際際滷

際際滷Share a Scribd company logo
Digitale fotografie
anders is gewoon
Harri谷t Zuidervaart
Fotowedstrijd anders is
gewoon
(twee bijeenkomsten)
 eerste bijeenkomst
 de fotowedstrijd
 compositie
 eerste fotosessie anders is gewoon
 belichting: diafragma, sluitertijd,
ISO,scherptediepte
 tweede bijeenkomst
 presenteren fotos van de opdracht
Digitale fotografie
Anders is gewoon
Fotos maken in de
automatische stand
Compositie
Compositie regels
Houd het simpel
Compositie regels
Let op vlakverdeling
Compositie regels
De regel van derden
Compositie regels
ga zo dicht mogelijk bij je
onderwerp staan
Compositie regels
Voorgrond / achtergrond
Compositie regels
Verander je gezichtspunt
Compositie regels
Experimenteer
Compositie
Maak foto's van 辿辿n
onderwerp van verschillende
standpunten (bo, onder, li, re,
achter, voor)
Zoek de beste beste twee of
drie fotos uit en vertel erbij
welke jij het best vindt en
Belichting
Wanneer je een foto maakt, valt er licht door de
lens op de sensor. Op de manier waarop dit
licht op de sensor valt, zijn 3 variabelen van
toepassing
 Diafragma
 Sluitertijd
 ISO waarde
Het diafragma F (focal
ratio)
Het diafragma kunnen we vergelijken
met de iris in ons oog
Digitale fotografie
De sluitertijd A (Aperture)
Sluitertijd is het aantal seconden dat
de sluiter openstaat, en hoelang het
licht op de sensor valt.
1 sec, 1/2 sec, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30,
1/60, 1/125, 1/250, 1/500,
1/1000
De ISO waarde
Lichtgevoeligheid van de sensor
Een lage (100) waarde vereist meer
licht dan een hoge (1600) waarde.
De auto (A) stand van de
camera
Diafragma Sluitertijd ISO
F/16
F/11
F/8
F/5.6
F/4
F/2.8
F/2
F1.4
1 sec
1/2 sec
1/4
1/8
1/15
1/30
1/60
1/125
1/250
1/500
1/1000
1/2000
100
200
400
800
1600
3200
sluitertijd en diafragma
Online oefenen.
Sluitertijd en diafragma
Digitale fotografie
 digitale cameras
 welke camera heb jij
 verschillen tussen de cameras
 instellingen van cameras

More Related Content

Digitale fotografie

Editor's Notes

  • #2: Even voorstellen In deze training worden de basisprincipes uitgelegd Wat kun je met deze training? Deze training is een mooie voorbereiding op maken van fotos in jouw klas voor het portfolio, maken van fotos voor lesmateriaal, etc. Heb ik een geavanceerde camera nodig? Je hoeft geen geavanceerde camera te hebben! Met een klein handzaam cameraatje kun je al een heel eind komen! Aan het eind van de training wordt een opdracht gegeven. Deze foto-opdracht kan worden beschouwd als een voorbereiding op de tweede training: vormgeven/photoshoppen. De opdracht is gekoppeld aan het jaarthema van de Marnix; 'Anders is gewoon' . Het thema gaat dus over diversiteit. Rondom dit thema wordt door de studentenraad een fotowedstrijd georganiseerd. Van alle deelnemers van deze training wordt een inzending verwacht voor deze fotowedstrijd. (Ook als je niet de tweede training volgt verwachten we een inzending van je.) van fotograferen. Ik leg wat uit over de techniek en we gaan wat experimenteren met beelden.
  • #5: Diversiteit anders is gewoon. Dit beeld heb ik er bij bedacht. Waar denk jij aan? Hier in de groep anders is gewoon- Kun je dat verbeelden? Ga eens staan klik zo dat is foto 辿辿n Diversiteit; in de klas.. Toen ik op de basisschool zat in wijk bij duurstede zat er maar 辿辿n donkere jongen in de klas. Van ADHD en hoogbegaafdheid had niemand nog gehoord. Kinderen die iets mankeerden gingen naar het speciaal onderwijs. Als je nu kijkt naar een gemiddelde schoolklas in Nederland is het diversiteit wat de klok slaat. Veel meer nationaliteiten, meer problemen bij kinderen zijn onderkend. ADHD, NLD, Dyslexy etc. Als leerkracht is het een uitdaging om om te gaan met al die verschillen. Als leerkracht probeer je natuurlijk met al deze verschillen om te gaan en je accepteert en respecteert verschillen. Daarin probeer je ook een voorbeeld te zijn. Daarmee voorkom je wellicht dat kinderen in een hokje worden gezet en worden gepest. In deze les gaan we diversiteit verbeelden. Je kunt heel veel praten over diversiteit, maar soms wordt het veel duidelijker wanneer je het in een beeld laat zien.
  • #6: Waarom beginnen we hiermee? Omdat de compositie vaak het succes van je foto bepaalt. Je kunt wel een technisch perfecte foto kunnen maken, maar als de compositie niet goed is blijft het een slechte foto. Een goede compositiefoto mag best was technische foutjes bevatten. Deze worden vaak niet als storend ervaren. Compositie is eigenlijk het makkelijkst aan te leren. Met behulp van een paar regels kom je al een eind verder.
  • #7: Probeer niet te veel elementen in de foto op te nemen die de aandacht kunnen afleiden, waardoor het niet meteen duidelijk is wat het onderwerp van de foto is. De kunst van het weglaten is 辿辿n van de grootste wapens die een fotograaf kan hebben, vlakverdeling dieptewerking en perspectief wat zijn de hoofdzaken
  • #8: Als je kijkt naar fotos van professionele fotografen, dan zul je zien dat de onderwerpen vaak op 1/3e of 2/3e van de foto geplaatst zijn. Dit is expres zo gedaan en heet de regel van derden. Als je gebruik maakt van deze regel ervaart het menselijk oog de foto als meer gebalanceerd en natuurlijker dieptewerking en perspectief
  • #9: Vaak is een onderwerp wat in het midden van de foto wordt De regel van derden verdeelt een afbeelding in negen gelijke vlakken door twee horizontale lijnen te trekken en twee verticale lijnen. Daar moet het zich afspelen in een foto. Daar plaatsen we de horizon, belangrijke onderdelen, het hoofdonderwerp. In deze foto staat de horizon op 辿辿nderde van onder. En de boom op 辿辿nderde van rechts.
  • #10: Als je kijkt naar fotos van professionele fotografen, dan zul je zien dat de onderwerpen vaak op 1/3e of 2/3e van de foto geplaatst zijn. Dit is expres zo gedaan en heet de regel van derden. Als je gebruik maakt van deze regel ervaart het menselijk oog de foto als meer gebalanceerd en natuurlijker dieptewerking en perspectief
  • #11: Maak onderscheid tussen voor- en achtergrond. Hiermee cre谷er je dieptewerking. Wanneer je een landschapsfoto maakt probeer dan een boom of rots te vinden welke je op de voorgrond plaatst. Hierdoor ontstaat meer dieptewerking. Ook kun je door onscherpte een dieptewerking cre谷ren. Zie hond en schaap.
  • #12: Loop ook om je onderwerp heen, probeer nieuwe hoeken te vinden, dichter bij te komen, ander licht te zoeken, details uit te lichten, etc. Ga door je knie谷n, klim op muurtjes Kortom, verander je gezichtspunt en probeer de kijker te verrassen.
  • #13: Hoe meer je experimenteert en oefent, hoe sneller je het gewenste effect bereikt en tot interessante composities komt. Het uiteindelijk doel is dat de kijker net even wat langer naar jouw foto kijkt dan naar die van de ander. Dat kan zijn omdat het onderwerp verrassend of interessant is of juist omdat het heel bizar in beeld is gebracht.
  • #14: Maak foto's van 1 onderwerp van verschillende standpunten (van boven, onder, links, rechts, achter, voor) Wees creatief Zet de beste 2 of 3 hier neer en vertel erbij welke jij het leukst vind geworden en waar
  • #15: Op t moment dat we een foto maken, valt er licht door de lens op de sensor. Op de manier waarop dit licht op de sensor valt, zijn 3 variabelen van toepassing waarmee we eigenschappen van de uiteindelijke foto kunnen beinvloeden. Deze variabelen zijn: Diafragma Sluitertijd ISO waarde
  • #16: Door de grootte van de opening te veranderen, beinvloeden we de hoeveelheid licht die er door de lens gaat.
  • #20: Wanneer je een foto in de automatische stand maakt gebeurt er het volgende: De camera meet het licht en stelt een optimale sluitertijd en een optimaal diafragma in in combinatie met een zo laag mogelijke ISO waarde.