際際滷

際際滷Share a Scribd company logo
ETHISCHE ASPECTENIN DE ZORG VOOR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING
PROGRAMMARELATIE LOL ?
 INLEIDING
 ETHISCHE ASPECTEN
 AUTONOMIE VERSUS BEGELEIDING
 CLIENT CENTRAAL / AFHANKELIJKHEID   / BEGRENZING DE MENS IS EEN VERHAAL
 METHODISCH REFLECTEREN MIDDELS  STAPPENPLAN EEN MOREEL DILEMMA ZIT IN JEZELF
 MEER INFOINLEIDINGEen vrachtwagenchauffeur rijdt op een smalle weg en ziet voor zich aan zijn kant van de weg twee wandelaars en aan de overkant een fietser. Hij kan er niet tussendoor dus hij remt, maar de remmen weigeren. Als hij niets doet rijdt hij twee mensen dood. Als hij naar links stuurt slechts een. Wat moet hij doen?
ETHISCHE ASPECTEN We spreken van ethische aspecten als de vraag gesteld kan worden wat het juiste handelen in die situatie is.
 Het juiste handelen betreft de menselijke, menswaardige kant van het handelen.
 Het gaat dus niet om de vraag of bijvoorbeeld een handeling technisch juist wordt uitgevoerd.ETHISCHE ASPECTENHET GAAT OM VRAGEN ALS:- WAT MAAKT MIJN ZORG TOT GOEDE ZORG ? IS DE ZORGVRAGER GEBAAT BIJ DE VERLEENDE ZORG ?- HEB IK JUIST GEHANDELD ? HOE KAN IK ONDANKS DE WERKDRUK GOEDE ZORG BIEDEN ?ETHISCHE ASPECTENPRATEN OVER ETHIEK STIMULEERT HET NADENKEN OVER DE VRAAG WAT ZORG TOT GOEDE ZORG MAAKT EN WELKE WAARDEN EN VISIES DAARAAN TEN GRONDSLAG LIGGEN..
ETHISCHE ASPECTENEen waarde is een principe dat webelangrijk vinden, bijvoorbeeld rechtvaardigheid, zorgvuldigheid, respect. Uit waarden komen normen voort, de gedragsregels waarmee we de waarde vorm kunnen geven.
ETHISCHE ASPECTEN Verpleegkundigen hebben te maken met hun persoonlijke waarden en normen, en met die van de zorgvragers en hun naasten. Deze kunnen gebaseerd zijn op hunreligie of levensbeschouwing, maar zijn ook gevolg van opvoeding en socialisatie.
ETHISCHE ASPECTENDaarnaast hebben verpleegkundigen te maken met de waarden en normen van hun beroep (verwoord in de beroepscode) en met die van de instelling waarin zij werken.Tenslotte hebben zij te maken met de centrale principes, de waarden en normen ,en de rechten in de maatschappij.
Centraleprincipes:	1. NIET SCHADEN	2. GOED DOEN	3. RESPECT VOOR AUTONOMIE	4. RECHTVAARDIGHEID
Wat is eenrecht?Rechten van mensenvormenuitgangspuntomhandelingentebeoordelen.IndividualistischBijv. recht op privacy, recht op informatieRechtenveronderstellenplichtenhoewel die nietaltijdgegevenzijn.Aanknopingspunt in zorgpraktijk: formuleringpatientenrechten;
INTERMEZZOWELKE NORMEN EN WAARDEN ZIJN  VOOR JOUW BELANGRIJK ? WAT BETEKENT DAT VOOR DE  OMGANG MET DE CLIENTEN ? KENNEN JOUW COLLEGAS JOUW  NORMEN EN WAARDEN ?
AUTONOMIE VERSUS BEGELEIDENDe heer Gerritsen woont in een zorgcentrum drinkt ieder avond een halve liter jenever. De laatste tijd zelf meer dan dat:Dat bepaal ik zelf wel schreeuwt hij lallend over de gang.  Mevrouw de Jong, psychiatrisch pati谷nt, komt haar bed niet meer uit. Ze vermagert en verwaarloost zichzelf. Flikker toch op zegt ze kwaad tegen je, als je haar hierop aanspreekt.
AUTONOMIE VERSUS BEGELEIDENVEEL VISIES GAAN UIT VAN INDIVIDUALISERING EN EMANCIPATIEAFHANKELIJKKWETSBAARONAFHANKELIJKZELFVERANT-WOORDELIJKZELFBEPALINGVRIJHEIDGRIP OP JE EIGEN LEVEN
CLIENT CENTRAAL DE CLIENT BEPAALT DE NORMHET VERTREKPUNT VAN DENKEN WORDT GEVORMD DOOR DE NORMEN / WAARDEN VAN DE CLIENT.HOE GA JIJ HIERMEE OM ?
 HOE WAAR IS JOUW WAARHEID ?
 HOEVEEL RUIMTE HEB JE VOOR  ANDERSOORTIGE BESTAANWIJZEN ?
AFHANKELIJKHEID IS AFHANKELIJKHEID EEN VIES BEGRIP ?HOE AFHANKELIJK BEN JIJ VAN  ANDEREN ? HOE AFHANKELIJK ZIJN ANDEREN VAN JOU ?

More Related Content

Ethische aspecten bij de zorg

  • 1. ETHISCHE ASPECTENIN DE ZORG VOOR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING
  • 5. AUTONOMIE VERSUS BEGELEIDING
  • 6. CLIENT CENTRAAL / AFHANKELIJKHEID / BEGRENZING DE MENS IS EEN VERHAAL
  • 7. METHODISCH REFLECTEREN MIDDELS STAPPENPLAN EEN MOREEL DILEMMA ZIT IN JEZELF
  • 8. MEER INFOINLEIDINGEen vrachtwagenchauffeur rijdt op een smalle weg en ziet voor zich aan zijn kant van de weg twee wandelaars en aan de overkant een fietser. Hij kan er niet tussendoor dus hij remt, maar de remmen weigeren. Als hij niets doet rijdt hij twee mensen dood. Als hij naar links stuurt slechts een. Wat moet hij doen?
  • 9. ETHISCHE ASPECTEN We spreken van ethische aspecten als de vraag gesteld kan worden wat het juiste handelen in die situatie is.
  • 10. Het juiste handelen betreft de menselijke, menswaardige kant van het handelen.
  • 11. Het gaat dus niet om de vraag of bijvoorbeeld een handeling technisch juist wordt uitgevoerd.ETHISCHE ASPECTENHET GAAT OM VRAGEN ALS:- WAT MAAKT MIJN ZORG TOT GOEDE ZORG ? IS DE ZORGVRAGER GEBAAT BIJ DE VERLEENDE ZORG ?- HEB IK JUIST GEHANDELD ? HOE KAN IK ONDANKS DE WERKDRUK GOEDE ZORG BIEDEN ?ETHISCHE ASPECTENPRATEN OVER ETHIEK STIMULEERT HET NADENKEN OVER DE VRAAG WAT ZORG TOT GOEDE ZORG MAAKT EN WELKE WAARDEN EN VISIES DAARAAN TEN GRONDSLAG LIGGEN..
  • 12. ETHISCHE ASPECTENEen waarde is een principe dat webelangrijk vinden, bijvoorbeeld rechtvaardigheid, zorgvuldigheid, respect. Uit waarden komen normen voort, de gedragsregels waarmee we de waarde vorm kunnen geven.
  • 13. ETHISCHE ASPECTEN Verpleegkundigen hebben te maken met hun persoonlijke waarden en normen, en met die van de zorgvragers en hun naasten. Deze kunnen gebaseerd zijn op hunreligie of levensbeschouwing, maar zijn ook gevolg van opvoeding en socialisatie.
  • 14. ETHISCHE ASPECTENDaarnaast hebben verpleegkundigen te maken met de waarden en normen van hun beroep (verwoord in de beroepscode) en met die van de instelling waarin zij werken.Tenslotte hebben zij te maken met de centrale principes, de waarden en normen ,en de rechten in de maatschappij.
  • 15. Centraleprincipes: 1. NIET SCHADEN 2. GOED DOEN 3. RESPECT VOOR AUTONOMIE 4. RECHTVAARDIGHEID
  • 16. Wat is eenrecht?Rechten van mensenvormenuitgangspuntomhandelingentebeoordelen.IndividualistischBijv. recht op privacy, recht op informatieRechtenveronderstellenplichtenhoewel die nietaltijdgegevenzijn.Aanknopingspunt in zorgpraktijk: formuleringpatientenrechten;
  • 17. INTERMEZZOWELKE NORMEN EN WAARDEN ZIJN VOOR JOUW BELANGRIJK ? WAT BETEKENT DAT VOOR DE OMGANG MET DE CLIENTEN ? KENNEN JOUW COLLEGAS JOUW NORMEN EN WAARDEN ?
  • 18. AUTONOMIE VERSUS BEGELEIDENDe heer Gerritsen woont in een zorgcentrum drinkt ieder avond een halve liter jenever. De laatste tijd zelf meer dan dat:Dat bepaal ik zelf wel schreeuwt hij lallend over de gang. Mevrouw de Jong, psychiatrisch pati谷nt, komt haar bed niet meer uit. Ze vermagert en verwaarloost zichzelf. Flikker toch op zegt ze kwaad tegen je, als je haar hierop aanspreekt.
  • 19. AUTONOMIE VERSUS BEGELEIDENVEEL VISIES GAAN UIT VAN INDIVIDUALISERING EN EMANCIPATIEAFHANKELIJKKWETSBAARONAFHANKELIJKZELFVERANT-WOORDELIJKZELFBEPALINGVRIJHEIDGRIP OP JE EIGEN LEVEN
  • 20. CLIENT CENTRAAL DE CLIENT BEPAALT DE NORMHET VERTREKPUNT VAN DENKEN WORDT GEVORMD DOOR DE NORMEN / WAARDEN VAN DE CLIENT.HOE GA JIJ HIERMEE OM ?
  • 21. HOE WAAR IS JOUW WAARHEID ?
  • 22. HOEVEEL RUIMTE HEB JE VOOR ANDERSOORTIGE BESTAANWIJZEN ?
  • 23. AFHANKELIJKHEID IS AFHANKELIJKHEID EEN VIES BEGRIP ?HOE AFHANKELIJK BEN JIJ VAN ANDEREN ? HOE AFHANKELIJK ZIJN ANDEREN VAN JOU ?
  • 24. BEGRENZING HET BEWAKEN VAN IEMAND ZIJN WELZIJN,KWALITEIT VAN LEVEN . IEMAND BESCHERMEN TEGEN ZICHZELF OF BESCHERMEN TEGEN ANDEREN.
  • 25. DE MENS IS EEN VERHAAL GEDRAG ( BUITENKANT)
  • 26. BETEKENIS VAN GEDRAG ( BINNENKANT)
  • 29. KENNEN JULLIE DE CLIENT ?
  • 30. KUNNEN JULLIE ZIJN GEDRAGINGEN VAN DE JUISTE BETEKENISSEN VOORZIEN, GEDRAG EN BETEKENIS VAN GEDRAG GOED ONDERSCHEIDEN?METHODISCH REFLECTEREN MIDDELS STAPPENPLANJIJ BENT NIET VERANTWOORDELIJK VOOR DE ANDER.WEL BEN JIJ VERANTWOORDELIJK OM EEN PROFESSIONEEL BEGELEIDINGSPROCES TE BEWERKSTELLIGEN.HOE DOE JE DAT?ZIE STAPPENPLAN.
  • 31. EEN MOREEL DILEMMA ZIT IN JEZELFKRITISCHE ZELFREFLECTIE IS DE VOORWAARDE OM RUIMTE TE KUNNEN CREEREN VOOR EEN ANDER.
  • 32. SPANNINGSVELD BEHEERSEN VERSUS LOSLATEN.
  • 33. SPANNINGSVELD AFSTAND VERSUS NABIJHEID
  • 34. SPANNINGSVELD WERK VERSUS PRIVE
  • 35. SPANNINGSVELD FUNCTIE VERSUS EMOTIEVRAGEN ????