3. Una mica d'història El Facebook és una xarxa social llançada el 2004 i que pertany a la companyia privada Facebook, Inc. La xarxa permet afegir gent com a amics i enviar-los missatges, compartir enllaços, fotografies i vídeos, entre d'altres coses; és obert per a tothom qui tingui més de 13 anys, i només cal una adreça de correu electrònic vàlida per registrar-s'hi. El Facebook va ser fundat inicialment per Mark Zuckerberg , estudiant informàtica a la Universitat de Harvard (Estats Units), Dustin Moskovitz, Chris Hughes i Eduardo Saverin, el 4 de febrer de 2004, i en un principi la xarxa estava limitada als estudiants de la seva pròpia universitat: pretenia ser una eina de coneixement pels alumnes. Poc a poc, però, va anar-se expandint per tota l'àrea de Boston, més tard per tot el país i, actualment, la conformen més de 500 milions d'usuaris d'arreu del món.
4. Unes quantes dades... - El 25% de les població espanyola i gairebé el 25% de les llars està connectat a Facebook , sens dubte una xifra espectacular. Amb més de 10 milions d'usuaris a Espanya . - En només 6 anys han estat capaços d'aconseguir 500 milions d'usuaris únics a nivell mundial. - Facebook representa traslladar a internet el nostre entorn social (amics, familia, coworkers, perfils públics) el que ha suposat un canvi de paradigma molt important. - Facebook està contribuint a que el poder de definir i controlar una marca canviï de mans i passi de les corporacions als usuaris. - Facebook està desenvolupant aplicacions basades en la geolocalització , amb l'objectiu de traslladar l'experiència d'usuari en el lloc físic on es trobi en aquell moment. La geolocalització actuarà com a accelerador i dinamitzador de relacions. - Per triomfar és recomanable ser sociable, relacionar-se i conversar amb la teva audiència, començar a desenvolupar estratègies simples però directes i mesurar totes les accions contínuament. Hem d'aportar un valor exclusiu als nostres fans perquè se sentin valorats i respectats en tot moment.
5. Unes quantes dades... -És molt important saber planificar la nostra activitat social dissenyant un pla de converses variat i atractiu. - Facebook és encara un mitjà per explorar per a moltes marques, que disposa d'un llarg recorregut i de nombroses possibilitats i funcionalitats tècniques i que sobretot ens ajudarà a accelerar els nostres negocis reduint costos i aportant transparència i democràcia al nostre dia a dia.
6. Obrir un compte El registre és molt senzill. Només necessitem un compte de correu actiu i omplir unes poques dades personals. Ens connectem a www.facbook.com , omplim les dades i cliquem a Inscriu-te.
7. Obrir un compte Com a control de seguretat ens demanaran que introduïm un text en un requadre. Haurem d'intentar desxifrar les lletres borroses i escriure-les al requadre que indica la fletxa vermella. Un cop fet això cliquem sobre Inscriu-te.
8. Afageix nous amics Ara jo podem començar a afegir els primers contactes al compte de Facebook . Seleccionem el nostre proveïdor de correu habitual i cliquem a Troba amistats . Si volem saltar-nos aquest pas cliquem a "Salta't aquest pas" tal com ens indica la fletxa blava.
10. Imatge de perfil En aquesta pantalla haurem d'establir la nostra imatge de perfil. Clicarem a "Puja una foto" si ja disposem d'alguna foto pròpia a l'ordinador o clicarem a "Fes una foto" si no en tenim cap però tenim webcam. En cas de no voler posar cap imatge clicarem a " Omet" com ens indica la fletxa vermella. Fet això clicarem a Desa i continua .
11. Inici: benvinguts al facebook Ara ja podem dir que tenim Facebook . En aquesta pantalla podem: 1. Cercar noves amistats per correu 2. Pujar una imatge de perfil si encara no ho hem fet, 3. Omplir més informació del perfil, 4. Buscar antics companys de classe o feina i 5. Apendre a controlar el nostre grau de privacitat al Facebook.
12. Privacitat Primer de tot anem a configurar la nostra privacitat. Per fer-ho cliquem sobre "Compte" i seleccionem la pestanya "Configuració de privacitat" tal com ens indica la fletxa de color vermell.
13. Privacitat 2 En aquesta pàgina podem elegir qui ens pot veure al Facebook . Marcarem " Tothom " si volem tenir un perfil completament públic. Marcarem " Només amistats " si volem que només les nostres amistats puguin veure la nostra pàgina i " Amistats de les amistats " si volem que els amics dels nostres amics també puguin seguir-nos. Decidit això cliquem a Aplica aquestes opcions .
14. Llista de bloquejos A la mateixa pàgina tenim la possibilitat de bloquejar a persones del Facebook . Haurem de clicar a Edita la teva llista i omplir les dades (nom i mail) d'aquelles persones que volem bloquejar. D'aquesta forma aquelles persones que hem bloquejat no podran veure el nostre perfil en el buscador. Un cop fet això podem tornar al nostre perfil clicant a " Perfil " tal com ens indica la fletxa vermella. A perfil, com veurem més endavant, és l'espai on podrem publicar fotografies, enllaços, vídeos i demés.
15. Perfil Un cop a dins de " Perfil " ens fixarem en el menú que trobem a la part esquerre de la pantalla senyalat per la fletxa vermella. Aquí podem veure la nostra informació , Fotos i Amistats però també podem accedir al nostre mur. En el mur podrem editar i compartir el nostre estat, un vídeo, un enllaç o una foto. Cliquem a El Mur i mirem el panell de control.
16. El mur: compartir l'estat Per compartir l'estat amb les nostres amistats només haurem de clicar a " Estat " tal com ens indica la fletxa vermella . Omplir el requadre de color vermell amb el contingut que volem i clicar a Comparteix tal com ens indica la fletxa blava . Un cop fet això, totes les nostres amistats podran veure la nostra publicació al seu mur (sempre i quan no ens tinguin bloquejats, es clar).
17. El mur: Compartir una Foto Una vegada vist com compartir el nostre estat, compartir una foto, un enllaç o un vídeo resulta senzill. Per penjar una foto hem de clicar a Puja una foto Seleccionem el fitxer desitjat del nostre disc (Podem adjuntar un peu de foto si omplim el requadre vermell). Un cop enllestit cliquem a Comparteix i totes les nostres amistats podran veure la nostra fotografia al seu mur.
18. El mur: Compartir un enllaç Cliquem a "enllaç" i escrivim l'enllaç desitjat. Un cop escrit ens apareixerà una imatge de l'enllaç. Podem escriure alguna cosa sobre l'enllaç al requadre vermell. Cliquem a Comparteix .
19. El mur: Compartir un video Cliquem a "Video" i ens apareixeran dues opcions. Enregistrar un vídeo amb la càmera web o Puja un vídeo des del teu disc. Si tenim un video a l'ordinador clicarem a puja un video. Però i si volem compartir un vídeo del youtube? Anem a veure com enllaçar un vídeo de Youtube al Facebook . Primer de tot haurem de seleccionar el vídeo de youtube que volem compartir amb les nostres amistats. A sota de cada vídeo hem de veure un requadre com aquest. Cliquem a Comparteix i copiem el requadre que ens indica la fletxa blava .
20. El mur: Compartir un video 2 Cliquem a "Enllaç" i enganxem la direcció del vídeo al requadre. Cliquem a Adjuntar . Automàticament ens apareixerà el vídeo en miniatura. Podem posar també un comentari al vídeo. Un cop enllestit cliquem a Comparteix . D'aquesta manera podem compartir un vídeo amb les nostres amistats sense tindre'l al disc.
21. Xat amb els amics A Facebook tenim la opció de parlar amb els amics gràcies al xat. La fletxa vermella ens visualitza els amics que estan connectats en aquest moment. Per parlar amb ells haurem de clicar a "Xat" a la part baixa-dreta de la pantalla. Se'ns desplegarà una llista de tots els nostres amics. Clicant a sobre de qualsevol d'ells se'ns obrirà un nou requadre.
22. Xat amb els amics 2 Per xatejar amb el nostre amic només haurem d'escriure el text allà on ens indica la fletxa de color vermell. Un cop tinguem el text apunt pitgem a la tecla "Enter". Una bona forma de comunicar-se i mantenir la relació amb coneguts.
23. Crear la pàgina del nostre negoci Per crear la pàgina del nostre negoci i que els nostres amics, familiars i algun client s'hi facin fans és senzill. L'únic complicat és trobar la pestanya de crear aquestes pàgines. Dins la pestanya " Inici " haurem de clicar a " anuncis i pàgines " tal com ens indica la fletxa de color vermell.
24. Crear la pàgina del nostre negoci 2 Si no veiem per enlloc aquesta pestanya haurem d'escriure a la barra de URL: http://www.facebook.com/pages/create.php? La barra URL és la barra que tenim a dalt de tot de la pantalla on escrivim les direccions de correu. Un cop fet això ens apareixerà una pantalla. Cliquem a la primera opció.
25. Crear la pàgina del nostre negoci 3 Haurem d'escollir la categoria que s'adapti més al nostre establiment. Posar el nom, direcció, ciutat, codi postal i telèfon per aquest ordre i clicar al requadre de " I agree to Facebook Page terms ". Una vegada fet això cliquem a Comença
26. Crear la pàgina del nostre negoci 4 Ja tenim la nostra pròpia pàgina feta. Haurem de posar una imatge de perfil i convidar a les nostres amistats a compartir la pàgina. Per fer-ho cliquem a " Suggereix a amistats " i marca a totes aquelles persones dels teus contactes a qui vulguis enviar la pàgina. Un cop enllestit això clica a " Send recomendations ".
27. Grup o pàgina de Fans? Tens una empresa i vols estar a Facebook? Doncs us explicaré breument com obrir el nostre perfil d'empresa a la Xarxa i fer-ho bé. Primer de tot heu de saber que podem realitzar el nostre perfil d'empresa de tres maneres diferents: Com a grup, Com a pàgina de fans Utilitzant el nostre perfil personal com a perfil d'empresa. Aquesta darrera opció és incorrecte. Facebook vol delimitar molt bé el que són persones i el que són empreses. Si utilitzem el nostre perfil personal com a aparador de la nostra empresa estem corrent el risc que Facebook ens elimini el compte.
28. Grup o pàgina de Fans? Té una explicació molt senzilla. Una de les formes d'ingressar diners de Facebook és la publicitat. Un estil semblant al Google AdWords en què paguem només per Click al nostre anunci/enllaç. És la publicitat que ens apareix sota el títol de patrocinat.
29. Grup o pàgina de Fans? Un gran servei que ens permet realitzar un anunci del nostre negoci i seleccionar la nostra audiència per edat, lloc o interessos. En el meu cas, sóc el objectiu publicitari de Gillettte (per franja d'edat i per ser home). Fer el nostre propi anunci és molt senzill. Cliquem a la pestanya Publicitat que trobarem abaix de tot de la pantalla i seguim els passos. Només gastarem per Clicks que ens facin a l'enllaç.
30. Grup o pàgina de Fans? A Facebook li interessa tenir els perfils de persones perfectament delimitats per oferir un servei de publicitat amb la possibilitat de segmentar per edats, sexe o interessos. Si utilitzem el nostre perfil personal com a empresa estem posant traves a una font d'ingressos important per Facebook i per conseqüent, corrent el risc de que ens eliminin el compte.
31. Grup o pàgina de Fans? Un cop explicat això passem a decidir si utilitzem grup o pàgina de fans. La pàgina de fans ens permet personalitzar la pàgina a través de FBML (l'HTML de Facebook). El grup no. La pàgina de fans ens permet visualitzar el trànsit que rep la pàgina gràcies al panell d'estadístiques . El grup no. El grup pot ser restringit o privat. La pàgina de fans és sempre oberta . El perfil de l'administrador a una pàgina de fans és anònim . En un grup ens diu qui és. Google indexa les pàgines de fans i ens permet aparèixer als buscadors. El grup no. Ambdós ens permeten crear esdeveniments . La pàgina de fans ens permet personalitzar la URL. En el meu cas ( http://www.facebook.com/pages/Arranjaments-Digitals ). En els grups no. La pàgina de fans ens permet importar o sindicar contingut de blocs. El grup no. Les pàgines de fans poden enviar missatges i actualitzacions a tots els fans. Els grups només a un màxim de 5.000 . (Si teniu 5.000 fans us envio la meva sincera felicitació). Tan amb el grup de fans com amb el grup podeu penjar fotos i vídeo . Personalment recomano l'ús de les pàgines de fans. Més opcions i major visibilitat. Us deixo un link per si voleu fer la vostra: http://www.facebook.com/pages/create.php
32. L'@ arriba al Facebook Des de fa pocs dies que Facebook permet citar i etiquetar usuaris gràcies a l' @ . Només cal posar @ i el nom del teu contacte (segons comencis a escriure el seu nom t'anirà discriminant els teus contactes fins a triar l'adequat ) i un cop publicat apareixerà al seu mur. Us sona Twitter?
33. Casos d'èxit a Espanya El canari Carlos Morales ha recopilat dos casos de veritable èxit d’ús de mitjans socials a Espanya. Es tracta de dos professionals que, amb l’ajuda de Tuenti i Twitter, han aconseguit donar-se a conèixer en tot el país. - Marta Bonet, propietària d’un agroturisme de Mallorca, va posar a una ase a tuitejar i ja ha aconseguit gairebé 5.000 seguidors i un esment en el Telegraph britànic. - Bere Casillas, sastre granadí que ha utilitzat hàbilment Tuenti i també Youtube, on un dels seus vídeos té ja més de 700.000 visites i ha aconseguit que l'entrevistin al programa de Buenafuente. “Ha aconseguit nous clients movent-se a les xarxes socials”, va dir Buenafuente. Si busquem casos similars fins a completar un total de 10, crec que inclouria els següents:
34. Casos d'èxit a Espanya - El blog i el twitter de la CMT (Comissió del Mercat de les Telecomunicacions), que han aconseguit alterar la mala imatge que tenia aquesta institució. - El Banc de Sabadell, que és l’entitat financera espanyola que, amb l’ajuda de Twitter, Facebook i diverses iniciatives de crowdsourcing intern, millor està transformant la seva imatge per començar a caure simpàtica. - Tomàquets Soloraf, que està demostrant que es pot vendre qualsevol cosa des d’un dels llocs més remots del país si se sap fer màrqueting per Internet. - Vueling, que s’està convertint en l’aerolínia de referència amb l’ajuda de Twitter i Facebook. Una de les seves iniciatives més cridaneres va ser el concurs organitzat a Internet perquè els usuaris poguessin triar el nom de cinc dels avions.
35. Casos d'èxit a Espanya - Starbucks, que és un exemple a nivell internacional pel seu ús de xarxes socials pròpies (començant per MyStarbucks i per V2V) i de les externes, però que també ha portat aquesta tendència a Espanya, on té un twitter i una pàgina al Facebook molt actives. - MTV Espanya, que amb els seus 178.000 seguidors a Twitter demostra la seva aposta pels mitjans socials com a via per fidelizar a la seva audiència. - El twitter de HombresG, que ha revitalitzat a aquest grup que tant d'èxit va tenir en els vuitanta. - Simyo, sense cap dubte l’operador de telecomunicacions que millor està aprofitant Twitter o Facebook per donar-se a conèixer aprofitant al mateix temps el baix cost d’aquests mitjans.
36. Casos d'èxit a Espanya Uns altres possibles candidats serien els nois de Eventosfera, que fan soroll allà on van; el restaurant Mimolet, que és el que millor ha utilitzat Facebook per captar l’atenció dels internautes; l’home de l’anunci de Gas Natural; el jugador de bàsquet Rudy Fernández, el periodista esportiu Antoni Daimiel o fins i tot el consultor Alfonso Alcántara, també conegut com Yoriento.
37. Un cas d'èxit: Cinesa La recentment estrenada fanpage de Cinesa, gestionada per Barcelona Virtual, va augmentar els seus seguidors en més d'un 3.000% en set dies. Més de 6.000 persones van assistir als cinemes Cinesa, el dijous 6 de maig de 2010, aprofitant l'entrada 2 × 1 que van aconseguir per ser fans de la cadena de multicines a la seva nova pàgina de Facebook aconseguint així una conversió a espectadors del 25%. En tan sols una setmana, els fans van augmentar un 3.035%, superant els 23.000 seguidors, gràcies a aquesta promoció dirigida des de l'agència interactiva, que gestiona també la resta de xarxes socials de la companyia. Gràcies a l'ús de Facebook com a plataforma per difondre aquesta iniciativa, Cinesa va estalviar en costos de producció i enviaments que podrien haver arribat als 23.000 euros, segons la pròpia companyia. La exhibidora va comunicar la promoció a la pròpia pàgina de fans de Facebook i al web de Cinesa.es.
38. Adidas i el màrqueting Com una forma de compenetrar més amb la cultura popular actual, la marca alemanya Adidas va llançar 2 nous models de sabatilla inspirats completament en les xarxes socials. Es tracta de 2 nous calçats de la línia Superstar, dissenyades per Gerry McKay, les quals fan alusió a Facebook i Twitter. Tots dos dissenys tenen els colors-blau i blanc per a Facebook, i blau-cel i blanc per Twitter-, a més els logos característics de cada comunitat virtual, fins i tot la sabatilla de Twitter té el dibuix de l'ocellet. "Twitter és una marca d'alt creixement i vaig pensar que seria interessant veure què passava si Adidas confeccionava una edició limitada".
39. Com optimitzar una campanya L'important és recordar sempre que es tracta de "capital social" - és a dir, mai has de demanar als teus contactes més del que estiguis disposat a donar. I si el teu objectiu és arribar a clients diferents dels de Google, s'ha d'intentar ser molt autèntic i més personal. És a dir, has de guanyar la confiança de la teva xarxa de contactes, i has de barrejar informació personal amb informació professional. La regla és 80% personal, 20% professional. Si vols ser 100% professional, millor que vagis a LinkedIn o Xing. Facebook i Twitter funcionen més com un còctel. L'altra persona ha de tenir un bon feeling amb tu abans que li puguis demanar alguna cosa. I si no ets molt bo en còctels, potser no seràs molt bo com a gurú de les xarxes social. Coses que no has de fer: Posar la teva adreça de correu electrònic o l'enllaç a la teva web en cada tweeter. Enviar Tweets sense contingut. Donar massa informació personal a Facebook o incloure contingut massa personal al teu mur. Participar massa en "guerres de màfia" i "mossegades de vampirs" amb desconeguts. Enviar masses actualitzacions. Enviar matèria publicitària no sol·licitada.
40. Com optimitzar una campanya 2 Coses que si has de fer: Donar les benvingudes a nous contactes o seguidors i donar les gràcies a la gent que t'afegeix com a amic. Intenta mirar el perfil dels teus nous contactes i conversar amb ells. Utilitza LinkedIn o Xing com a eines de màrqueting professional i afegeix un enllaç al teu perfil de LinkedIn a la pàgina de Facebook. Compartir informació i consells, però intenta no ser pesat o pedant. Enviar respostes personalitzades a la gent que et contacta. També podries enviar vídeos usant twitcam.com i bubbletweet.com Ignorar o esborrar la gent pesada que t'envia molt spam. Escoltar a la teva xarxa de contactes i donar-li respostes. Mostra qui ets. Vídeos a Facebook amb consells professionals aixequen molt menys interès que un vídeo dient "avui ho estic passant malament, perquè necessito un nou tall de cabell i no sé què fer". Aquests tipus de "moments personals" generen més empatia i comentaris de la teva xarxa social que posts purament professionals Enviar missatges de felicitats en els aniversaris dels teus contactes. També podries mirar les seves pàgines per veure la seva música favorita i enviar-la mitjançant iLike, Spotify o YouTube.
41. Com optimitzar una campanya 3 Enviar missatges o fer posts felicitant als teus contactes per als seus èxits. Fer posts sobre coses d'interès general o sobre el teu sector en general. Per augmentar l'abast dels teus posts importants, no fer servir les aplicacions d'auto-post. Millor postejar l'URL directament al vostre mur i afegir un missatge simpàtic i una imatge interessant. Utilitza StumbleUpon com a eina per enviar més trànsit. Utilitza eines com www.bit.ly , www.tinyurl.com o www.su.pr (Stumble Upon) per tallar URL que resultin massa llargs.
42. Perquè cal estar a les xarxes socials? La Consultora de Comunicació i Relacions Públiques Burson-Marsteller ha publicat recentment 100 BM Digital Tips , un e-book que reuneix un centenar de recomanacions sobre com i per què apropar-se i participar en el món digital des d'una perspectiva corporativa. En primer lloc, Espanya és un dels països amb major penetració d'Internet, amb més de 25 milions d'usuaris. A més, els menors de 30 anys, un target tradicionalment aliè a la política i, per tant, molt difícil de captar , consumeix més Internet que televisió, ràdio o premsa escrita, com reflecteix el gràfic adjunt. Es tracta, per tant, d'una generació en línia. Són nadius digitals que, segons els experts, en un període aproximat de 10 anys ocuparan posicions en centres de poder. Romandre aliens al seu món és tant com renunciar a la possibilitat d'escoltar i interactuar amb un target molt localitzat. Les xarxes socials com a suport permeten una segmentació molt clara, que pocs mitjans tradicionals t'ofereixen. Aquí tens als joves ... i també a les dones. Un recent estudi realitzat per Oxygen Mitjana i Lightspeed Research entre 1.605 adults usuaris de xarxes socials entre maig i juny d'aquest any als Estats Units conclou que una tercera part de les dones d'entre 18 i 34 anys el primer que fa quan s'aixeca de la llit és revisar el seu perfil a Facebook, abans fins i tot que anar al bany.
43. Perquè cal estar a les xarxes socials? Una altra motivació extra és l'econòmica: les xarxes socials permeten obtenir grans resultats amb inversions molt petites, comparades a les requerides en suports tradicionals. A més, i segons dades de l'esmentat estudi, les empreses que fan servir Social Media superen la competència en ingressos i beneficis . I, una raó no menys important, si tu no ho fas, ho faran altres per tu. Ser el primer en arribar potser és arriscat, però ser l'últim pot ser-ho encara més. Em quedo amb una reflexió que fa Antonio Gutiérrez Rubí en el seu article 'La política mòbil' : "La gent ha anat a viure a les xarxes socials, mentre que la política segueix tancada a les seves seus socials, corrent el risc d'allunyar-se encara més de la quotidianitat de les persones (en la seva dimensió individual, cívica o professional) si no adapta les seves maneres de comunicar-se, organitzar-se i compartir la informació a través dels nous dispositius " 7 de cada 10 enquestats (68.5%) afirma que internet ha suposat una reducció del seu consum de televisió.
44. 2 eines imprescindibles a Facebook Likebutton és un lloc web que permet veure en temps real les pàgines web més populars que la gent està compartint a Facebook . A més, mostra tot el que els teus amics han marcat amb "m'agrada" en altres pàgines a través del connector social de Facebook. La pàgina presenta en requadres, ordenats en columnes, les pàgines més importants organitzades segons categories com: popular, entreteniment, esports, notícies, tecnologia, etc. A cada requadre, es ressalta a l'inici els articles d'aquestes pàgines compartits pels teus contactes. A sota veuràs una llista amb els temes més compartits d'aquest lloc. MyProps té un disseny semblant a la web de Digg, amb el seu propi sistema de votació interna. És el servei més complet per a descobrir les tendències del contingut compartit a Facebook en temps real. Podem filtrar per categories temàtiques (vídeos, notícies, imatges, esports, tecnologia, dones, finances, política, Hollywood, divertit, viral, música, usuaris més actius). Cada categoria té al seu torn opcions de filtratge avançat per buscar sol enllaços, vídeos o imatges. A més, podrem filtrar per el més nou, més popular, més votat, més vist i trobar canals relacionats.