2. MATEMATIK SAGA. 11 grodor skulle åka mycket långt bort ända till Afrika på semester. I Afrika skulle de leta mask och ha det roligt. Resan var lång och tröttsam. När de äntligen kom fram var de trötta och hungriga och visste inte vad de ville göra. De kunde välja på att lata sig i det gröna gräset. Bada i det blåa vattnet. Rulla sig i leran. Vad ville de göra? Hur delar du upp grodorna? Deltagande barn är nyblivna treåringar och blivande treåringar. Lpfö 98: ” Barnen i förskolan ska få utveckla sin förmåga att upptäcka och använda matematik i meningsfulla sammanhang. Att utveckla sin förståelse för grundläggande egenskaper i begreppen tal, mätning och form samt sin förmåga att orientera sig i tid och rum.” En matte saga berättar man för barnen och sedan får barnen finna/komma på lösningen. Det finns inga rätt och fel utan sagan vill uppmuntra till problemlösning. Genom sortering lär sig barnen att se likheter, skillnader och att generalisera. Jag valde att låta alla deltagande barn lösa uppgiften, då de lär av varandra och ser att det finns flera sätt att lösa en uppgift. MÅNGFALD . G: Det här har vi gjort: Vi har lyssnat på en matte saga och sedan löst problemet enskilt inför varandra. Vi har tagit del av varandras lösningar sett våra likheter och olikheter. T: Det här har jag tänkt, reflektioner: Matte och språk hänger samman. Vi lyssnar, berättar för varandra. Skulle barnen kunna skriva egna matte sagor? L: Det här har jag lärt mig: Matematik fängslar barnen, att de tycker om att berätta och lyssna på varandras lösningar. U: Det här vill jag utveckla: Jag vill utveckla sagorna till svårare. Jag vill komma på fler roliga övningar vi kan göra.
3. De här vill bara sova. Sen ska de åka karusell och äta popkorn. Det är bara 7 st i Afrika var är de andra? De fick ont i magen på flygplanen så de hoppade av och gick till sin mamma. Grönis fick vara i leran för han var bara dum. Varför var han dum? Han slogs och tog deras godis. Dumisar får ALDRIG vara med. Får inte alla leka samma? De får de men kan du dela dem så alla inte leker samma sak? De blir inte lika många på varje leksak. Det går inte, vad ska jag göra? Nu är det 3 på alla utan i gräset. Kan en groda dö så är det 3 på alla? Vad tycker du? Nej då blir nog hans mamma och pappa jätte ledsna. Grodan ville leka i gräset så de får leka 4 där också. De är 3 i leran och 4 badar för de var så svettiga. I gräset blir de 4. Jag kan inte göra lika många i lekarna. Theo, kan du göra lika många i lekarna? Jag ska fråga min pappa när han kommer för det måste gå fast Kamilla säger att de inte behöver vara lika i alla. Jag tror bara du inte kan Faktiskt, men det kan min pappa så du vet.
4. Språket och kommunikationen är kanske de allra främsta redskapen för att ge barnen förutsättningar för att börja se sig själva som ”problemlösare ”. säger Pramling Samuelsson & Doverberg (2004) Det finns inte bara en lösning utan lika många lösningar som svar, får vi inte glömma. Värdet av att arbeta med matematik i förskolan. Genom matematiken lär vi oss att hantera och organisera omvärlden. Grodorna och papper bitarna lekte barnen med en lång stund efter vi var klara med aktiviteten. Ett barn samlade ihop bondgårds djuren och hämtade tyg bitar och sa till en vän hur hon ville dela upp djuren. Först berättade flickan och visade för kompisen. INSPIRATION.