21. Dylan Willams, Att följa lärande
”Vi måste hjälpa lärare som tjänstgör på våra
skolor att bli bättre om vi vill säkra vårt
framtida ekonomiska välstånd.”
25. Analys
av mitt
arbete,
vad kan jag
som lärare
göra för att
lyckas bättre
med mina
elever nästa
gång?
Analys frågor:
• Vad borde vi fortsätta med och vad
borde vi sluta med?
• Vad borde vi ändra på eller arbeta
vidare med?
• Vilka nya utmaningar har blivit
uppenbara?
28. ”Vi kan inte skapa motivation,
men vi kan skapa motivationsskapande situationer. ”
Bosse Larsson
Editor's Notes
Som moster förälder och lärare
Tänk dig RITA ETT HUS!
Feedback från grannen.
2 p för skorsten
4p för 4 fönster allt annat 0 p
5p för gardiner
5 p för färg
Vilka har ritat något fin i trädgården? Upp med en hand!! –Vad var instruktionen??!! -10 p
Om eleverna inte vet vad vi efterfrågar tar vi bort deras möjlighet till självskattning som enligt Hattie Metaanalys är det som ger mest effekt i undervisning och resultat. Kan eleverna själva skatta sina kunskaper och ge sig själva feedback. Enligt Hattie så det de skulle lära på 3 år lär de på 1. Vi måste berätta för eleverna vad vi bedömer och tittar efter ifall de ska ha en chans!!! James Nottingham pratar om att vi också måste ge feedback under arbetes gång inte när arbetet är avslutat och klart.
Jag bygger alltid mina pp:er från en alignment mall. Med syfte att ingen del ska glömmas bort. Det sista nu har jag börjat att försöka synliggöra förmågorna och de språkligamålen som vi jobbar mot. Detta tar jag sedan med mig vidare i arbetet med matrisen.
Skriv ut och ta med!!! Hur många??
Viktig del i min undervisning. Förutom ʱ-ä med sina mål så jobbar jag också med Matriser. För att förtydliga progressionen som jag pratar om och även bedömningen så jobbar jag med matriser. Progressionen ligger här i att kunna skriva en faktatext från med stöd av vuxen, kompis och mall till att klara det helt själv.
Undervisar jag för alla mina elever på allas nivå så att de ska nå så långt som de kan? Får alla den utmaning som de ska få i skolan? Hur ger jag dem det isf?
Så här kan det se ut när vi jobbar med förmågebilderna i klassrumssituationer. Allt för att göra eleverna medvetna om vad förmågorna innebär och det är något som är del i bedömningen. De måste veta vad de ska jobba mot, det ska inte vara en slump om man når målen…. Jag vill att eleverna kan fundera över vilken som är deras starka resp svara förmåga.
Anledningen är att jag vill att eleverna är medvetna om och själva kan bedöma sig även kring förmågorna inför utvecklingssamtalet. Det är också föräldrarna medvetna om vad det är vi bedömer.
Två vägar för att nå mål. Vi lär olika och behöver olika stöttning. Men vi måste jobba för att nå mål riktat och tydligt.
Godkänd nivå på mattan. Koppla till instruerande genre. Följa en instruktion – skriva en instruktion…
Koppla till engelskan. Berätta på engelska? Det är som sagt inte konstigt att vi behöver träna på olika saker. Om vi vuxna inte skapar en konstighet kring det!
När jag läser att vi måste (säkra välfärden (citat Dylan Williams)) med att ha bra lärare och stötta varandra…
Nyckelstrategierna kan funka även på oss lärare tänker jag. Eller människor i stort..
Om lärarna vet vart vi ska och vilka mål vi ska nå, och några kriterier för framsteg, hur ska vi nå dit. Om vi diskuterar och genomför aktiviteter och uppgifter för att nå närmare målen. Om vi får feedback på hur vi ligger till och hur vi kan göra för att utvecklas vidare. Om vi lärare aktiveras som läranderesurser för varandra (kollegialt lärande) och att vi lärare är aktiva i våra utvecklingssteg och själva är aktiva för att utvecklas vidare. Då blir vi tillsammans starkare och bättre.
Min sammanfattning…
Det bygger på att synliggöra målen därav är den underst. Annars rasar det…
Kopplat till lärarutveckling.
Citat Dylan:_________________________
Om vi börjar sätta upp mål som vi kan påverka och verkligen nå tror jag på att man känner sig nöjdare. Vi kan inte ha mål som beror på om två elever ätit frukost eller bråkat med mamma på morgonen. Vi ska ha mål som vi kan påverka. T.ex. att ha utfört viss uppgifter en viss antal gånger som vi via forskning vet har en effektiv påverkan på lärandet. När man stänger dörren och går hem så ska man känna att man gjort något bra mot sina mål, nöjd och glad. Forskning har visat att det ska ge resultat för elevernas måluppfyllelse och det får vi vila oss i.
Analys för att lära! Vad gör vi och varför? Kan vi lära något av det?
NP
Kvalitetsredovisning
Priomål
Måluppfyllelse
Pedagogiska planeringar
För mig har bloggen blivit en slags analys. Vad har jag gjort och varför i mitt klassrum?
Jag försöker också få in små analyser här och där mer eller mindre lyckad försök. Analys av PP och resultaten utifrån matrisen.
Det har också blivit en motivation till utveckling hos mig! På tal om det kan det vara det även för flera av mina elever.. Jag introducerade Imovie och powerpoint för mina elever som redovisnings former. De ville inte gå på rast och när jag kom tillbaka från rasten satt flera grupper och jobbade för fullt för att göra snygga presentationer och viktiga fakta om vikingatiden…
Lägga in en filmsnutt från eleverna?
Det jag vill ha sagt är att vi funkar som barnen. Vi lär på samma sätt och behöver också struktur och ett sammanhang och mål som är rimliga att nå för att bevara motivationen.
Vi kan inte skapa motivation men vi kan skapa motiverande situationer! För både elever och vuxna!
Helen Timperley har upptäckt i en studie att lärarnas motivation ökade i takt med att deras elever gjorde framsteg.