2. SMOG O BOIRUM FOTOQUIMICInteracci坦 de mol竪cules de les emissions industrials i dels vehicles: di嘆xid de sofre (SO2), 嘆xid de nitrogen (NOx), hidrocarburs, amon鱈ac (NH3) dentre altres amb la llum solar, produint oz坦 i nitrat de periacil (PAN)
9. PLUJA CIDAPrincipal font: centrals t竪rmiques, ja que produeixen grans quantitats d嘆xids de sofre en la crema del carb坦 que al reaccionar amb laigua dels n炭vols formen cid sulf炭ric (H2SO4) i n鱈tric (HNO3).
10. Poden ser transportats per el vent a grans distncies.PLUJA CIDA: defoliaci坦, mort de boscos.
12. CAPA D'OZLa Capa doz坦, 辿s la zona de l'atmosfera que es troba entre els 20 i 40 km per sobre de la superf鱈cie de la Terra, en la qual es concentra gaireb辿 tot l'oz坦 atmosf竪ric. L'oz坦 es forma per acci坦 de la llum solar sobre l'oxigen. A nivell del s嘆l, unes concentracions tan elevades s坦n perilloses per a la salut, per嘆 at竪s que la capa d'oz坦 protegeix a la vida del planeta de la radiaci坦 ultraviolada cancer鱈gena, la seva importncia 辿s inestimable.
27. El Protocol de Kyoto sobre el canvi climtic[2] 辿s un acord internacional que t辿 per objectiu reduir les emissions de sis gasos que causen l'escalfament global: di嘆xid de carboni (CO2), gas met (CH4) i 嘆xid nitr坦s (N2O), a m辿s de tres gasos industrials en un percentatge aproximat d' almenys un 5%, dins del per鱈ode que va des de l'any 2008 al 2012, en comparaci坦 a les emissions a l'any 1990. El protocol va ser inicialment adoptat l'11 de desembre de 1997 a Kyoto, Jap坦 per嘆 no va entrar en vigor fins al 16 de febrer de 2005. Al novembre de 2009, eren 187 estats els que van ratificar el protocol. EUA, major emissor de gasos d'hivernacle mundial no ha ratificat el protocol.