i l'energia solar es reflecteix per la neu i el gel i no escalfa gaire la superfície. A l'Antàrtica s'ha arribat a assolir els -70 °C i -80 °C, amb una dada mínima de -89,5 °C, la temperatura més baixa enregistrada a la superfície de la Terra. El clima de les zones més altes, per sobre del límit on poden créixer els arbres, també es consideren climes polars de muntanya.
3. SISTEMES MORFOCLIMATICS En el clima es diferencien tres sistemes morfoclimàtics: - Sistema glacial: el gel mai no arriba a descongelar-se. - Sistema periglacial o tundra: es produeix un període de desglaç durant el curt estiu. - Sistema d’alta muntanya.
4. SISTEMA MORFOCLIMÀTIC GLACIAL És el que hi ha en les grans regions que sempre estan cobertes per el gel, com Grenlàndia i l’ Antàrtica. En aquestes zones les roques pateixen una intensa meteorització produïda per el gel, que origina fragments de roques de totes les mides. Les baixes temperatures fan que la meteorització sigui gairebé inapreciable.
5. SISTEMA MORFOCLIMÀTIC PERIGLACIAL Aquest domini climàtic presenta hiverns molt freds i llargs, poden durar 9 mesos. Estius curts de 3 mesos on es desgela la capa superficial del sòl. Mentre que la capa més profunda anomenada permafrost mai no arriba descongelar-se. Les precipitacions son escasses i quan es produeixen ho fan en forma de neu.
6. La meteorització química només té lloc en un mol·lisòl (capa superficial que es descongela a l’estiu). La meteorització física es la gelivació que origina clasts que després el gel fa pujar a la superfície en zones planes com vessants muntanyosos.