ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
Gestió de residus Lourdes Sánchez Salvador Departament d’Imatge Personal IES Cal·lípolis - Tarragona
Què és la gestió de residus? És la identificació i aplicació de les mesures més adients, des del punt de vista de salut laboral, tècnic, econòmic i ambiental, per  minimitzar ,  segregar ,  envasar ,  emmagatzemar ,  transportar ,  tractar  i  disposar  tots els residus que es generen com a conseqüència de la nostra feina, en el nostre centre de treball.
Què vol dir “minimitzar” els residus? Evitar la generació de residus o disminuir la seva perillositat o quantitat Aprofitar  totalment o parcial el residu, ja sigui mitjançant el reciclatge, la recuperació o la valorització energètica
Què vol dir “disposar” els residus? Abocar-los pel desguàs, tenint en compte que en cap moment no s’han de superar els límits d’emissió establerts per la legislació vigent  Lliurar-los a un gestor de residus o a una instal·lació de tractament autoritzats.
Què vol dir “classificar” els residus? La classificació dels residus generats es basa, fonamentalment,  en la seva naturalesa i en els seus riscos associats , així com en l’ordenament vigent a Catalunya en matèria de residus.
Què és un residu? Un material es converteix en residu quan es rebutja perquè la seva utilitat o el seu maneig es consideren definitivament acabats, i només llavors es pot començar a parlar de risc associat a aquest residu.
Classificació dels residus Sense risc o inespecífics: Grup I Grup II De risc o específics: Grup III Grup IV
Residus: Grup I Són residus municipals i no requereixen exigències especials de gestió ni dins ni fora del centre generador.  Aquest grup de residus inclou materials com cartró, paper, envasos buits de plàstic, vidre o metall, i matèria orgànica Normalment es generen en oficines i despatxos, cuines, bars, restaurants, menjadors, tallers, jardineria, etc.
Residus: Grup II Són residus inerts i no especials que no requereixen precaucions addicionals en la seva gestió fora del centre generador, i es consideren residus municipals.  Aquest grup de residus inclou: material de maquillatge, esponges, robes,  cotons, gases, mascaretes, bates, guants, talles i altres tèxtils d’un sol ús
Residus: Grup III Són residus especials que requereixen l’adopció de mesures de prevenció en la recollida, l’emmagatzematge, el transport, el tractament i la disposició del rebuig, tant dins com fora del centre, ja que poden generar un risc per a la salut laboral i pública. Són: les agulles i el material punxant  El risc associat que presenten els residus del grup III és, fonamentalment, per exposició directa; en especial, els residus punxants o tallants, ja que aquests poden fàcilment crear una porta d’entrada als gèrmens patògens.  L’acumulació dels residus punxants i tallants en un envàs imperforable cal que es faci al més aviat possible, per tal d’eliminar el risc associat a aquest tipus de residus.
Residus: Grup IV Restes de productes químics: àcids forts, bases fortes, etanol, acetona, parafina, sosa, potassa, resines, olis lubricants,... Restes de medicaments Altres: piles, fluorescents,... Necessiten eliminació específica i no poden ser abocats als contenidors hanituals

More Related Content

Gestió de residus

  • 1. Gestió de residus Lourdes Sánchez Salvador Departament d’Imatge Personal IES Cal·lípolis - Tarragona
  • 2. Què és la gestió de residus? És la identificació i aplicació de les mesures més adients, des del punt de vista de salut laboral, tècnic, econòmic i ambiental, per minimitzar , segregar , envasar , emmagatzemar , transportar , tractar i disposar tots els residus que es generen com a conseqüència de la nostra feina, en el nostre centre de treball.
  • 3. Què vol dir “minimitzar” els residus? Evitar la generació de residus o disminuir la seva perillositat o quantitat Aprofitar totalment o parcial el residu, ja sigui mitjançant el reciclatge, la recuperació o la valorització energètica
  • 4. Què vol dir “disposar” els residus? Abocar-los pel desguàs, tenint en compte que en cap moment no s’han de superar els límits d’emissió establerts per la legislació vigent Lliurar-los a un gestor de residus o a una instal·lació de tractament autoritzats.
  • 5. Què vol dir “classificar” els residus? La classificació dels residus generats es basa, fonamentalment, en la seva naturalesa i en els seus riscos associats , així com en l’ordenament vigent a Catalunya en matèria de residus.
  • 6. Què és un residu? Un material es converteix en residu quan es rebutja perquè la seva utilitat o el seu maneig es consideren definitivament acabats, i només llavors es pot començar a parlar de risc associat a aquest residu.
  • 7. Classificació dels residus Sense risc o inespecífics: Grup I Grup II De risc o específics: Grup III Grup IV
  • 8. Residus: Grup I Són residus municipals i no requereixen exigències especials de gestió ni dins ni fora del centre generador. Aquest grup de residus inclou materials com cartró, paper, envasos buits de plàstic, vidre o metall, i matèria orgànica Normalment es generen en oficines i despatxos, cuines, bars, restaurants, menjadors, tallers, jardineria, etc.
  • 9. Residus: Grup II Són residus inerts i no especials que no requereixen precaucions addicionals en la seva gestió fora del centre generador, i es consideren residus municipals. Aquest grup de residus inclou: material de maquillatge, esponges, robes, cotons, gases, mascaretes, bates, guants, talles i altres tèxtils d’un sol ús
  • 10. Residus: Grup III Són residus especials que requereixen l’adopció de mesures de prevenció en la recollida, l’emmagatzematge, el transport, el tractament i la disposició del rebuig, tant dins com fora del centre, ja que poden generar un risc per a la salut laboral i pública. Són: les agulles i el material punxant El risc associat que presenten els residus del grup III és, fonamentalment, per exposició directa; en especial, els residus punxants o tallants, ja que aquests poden fàcilment crear una porta d’entrada als gèrmens patògens. L’acumulació dels residus punxants i tallants en un envàs imperforable cal que es faci al més aviat possible, per tal d’eliminar el risc associat a aquest tipus de residus.
  • 11. Residus: Grup IV Restes de productes químics: àcids forts, bases fortes, etanol, acetona, parafina, sosa, potassa, resines, olis lubricants,... Restes de medicaments Altres: piles, fluorescents,... Necessiten eliminació específica i no poden ser abocats als contenidors hanituals