2. Educatorii sunt solicita釘i astzi, 樽n mod continuu, spromoveze 樽nv釘area eficient. i nu orice 樽nv釘are eficient, ci una participativ, activ icreativ. (Neacu, Ioan. 1990)
5. Tipuri de blocaje ale creativit釘ii:1. Blocaje de tip emo釘ional(teama de a nu comite o greeal, de a nu prea extravagant;teama de a risca s fii un pionier, de a fi 樽n minoritate etc)2. Blocaje de ordin cultural(dorin釘a de a se conforma modelelor sociale, dorin釘a de apartenen釘; conformism la idei vechi, ca i la cele noi etc)3. Blocaje de ordin perceptiv(incapacitatea de a se interoga asupra evidentului;o incapacitatea de a distinge 樽ntre cauz i efect;de a defini a problem sau refuzul de a sesiza etc)
6. Mediul colar de釘ine recordul 樽n privin釘a unor practici contraindicate pentrudezvoltarea creativit釘ii i activismului elevului 樽n 樽nv釘are: transmiterea, 樽n permanen釘, a cunotin釘elor de-a gata construite lipsa de flexibilitate i de toleran釘 fa釘 de rspunsurile personale ele elevilor, 樽ngrdirea dorin釘ei de a efectua desene nesupuse canoanelor; descurajarea ideilor proprii ale elevului i a nonconformismului; hipercriticismul i sarcasmul cadrului didactic; lipsa de entuziasm i comoditatea profesorului, implicarea activ a elevului 樽nsarcin solicit但nd i din partea profesorului efort de participare i de cooperare; directivismul, dogmatismul i rigiditatea stilului de predare; pre釘uirea memoriei brute i a reproducerii contextuale; uniformizarea i lipsa tratrii diferen釘iate; accentul pe cantitate i nu pe calitate 樽n furnizarea i reproducereacunotin釘elor din partea elevului; interese reduse din partea educatorului, 樽n a stimula creativitatea elevilor pentrua evita abaterea de la proiectul de lec釘ie presabilit; evitarea folosirii metodelor interactive de stimulare a creativit釘ii pentru a nucrea dezordine 樽n clas etc
7. Modalit釘i de stimulare a creativit釘ii i a activismului 樽n procesul didacticActivit釘ile propuse elevilor 樽nscopul sporirii gradului de implicare activ i creativ 樽n coal, trebuie s asigure:1. Stimularea g但ndirii productive, a g但ndirii critice, a g但ndirii divergente i laterale;2. Libertatea de exprimare a cunotin釘elor, a g但ndurilor, a faptelor. n acest sens aparca adecvate activit釘ile care cer spontaneitate i contribuie la dezvoltareaindependen釘ei 樽n g但ndire i ac釘iune;3. Utilizarea talentelor i a capacit釘ilor specifice fiecarui individ 樽n parte;4. Incitarea interesului ctre nou, necunoscut i oferirea satisfac釘iei gsirii solu釘ieidup depunerea unui efort de cutare de ctre elev;5. Exersarea capacit釘ilor de cercetare, de cutare de idei, de informa釘ii, deposibilit釘i de transfer de sensuri, de criterii de clasificare;6. Dezvoltarea capacit釘ii de organizare de materiale, de idei prin 樽ntocmirea deportofolii asupra activit釘ii proprii, de colec釘ii de cuvinte, de obiecte, decontraste;7. Organizarea de discu釘ii pe anumite teme, ini釘ierea de jocuri, de excursii;8. Educarea capacit釘ii de a privi altfel lucrurile, de a-i pune 樽ntrebri neobinuitedespre lucruri obinuite.
8. Pentru a stimula activismul i creativitatea elevului, profesorul 樽nsui trebuie s fie untip creativ i activ, s manifeste un comportament i o atitudine pozitiv 樽n acest sens.Instruirea interactiv i creativ redimensionaz rolurile i ipostazele cadrului didactic.
9. BibligrafieLigia Sarivan, Iulian Leahu, Mihaela Singer, Daniela Stoicescu, Adriana 鄭epelea . Predarea interactiv centrat pe elev. Bucureti: Ministerul Educa釘iei i Cercetrii Unitatea de Management a Proiectului pentru nv釘m但ntul Rural, 2005Mihaela Roco. Creativitate si inteligen釘 emo釘ional. Iai: Polirom, 2004De Bono, Edward. ase plrii g但nditoare. Bucureti: Curtea Veche, 2006