21. L’exèrcit de Pompeu va
seguir un antic camÃ
grec anomenat la Via
herà clea
PalahÃ, Ll; Nolla, J.M i Vivó, D. De Kerunta a Gerunda. Els orÃgens de la ciutat
J.Casas
Per què es funda Girona?
28. August de prima porta, Museus Vaticans.
La via augusta
El nom de via Augusta es deu a
l’Emperador
Caius Iulius Caesar Octavianus,
anomenat
August (27 aC-14 dC).
32. A partir del monestir de Sant Pere de
Galligants, situat extra-muros, passarem
per:
 Portal de Sobreportes
(entrada nord de la via Augusta a la
ciutat)
 Antic Fòrum de la ciutat romana
 Pujada de Sant Feliu
 Carrer de les Ballesteries
 Placeta del Correu Vell (porta Sud)
Retornarem pel carrer de la Força
(recorregut de la Via Augusta)
Coneguem Girona
Itinerari
1
33. A partir del monestir de Sant
Pere de Galligants, situat extra-
muros, passarem per:
 Portal de Sobreportes
(entrada nord de la via Augusta
a la ciutat)
 Antic Fòrum de la ciutat romana
 Pujada de Sant Feliu
 Carrer de les Ballesteries
 Placeta del Correu Vell (porta
Sud)
 Porta Rufina
 Torre Gironella
I camà de retorn a Sant Pere
de Galligants
Coneguem Girona
Itinerari
2
PenÃnsula Ibèrica. Es proposa recordar el concepte de penÃnsula, identificar els mars i oceans que envolten la penÃnsula i comprovar la localització aproximada feta amb la imatge anterior.
Catalunya fÃsica. Proposem identificar els accidents del relleu litoral propers a Girona (cap de Creus, golf de Roses) i del relleu interior (Pre-pirineu, depressió Pre-litoral, les Gavarres, l’Empordà ).
Entramat urbà de Girona. Proposem identificar la forma de l’entramat urbà amb un polÃgon, assenyalar l’existència d’espais rurals periurbans, localitzar l’antiga carretera Nacional II i l’AP7 i insistir en la importà ncia de les vies de comunicació.
Els números indiquen els punts d’interès de l’itinerari. Els vermells corresponen a portes i els blaus a altres punt d’interès. En el següent enllaç trobareu informació de cada punt de l’itinerari i una perspectiva diferent de la ciutat romana: http://www.mac.cat/Seus/Girona/Oferta-educativa/Activitats-didactiques/Paquets-didactics/Gerunda-romana/Itinerari-llarg
Fris cronològic 1. Proposem recordar la divisió de la història en edats.
Via Herà clea. Proposem identificar el recorregut d’aquesta via fins a l’oceà i recordar els noms actuals dels nuclis que apareixen al mapa (Gades, Cà dis; Castulo,Linare; Saetabis, Xà tiva; Valentia, València; Gerunda, Girona; Summum Pyrenaum, coll de Panissars).
Via Herà clea- Via Augusta. Proposem identificar un camà de terra i diferenciar-lo d’un camà pavimentat i reflexionar sobre la feina de construcció.
Via Augusta. Proposem identificar el recorregut de la via amb origen a Roma. La imatge dóna peu a exposar la importà ncia estratègica, polÃtica i comercial de les vies romanes.
Mapa topogrà fic de Girona i via Augusta. Proposem combinar la informació de geografia fÃsica (mapa topogrà fic, elements del mapa [escala, llegenda i codi de colors] amb la informació del recorregut de la via Augusta. Es pot insistir sobre el fet que en el tram nord la via ressegueix la vall del Ter i que a partir de Gerunda segueix la de l’Onyar. Els nom amb creuetes són jaciments arqueològics amb restes romanes al voltant de Girona. Pla de l’Horta i Can Pau Birol són dues vil·les romanes ben documentades. L’enllaç porta al blog Catalunya romana amb informació extensiva sobre les vies: http://lacatalunyaromana.blogspot.com.es/p/vies-romanes-catalunya.html
Itineraris 1 i 2. Proposem explicar a l’alumnat els itineraris de la visita a la Girona romana i les parades del recorregut.
Els números indiquen els punts d’interès del itinerari. Si clicleu a l’enllaç seguent podreu obtenir informació addicional: http://www.mac.cat/Seus/Girona/Oferta-educativa/Activitats-didactiques/Paquets-didactics/Gerunda-romana/Itinerari-llarg