際際滷

際際滷Share a Scribd company logo
INLEIDING IN DE ZORG VOOR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE HANDICAP DEEL 2
PROGRAMMA OVERZICHT DEEL 2INVENTARISEREN LEERVRAGEN/POP, ETC
 BESPREKEN OPDRACHT
 ONDERSTEUNINGSPLAN
 STELLING
 TOETSVRAAG
 OPDRACHT
 NABESPREKINGONDERSTEUNINGSPLANVISIE
 UITGANGSPUNTEN VAN ONDERSTEUNING
 KWALITEIT VAN BESTAAN
 REGIE OVER EIGEN LEVEN VISIE : TWEE UITGANGSPUNTENKWALITEIT VAN BESTAAN
 REGIE OVER EIGEN  LEVEN
 (ZIE http://www.regieovereigenleven.nl/Home)KWALITEIT VAN BESTAAN Lichamelijk welbevinden
 Psychisch welbevinden
Interpersoonlijke relaties
 Deelname aan de samenleving
  Persoonlijke ontwikkeling
  Materieel welzijn
  Zelfbepaling
  Belangen en rechten.Mens- zorgvisie esdege-reigersdaal ieder mens uniek is en derhalve beschikt over een unieke combinatie van mogelijkheden en beperkingen. ieder mens behoefte heeft aan ontplooiing van mogelijkheden. ieder mens behoefte heeft aan het leven in relatie met anderen. mensen, ongeacht hun mogelijkheden en beperkingen, fundamenteel gelijkwaardig aanelkaar zijn. ieder mens behoefte heeft op eigen wijze invulling te geven aan het eigen bestaan.
Dit betekent voor de dienstverlening dat deze : de eigenheid, de eigen identiteit, van het individu respecteert. ondersteuning biedt bij het maken van eigen keuzen het individu ondersteunt bij het ontwikkelen en behouden van relaties. uitgaat van en aansluit op de mogelijkheden van het individu. uitgaat van het gewone en speciale voorzieningen treft waar nodig. gericht is op het verwerven dan wel behouden van een volwaardige plaats van het individu in de samenleving.

More Related Content

Inleiding in de zorg voor verstandelijk gehandicapten deel 2

  • 1. INLEIDING IN DE ZORG VOOR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE HANDICAP DEEL 2
  • 2. PROGRAMMA OVERZICHT DEEL 2INVENTARISEREN LEERVRAGEN/POP, ETC
  • 9. UITGANGSPUNTEN VAN ONDERSTEUNING
  • 10. KWALITEIT VAN BESTAAN
  • 11. REGIE OVER EIGEN LEVEN VISIE : TWEE UITGANGSPUNTENKWALITEIT VAN BESTAAN
  • 12. REGIE OVER EIGEN LEVEN
  • 13. (ZIE http://www.regieovereigenleven.nl/Home)KWALITEIT VAN BESTAAN Lichamelijk welbevinden
  • 16. Deelname aan de samenleving
  • 17. Persoonlijke ontwikkeling
  • 18. Materieel welzijn
  • 20. Belangen en rechten.Mens- zorgvisie esdege-reigersdaal ieder mens uniek is en derhalve beschikt over een unieke combinatie van mogelijkheden en beperkingen. ieder mens behoefte heeft aan ontplooiing van mogelijkheden. ieder mens behoefte heeft aan het leven in relatie met anderen. mensen, ongeacht hun mogelijkheden en beperkingen, fundamenteel gelijkwaardig aanelkaar zijn. ieder mens behoefte heeft op eigen wijze invulling te geven aan het eigen bestaan.
  • 21. Dit betekent voor de dienstverlening dat deze : de eigenheid, de eigen identiteit, van het individu respecteert. ondersteuning biedt bij het maken van eigen keuzen het individu ondersteunt bij het ontwikkelen en behouden van relaties. uitgaat van en aansluit op de mogelijkheden van het individu. uitgaat van het gewone en speciale voorzieningen treft waar nodig. gericht is op het verwerven dan wel behouden van een volwaardige plaats van het individu in de samenleving.
  • 22. Uitgangspunten Ieder mens is uniek Elk mens heeft een eigen persoonlijkheid, eigen voorkeuren, eigen gevoelens en motieven.Elk mens is gevormd tijdens de eigen unieke levensgeschiedenis. Elk mens beschikt over unieke mogelijkheden tot groei en ontwikkeling, met een unieke combinatie van mogelijkheden en beperkingen.Dit betekent dat zij de hele persoon centraal zal stellen.
  • 23. Uitgangspunten GelijkwaardigheidCentraal in de dienstverlening aan mensen met een handicap staat de fundamentele gelijkwaardigheid van mensen met en mensen zonder handicap. Dat betekent dat mensen met een handicap recht hebben op dezelfde levenscondities en standaarden als anderen van dezelfde leeftijd in dezelfde samenleving
  • 24. Uitgangspunten Keuzen makenEssentieel in de dienstverlening aan mensen met een handicap is het respecteren van het recht op zelfbeschikking/autonomie van het individu. Zoals een ieder hebben mensen meteen handicap het recht op eigen wijze invulling te geven aan het eigen leven. Dit betekent dat de controle over en verantwoordelijkheid voor het leven bij de persoon zelf ligt.
  • 25. Uitgangspunten Mogelijkheden en onmogelijkhedenIeder mens, dus ook een mens met een handicap, heeft behoefte tot het ontplooien van de eigen mogelijkheden. Deze ontplooiing vindt niet in het luchtledige plaats. De omgeving waarin iemand verkeert moet een app竪l doen, moet uitnodigen tot exploratie en daarmee tot ontwikkeling. Mensen leren door de omgeving te onderzoeken, te experimenteren.
  • 26. Uitgangspunten RelatiesIn het opgroeien van kind tot volwassene wordt het aantal relaties steeds groter en de aard van de relaties steeds gevarieerder. Een druk bezet netwerk biedt meer kansen op contacten, andere relaties, zelfontplooiing.
  • 27. HET ONDERSTEUNINGSPLAN HET GEHEEL VAN AFSPRAKEN TUSSEN CLIENT, BELANGENBEHARTIGER EN ZORGAANBIEDER.
  • 28. HET OMVAT EEN BEELD, DOELEN, ACTIEPLAN EN AFSPRAKEN OVER DE EVALUATIE.INDELING: PERSONALIA
  • 30. ONDERSTEUNINGSPLANBEELDVORMING & ONDERSTEUNINGSPLAN HET BEELD IS EEN SAMENVATTENDE BESCHRIJVING VAN HUIDIGE EN VERWACHTE MOGELIJKHEDEN EN BEPERKINGEN V/D CLIENT, PERSOONSBEELD, DE ANAMNESE, DIAGNOSE, PROGNOSE.
  • 37. NETWERK/RELATIES & MAATSCHAPPELIJKE POSITIEONDERSTEUNINGSPLANONDERSTEUNINGSBEHOEFTE EN PERSPECTIEF( DE HULPVRAAG V/D CLIENT) DOELEN( RUMBA / SMART GEFORMULEERD ) ACTIEPLAN( 5 x W & 1 x H)RAPPORTAGE EN EVALUATIE (UITVOEREN, RAPPORTEREN, EVALUEREN, AANPASSEN )
  • 39. . TOETSWelke uitspraak is juist? Bij het maken van zorgafspraken staat de cli谷nt centraal. De zorgaanbieder heeft in het vaststellen van de zorgbehoefte een leidende rol. Regie over eigen leven is een afgeleid thema bij het nadenken over visie. Zorg en ondersteuning van mensen met een beperking richten zich op deelaspecten van het leven
  • 40. OPDRACHT. GA NAAR:http://www.hetprikkeltje.com/?page_id=5 DAN NAAR SPELIDEEEN Lichaamsgebonden fase ZOEK EEN SPEL UIT WAT JE MET EEN VAN DE CLIENT KAN SPELEN . VOLGENDE BIJEENKOMST WORDT DE ERVARING DOORGESPROKEN
  • 41. NABESPREKING Wat leer je door deze bijeenkomst over je eigen handelen m.b.t. je zorgverlening
  • 42. Wat vond je van deze opzet?
  • 43. Waar zouden we,volgen jou, de volgende bijeenkomst aandacht aan moeten besteden?MEER INFOVEEL INFO TE DOWNLOADENhttp://www.lkng.nl/ MINISTERIE VWShttp://www.minvws.nl/dossiers/gehandicapten/sterk staan bij het Ondersteunings Planhttp://www.opsterk.nl/.