3. L’escala cartográfica és la proporció que hi ha entre la dimensió real del territori representant i la dimensió que li correspon en el mapa (sigui aquest sobre paper o digital). Ens indica, per tant, quantes vegades ha estat reduïda una zona geográfica per poder-la representar en el mapa. Escala numèrica Escala gràfica
5. L’escala surt escrita en els mapes i en els plans de dues formes: Escala numérica : en forma de fracció. 1:14.280.000 En què : 1 El numerador de la fracció representa una unitat en el mapa, per exemple,1cm 14.280.000 El denominador de l’escala representa la seva mida en la realitat,14.280.000 cm.
6. Si el denominador es gros , el mapa abasta un territori extens però amb un detall d’informació més petit; per exemple, un continent. 1: 30.000.000 - gran extensió representada poc detall petita escala. (P. ex, un continent)
7. Si el denominador es petit , abraça menys territori, però el detall d’informació és superior; una localitat, per exemple. 1: 5.000 petita extensió representada molt detall gran escala (P. ex, una ciutat)
8. L’escala gràfica : en forma d’un segment dividit en parts iguals. Les xifres ens indiquen la mida real a què correspon cada segment.
9. Calcular distàncies amb l’escala Procés a seguir: Col·locar un fil o cordill sobre l’itinerari que volem mesurar Marcar sobre el cordill els punts d’origen i de destinació Estirar el cordill i mesurar-lo, per tal d’obtenir la distància sobre el mapa També podem mesurar la distància sobre el mapa amb una regla. Aplicar l’escala