ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
ELS SENTITS
Les activitats sensorials estàn destinades a generar experiències i vivències corporals, però també a configurar patrons cognitius: d´identificació, diferenciació, comparació, anàlisi, valoració personal… Aquestes activitats han d´estar molt diversificades i conectades emocionalment per un costat i cognitivament per l´altre. També tindrem en compte el treball senso-perceptiu quan realitzem qualsevol activitat: que l´experiència del xiquet/a supose per a ell/a la utilització del major nombre possible de registres sensorials ( exploració de la realitat de diferents maneres) i la construcció de nous esquemes perceptius que li possibiliten un contacte amb la realitat cada vegada més evolucionat.
Reflexionant al voltant del tractament de l´educació sensorial, ens oblidem d´allò més proper als xiquets i xiquetes: la  quotidianitat  i el  temps. L´educació sensorial ha de pasar necessariament pel contacte amb l´entorn. I l´entorn quotidià ens ofereix tot allò que necessitem. Per: Tocar Tastar Escoltar Veure Olorar OBJECTIU GENERAL: Explorar de forma sistemàtica els objectes, per descobrir les seues propietats, utilitzant tots els sentits possibles.
EL JOC El joc, en qualsevol edat, és pels infants: Una font de plaer i satisfacció
Comporta l´oportunitat d´expressar sentiments i emocions
Afavoreix la descàrrega d´energies i tensions
Estimula l´afany de la superació personal
Afavoreix l´adquisició de competència lingüística, tant per a qui escolta com per a qui parla.
Estimula, a partir del tracte no convencional amb els objectes, i fins i tot les idees, la imaginació i la creativitat-
Possibilita el desenvolupament de l´enginy i la curiositat, base de qualsevol aprenentatge, incentivant el descobriment del goig de la recerca.
Estimula el desenvolupament sensorial i cognitiu
És una eina de transmisió de valors i de pautes de comportament social.
El desenvolupament sensorial i perceptiu La percepció suposa la recepció de les informacions rebudes mitjançant els diferents registres sensorials.Constitueix un procés i partint del mateix identifiquem les dades que ens suministren els sentits, les relacionem entre elles i li donem sentit com un tot. El desenvolupament senso-perceptiu implica tant l´acció “amb-sobre” de les coses, com l´activitat mental d´organització de les dades sensorials. En el procés sensorial i perceptiu diferenciem tres moments Lectura multisensorial de la realitat Activitat mental sobre les dades sensorials Configuració de nous esquemes perceptius
La sensació es convertirà en imatge i representació: posarem en marxa exercicis cognitius com la discriminació de sensacions, la memorització, vocabulari, relació entre les coses, presentació de la realitat amb altres codis ( imatges, llenguatge verbal, representacions tridimensionals) proporcionant als infants un intercanvi permanent entre codis i realitats i entre codis de diferents tipus. El treball senso-perceptiu el plantejem com un exercici per qualsevol activitat: l´experiència dels infants suposarà per a ells un joc amb el major nombre de registres sensorials possibles i la construcció de nous esquemes perceptius que li possibilitaran un contacte amb la realitat cada vegada més evolucionat.
EL JOC SENSORIAL I LES ACTIVITATS-JOC Per aquest tema, com per qualsevol altres, s´ha de partir del infant, deixar la posició de l´adult i intentar pensar i sentir com ho fa ell.
Piaget diferenciava tres tipus de coneixement: el físic, el lógic-matemàtic i el social. I deia que per cadascun s´havien d´utilitzar estratègies específiques.
El desenvolupament sensorial entra dintre del primer coneixement físic dels objectes per part dels infants. Conèixer tot allò que els envolta a través dels sentits: no es tracta d´ensenyar-los coses, sino de proporcionar-los situacions i activitats per a que els infants desenvolupen les seues capacitats sensorials.
Aquesta facilitat per accedir-hi al material manipulable, porta a realitzar les primeres exploracions dels objectes d´una manera lliure. Potenciem les primeres manipulacions i afavorim el intercanvi d´experiències i descobertes.
LES ACTIVITATS –JOC SENSORIALS Relacionades amb la vida quotidiana
Amb l´aigua
Amb materials oferits: naturals, quotidians i de rebuig ESQUEMA GENERAL DE LES ACTIVITATS Presentació dels materials: Grup classe , grups petits.
Observació, manipulació acompanyada, conversa.
Creació lliure amb els materials: grup petit, parelles, individualment.  ( Amb la presència de l´adult, però sense la seua intervenció directa: acompanyament dels infants)
ORGANITZACIÓ  Els materials estàn a l´abast dels infants  amb recipients adequats per a ser transportats.
Tenen uns punts de referència: lloc on s´hi troben els materials.
L´espai: poden utilitzar tot l´espai de l´aula.
Quan acaben l´activitat els convidem i els acompanyem a l´hora de recollir els materials. L´ordre es necessari perquè els infants tinguen la possibilitat d´elecció i autonomia. Els materials varien al llarg del curs.
MATERIALS La majoria dels materials emprats han estat els quotidians, els de rebuig i de l´entorn natural.
Tenim en consideració el valor educatiu i creatiu que tenen els materials recuperats en aquestes primeres edats.
Aquestos materials: Ajuden a conectar els diferents entorns de la vida dels infants, contribuint a integrar el mig escolar amb el familiar, creant llaços afectius amb tots dos. La majoria de materials els han aportat les families.
Al ser materials de l´entorn prpes, personalitzen el mig i el doten d´una identitat específica.
Són materials oberts i poden ser utilitzats de diferents maneres.
Afavoreixen la complexitat, la transgressió i la visió de la realitat desde diferents punts de Vista.
Per a què necessiten els infants l´educació sensorial?
Els sentits ens permeten conèixer el món que ens envolta: és el primer contacte que tenim amb aquest.
Pètals de rosa
La babosa
Els caragols
El peix roig
Olors

More Related Content

Els sentits dolors todoli

  • 2. Les activitats sensorials estàn destinades a generar experiències i vivències corporals, però també a configurar patrons cognitius: d´identificació, diferenciació, comparació, anàlisi, valoració personal… Aquestes activitats han d´estar molt diversificades i conectades emocionalment per un costat i cognitivament per l´altre. També tindrem en compte el treball senso-perceptiu quan realitzem qualsevol activitat: que l´experiència del xiquet/a supose per a ell/a la utilització del major nombre possible de registres sensorials ( exploració de la realitat de diferents maneres) i la construcció de nous esquemes perceptius que li possibiliten un contacte amb la realitat cada vegada més evolucionat.
  • 3. Reflexionant al voltant del tractament de l´educació sensorial, ens oblidem d´allò més proper als xiquets i xiquetes: la quotidianitat i el temps. L´educació sensorial ha de pasar necessariament pel contacte amb l´entorn. I l´entorn quotidià ens ofereix tot allò que necessitem. Per: Tocar Tastar Escoltar Veure Olorar OBJECTIU GENERAL: Explorar de forma sistemàtica els objectes, per descobrir les seues propietats, utilitzant tots els sentits possibles.
  • 4. EL JOC El joc, en qualsevol edat, és pels infants: Una font de plaer i satisfacció
  • 5. Comporta l´oportunitat d´expressar sentiments i emocions
  • 6. Afavoreix la descàrrega d´energies i tensions
  • 7. Estimula l´afany de la superació personal
  • 8. Afavoreix l´adquisició de competència lingüística, tant per a qui escolta com per a qui parla.
  • 9. Estimula, a partir del tracte no convencional amb els objectes, i fins i tot les idees, la imaginació i la creativitat-
  • 10. Possibilita el desenvolupament de l´enginy i la curiositat, base de qualsevol aprenentatge, incentivant el descobriment del goig de la recerca.
  • 11. Estimula el desenvolupament sensorial i cognitiu
  • 12. És una eina de transmisió de valors i de pautes de comportament social.
  • 13. El desenvolupament sensorial i perceptiu La percepció suposa la recepció de les informacions rebudes mitjançant els diferents registres sensorials.Constitueix un procés i partint del mateix identifiquem les dades que ens suministren els sentits, les relacionem entre elles i li donem sentit com un tot. El desenvolupament senso-perceptiu implica tant l´acció “amb-sobre” de les coses, com l´activitat mental d´organització de les dades sensorials. En el procés sensorial i perceptiu diferenciem tres moments Lectura multisensorial de la realitat Activitat mental sobre les dades sensorials Configuració de nous esquemes perceptius
  • 14. La sensació es convertirà en imatge i representació: posarem en marxa exercicis cognitius com la discriminació de sensacions, la memorització, vocabulari, relació entre les coses, presentació de la realitat amb altres codis ( imatges, llenguatge verbal, representacions tridimensionals) proporcionant als infants un intercanvi permanent entre codis i realitats i entre codis de diferents tipus. El treball senso-perceptiu el plantejem com un exercici per qualsevol activitat: l´experiència dels infants suposarà per a ells un joc amb el major nombre de registres sensorials possibles i la construcció de nous esquemes perceptius que li possibilitaran un contacte amb la realitat cada vegada més evolucionat.
  • 15. EL JOC SENSORIAL I LES ACTIVITATS-JOC Per aquest tema, com per qualsevol altres, s´ha de partir del infant, deixar la posició de l´adult i intentar pensar i sentir com ho fa ell.
  • 16. Piaget diferenciava tres tipus de coneixement: el físic, el lógic-matemàtic i el social. I deia que per cadascun s´havien d´utilitzar estratègies específiques.
  • 17. El desenvolupament sensorial entra dintre del primer coneixement físic dels objectes per part dels infants. Conèixer tot allò que els envolta a través dels sentits: no es tracta d´ensenyar-los coses, sino de proporcionar-los situacions i activitats per a que els infants desenvolupen les seues capacitats sensorials.
  • 18. Aquesta facilitat per accedir-hi al material manipulable, porta a realitzar les primeres exploracions dels objectes d´una manera lliure. Potenciem les primeres manipulacions i afavorim el intercanvi d´experiències i descobertes.
  • 19. LES ACTIVITATS –JOC SENSORIALS Relacionades amb la vida quotidiana
  • 21. Amb materials oferits: naturals, quotidians i de rebuig ESQUEMA GENERAL DE LES ACTIVITATS Presentació dels materials: Grup classe , grups petits.
  • 23. Creació lliure amb els materials: grup petit, parelles, individualment. ( Amb la presència de l´adult, però sense la seua intervenció directa: acompanyament dels infants)
  • 24. ORGANITZACIÓ Els materials estàn a l´abast dels infants amb recipients adequats per a ser transportats.
  • 25. Tenen uns punts de referència: lloc on s´hi troben els materials.
  • 26. L´espai: poden utilitzar tot l´espai de l´aula.
  • 27. Quan acaben l´activitat els convidem i els acompanyem a l´hora de recollir els materials. L´ordre es necessari perquè els infants tinguen la possibilitat d´elecció i autonomia. Els materials varien al llarg del curs.
  • 28. MATERIALS La majoria dels materials emprats han estat els quotidians, els de rebuig i de l´entorn natural.
  • 29. Tenim en consideració el valor educatiu i creatiu que tenen els materials recuperats en aquestes primeres edats.
  • 30. Aquestos materials: Ajuden a conectar els diferents entorns de la vida dels infants, contribuint a integrar el mig escolar amb el familiar, creant llaços afectius amb tots dos. La majoria de materials els han aportat les families.
  • 31. Al ser materials de l´entorn prpes, personalitzen el mig i el doten d´una identitat específica.
  • 32. Són materials oberts i poden ser utilitzats de diferents maneres.
  • 33. Afavoreixen la complexitat, la transgressió i la visió de la realitat desde diferents punts de Vista.
  • 34. Per a què necessiten els infants l´educació sensorial?
  • 35. Els sentits ens permeten conèixer el món que ens envolta: és el primer contacte que tenim amb aquest.
  • 39.
  • 41.
  • 42. Olors
  • 43.
  • 47.
  • 48.
  • 49.
  • 50.
  • 51.
  • 52.
  • 53.
  • 54. COSES PER TOCAR, MIRAR,EXPERIMENTAR SENSACIONS I …
  • 55.
  • 56.
  • 57.
  • 58.
  • 59.
  • 60.
  • 61.
  • 62. AIGUA
  • 63.
  • 64.
  • 65.
  • 66.