2. CEIP SHORT DES FASSERS ALCDIA Curs Funci坦 directiva de centres escolars. Palma , 27 de novembre de 2009 Jaume Morell Pons [email_address] s de les TIC en la gesti坦 d'un centre educatiu. Models d'utilitzaci坦 i possibilitats .
3. Parlarem de Uns mitjans tecnol嘆gics mquines i programari- per millorar: La qualitat organitzativa del centre. La qualitat del nostre ensenyament. Laprenentatge dels nostres alumnes. La comunicaci坦 entre tots. Els valors humans. Tecnologia o metodologia ?
4. Q端esti坦 de dotaci坦 Conselleria. Com augmentar-la. Compres pr嘆pies. Pressupost propi del centre. Projectes tipus escola de formaci坦 en prctiques. Escola mediambiental estaci坦 meteorol嘆gica transmissora de dades- Col揃laboraci坦 APAs Ajuntament Empreses Les relacions amb t竪cnics i directius de la Conselleria. Com s坦n? Qu竪 en podem esperar? Qu竪 ens poden oferir? Qu竪 els podem oferir?
5. De qu竪 esteim parlant. Ordinadors i perif竪rics. Projectors Impressores Fotocopiadora, en xarxa. Pdi tauler + eBeam Rack i servidor. Servidor per a equips obsolets. Hi ha la possibilitat que la conselleria ens doti amb un servidor per a ordinadors antics. Visualitzador digital: Mostrar un full de diari, una imatge dun llibre, acoplar un microscopi, projectar en v鱈deo un reacci坦 qu鱈mica, o observar les parts i els moviments duna petita aranya que hem capturat. Pot emmagatzemar el que mostra.
6. Amb quina quantitat hem de comptar. Aula dinformtica (ordinador per alumne + dos de reserva sempre algun no funciona-) 1 ordinador per aula. Pdi i projector per aula. Aula dangl竪s: (seria ideal tenir un ordinador per alumne i poder treballar amb activitats interactives) Alternativa: Escola 2.0. Un ordinador per alumne a les aules de tercer cicle i primer cicle dESO.
7. El dif鱈cil dia a dia, perqu竪 tot funcioni. En aquests moments som tres coordinadors : Coordinador TIC. Instal揃laci坦 de programari, revisi坦 de mquines, control dels usuaris, relaci坦 t竪cniques amb la conselleria... Secretari. Muntatge de noves mquines, compra de materials, antivirus... Director. Maneig de la pgina web. Estrat竪gia. Relaci坦 amb la Conselleria. Les incid竪ncies. Prioritats a la vista: Apuntar les demandes en un full . El professorat. Lexperi竪ncia 辿s un grau: De no endollar a la corrent a la demanda dinstal揃laci坦 de programari . Les noves generacions . El suport t竪cnic de la Conselleria . VNC Les demandes dels centres .
8. Com ens hi entenem amb les mquines. Cada professor 辿s un usuari. Cada alumne a partir de primer 辿s un usuari. Els alumnes dinfantil funcionen amb un usuari 炭nic. Infantil. El fet dentrar amb usuari 炭nic, permet que tenguem controlat el perfil de lordinador: Icones a lescriptori. Internet sobr amb la pgina del centre. Des daqu鱈 a trav辿s denlla巽os consecutius accedim a les diferents planes de treball. Primria El fet de tenir usuari propi permet: Guardar els treballs que es fan en el propi perfil i accedir-hi des de qualsevol ordinador: Recuperar-ho a la classe. Recuperar-ho el proper dia de classe a laula dinformtica. Recuperar-ho des de qualsevol mquina si sha espatllada lanterior. Alerta! Ni els ordinadors, ni els perfils dusuari s坦n pous sense fons.
9. Pla de formaci坦 del professorat Diversos cursos i seminaris al llarg dels anys: Formaci坦 inicial amb ofimtica. Cdroms educatius. Recerca dadreces de medi. Pgina web. Seminari pdi Seminari pdi Suport a EAO dels tutors. I QU MS? Les avantatges es transmeten de boca a boca. Lequip directiu ha de confiar en els companys. Creem la necessitat i ens compraran el producte. La millor filosofia dInternet aplicada a lescola: compartir. Si els alumnes hi disfruten, per qu竪 no els i les mestres? La mgia densenyar.
10. Lusuari professorat Professors daula Especialistes Equip directiu Fan 炭s de les TIC a nivell organitzatiu i a nivell pedag嘆gic.
12. LEquip directiu. La majoria de comunicacions al professorat es fan via correu electr嘆nic. Reenviament cursos CEP Cartes de la Conselleria Informacions sobre excursions, viatges destudis... Novetats legislaci坦 Illes Balears Resultats proves de diagn嘆stic Guions de treball Gesti坦 del correu Grups Tot el claustre Coordinadors Cicles Comissions Individualment Qu竪 significa? Transpar竪ncia, Qualitat en el trasps de la informaci坦 Rapidesa i agilitat.
13. Tot el professorat Carpeta Professorat Hi compartim arxius. Hi deixam les actes de reuni坦 de cicle, davaluaci坦 trimestral... Les activitats PDI per penjar a la web. Hi ha la carpeta de lequip de suport, on hi compartim els documents. Hi tenim els udios dels llibres de llengua, activitats de comprensi坦 lectora... Pla de lectura mensual. La comissi坦 treballa via correu electr嘆nic. Ens veim puntualment. Impressi坦 de documents. s molt prctic poder imprimir des de qualsevol ordinador. Estalviam paper imprimint a doble cara. Podem grapar. No vas a fotocopiar, vas a cercar les fotoc嘆pies. Significat: Agilitzar la comunicaci坦. Desembossar reunions. Agilitzar el treball.
15. PGINA WEB DE CENTRE Mostram i compartim el nostre treball: documents , programacions , ... Aproximam lescola a les fam鱈lies: sortides , textos , lbums , lbums on-line Dirigim lestudi dels alumnes: activitats , consultes , lacc辿s pels m辿s petits Dinamitzam el treball dels alumnes: blogs, wikis...
16. ESTUDI ASSISTIT AMB ORDENADOR -EAO- EAO consisteix en treballar una sessi坦 a laula dinformtica: i amb el suport del tutor. Ho impartim 4 persones. 2 a infantil 1 a 1r, 2n i 3r 1 a 4t, 5竪 i 6竪. Aspectes organitzatius a tenir en compte: El tutor hi fa suport. Hi assisteix tot el grup dalumnes. Amb infantil es treballen diferents aplicacions dInternet. Bsicament a partir de la web Edu365. Per嘆 tamb辿: una ma de comptes, les lletres amb Tux Type ... Lexplorador obr per defecte la pgina del centre . Des daqu鱈 a trav辿s denlla巽os consecutius accedim a les diferents planes de treball. Amb primria es treballa: Ofimtica: impress , word / writer , calc, Eines comunicaci坦: correu electr嘆nic, messenger...: Projectes de telecol揃laboraci坦 Web 2.0: blogs, google docs, wikis, Altres aplicacions: paint , GIMP , Movie Maker Aplicacions que trobam a la web: matemtiques , edu365... ...i tot aix嘆 a les diferents rees.
17. WEB 2.0: IMPULSAM EL TREBALL DINVESTIGACI, REFLEXI I EN EQUIP BLOGS DAULA ( deures , diari de laula ): fotografies, v鱈deos, ajudes a lestudi , comunicaci坦 amb els pares ) BLOGS DALUMNES. Cada alumne de segon i tercer cicle disposa dun blog propi. Entreguen treballs en equip que realitzen fora de lhorari escolar. Publiquen els treballs que realitzen a classe ( Aina , Cristina , Margalida , Marta , J炭lia ...) Penjam directament des de Google Docs . ELS MAPES CONCEPTUALS (cmaptools). Lenergia , Les plantes ,... WIKIS. Potencia el treball en equip duna forma engrescadora. Professors i alumnes creen les wikis en funci坦 del treball a realitzar. Jocs , El canvi climtic ( Aina i Emely , Nerea i Josefina ,...) Anam aprenent entre tots (professors i alumnes).
18. Entrem en una aula digital A INFANTIL MOTIVACI, SUGGERIMENTS, MSICA, DESCOBERTA DELLS MATEIXOS La geometria amb kandinsky Els animalons
19. Entrem en una aula digital I LA PDI. EL TREBALL DEL MESTRE Preparar personalment les activitats per al treball amb la PDI. Per a lexplicaci坦 Per a manipular els alumnes. Exercicis i activitats. Rec坦rrer al que ja est fet: Editorials Activitats obertes a la web: Manipulables Contes Tasques Google books Gramtica Projectar un treball i corregir-lo entre tots. EL TREBALL DELS ALUMNES A laula: interaccionen amb la pdi. Una finestra oberta al mon Estimulant i motivant
20. Entrem en una aula digital II EL BLOG DAULA El professor Facilita lestudi a casa El dirigeix a trav辿s del blog. Es comunica amb els pares. s un complement de lAgenda. Estimula lentrada de les noves tecnologies a casa Els alumnes. D坦na entitat al grup. Refor巽a la pr嘆pia imatge individual i de grup. s motivant Les fam鱈lies Informa Vincula i responsabilitza amb la feina del professor. Elimina la possibilitat dexcusa.
21. Escola 2.0? ORDINADOR PER A CADA ALUMNE A LAULA. Fa m辿s fcil i possible el treball digital a laula: El treball dinvestigaci坦 en grup. La realitzaci坦 dexercicis on-line. Lavaluaci坦 on-line. EL QUE HAURIA DESSER: En esser matriculats al GESTIB els alumnes adquireixen usuari i contrasenya. El treball es fa o es guarda on-line. Els alumnes hi poden accedir des de qualsevol lloc del centre o des de lexterior. Han diniciar els seus treballs a lescola i han de poder continuar-los a casa. Treballar en xarxa des de casa, f鱈sicament junts o cadasc炭 des de ca seva. Treball obert blog, wiki...- i treball tancat moodle, thatquiz...- No tot ha desser treball amb ordinador i virtual. Hem de manipular, sortir al carrer, al camp... Que en quedar de... els quaderns de treball, els treballs de plstica , apuntar els deures a lagenda? El futur ens depara sorpreses.
22. Entrem en una aula digital III Correu Blog Wiki Youtube 際際滷share Google Docs LA CONFECCI I ENTREGA DE TREBALLS
23. Entrem en una aula digital IV PRIMRIA LESTUDI Constructor / Cuadernia Els animals invertebrats Els animals vertebrats LAVALUACI Thatquiz Una proposta daula on-line El professor T辿 un control molt detallat dels aprenentatges. Lavaluaci坦 dels alumnes l'avalua tamb辿 a ell. Comparteix proves amb els companys. Lalumne Corregeix dimmediat la seva feina. Li 辿s un suport per a lestudi a casa. La fam鱈lia T辿 un referent del que ha de saber el fill o filla.
26. Thatquiz: tipus de proves. Exemples: Parelles . Opcions amb imatge o sense. Diapositives . Entrem al programa .
27. Recursos a les Illes Balears Les experi竪ncies daltres centres: CP Can Cant坦. Eivissa Castell de Santa gueda . Ferreries CP Santa Maria del Mar. Cala dOr Una mirada a la formaci坦. Programa FAD de la Conselleria