3. Analyse dertigersdilemmaSociale vergelijking: leeftijdsgenoten lijken vaak succesvoller en dat succes wordt de norm. Statusangst treedt op; de kans is groot dat de hooggespannen verwachtingen niet bereikt worden, omdat ze te hoog zijn. Het werkt perfectionisme, onzekerheid en ontevredenheid in de hand.Sociale druk: dertigers geloven in een mythe van het perfecte leven, waarin tegelijkertijd hoge eisen worden gesteld aan carrière, relatie, thuissituatie, hobby’s, sociaal leven, etc. Het vergroot het gevoel van dat ze van alles moeten.
4. Analyse dertigersdilemmaTijdsdruk: dit speelt bij vrouwen die de biologische klok horen tikken. De keuzes rond relaties en kinderen wegen zwaar omdat ze de richting voor de toekomst sterk bepalen.Drang tot zelfverwezenlijking:hoogopgeleide dertigers bereiken doorgaans in een kort tijdsbestek de top van de piramide van Maslow. De meest basale behoeften zijn vervuld en ze hebben nog zo’n zestig jaar leven voor zich. Dat zet dertigers aan tot nadenken over hun identiteit en spiritualiteit.
5. De piramide van MaslowHumanistische psycholoog Abraham H. Maslow(1908 – 1970) ontwikkelde de universele behoeftepiramide
7. Maslow:De behoeften zijn hiërarchisch van aard. Bevrediging van een behoefte uit een hogere categorie zal pas – maar dan ook zeker – worden nagestreefd wanneer de behoeften uit een lagere categorie zijn bevredigd.
23. Hiërarchische opbouw vanmenselijke behoeften volgens MaslowDertigers (vooral vrouwen en vooral hoger opgeleiden) gaan op zoek naar zichzelf en zingeving