1. T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ İLETİŞİM SANATLARI BİTİRME PROJESİ I BİR BANKA OLARAK AKBANK İÇİN SPONSORLUK ETKİNLİKLERİ ŞUBAT 2009
2.
3. AKBANK VİZYON MİSYON VİZYON; Üstün nitelikli insan kaynağının sürekli olarak fark yaratan sonuçlar elde ettiği en beğenilen şirket olmaktır. MİSYON; Türkiye'deki en mükemmel bankacılık deneyimini yaşatmak ve paydaşlarına büyük değer yaratmaktır.
4. AKBANK HEDEFLER Uzun vadede sürdürülebilir özkaynak getirisini asgari %22 gerçekleştirmek Toplam aktifler pazar payını %13'ten 2011'de %20'ye yükseltmek Nitelikli insan kaynağının çalışmak istediği şirketler arasında en ön sırada yer almak Türkiye'deki en yüksek marka değerine sahip şirket olmak
5. AKBANK TARİHÇE Akbank, 1948 yılının Ocak ayında Adana'da, bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuştur. Banka'nın İstanbul'daki ilk şubesi 14 Temmuz 1950 tarihinde Sirkeci'de açılmış, 1954 yılında ise Genel Müdürlük İstanbul'a taşınmıştır. Şube sayısını hızla artıran Akbank, 1963 yılında tüm bankacılık işlemlerinde otomasyona geçmiştir.
6. AKBANK TARİHÇE 1996 yılında Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., 1998 yılında Ak Yatırım Ortaklığı A.Ş. 2000 yılında Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve Özel Bankacılık Bölümü ve 2003 yılında Ak Emeklilik A.Ş. kurulmuştur. Akbank 2005 yılında Ak Finansal Kiralama A.Ş.'yi de bünyesine katmıştır. Şubat 2006'da Ak Emeklilik, Aksigorta'ya satılmıştır.
7. AKBANK TARİHÇE Citigroup'un Akbank'ın %20'sine stratejik ortak olma işlemi, 9 Ocak 2007 tarihinde başarıyla tamamlanmıştır. Citigroup'la stratejik ortaklığı, Akbank'a yeni ticari bankacılık faaliyetlerinin geliştirilmesinde, mevcut ürün gamının iyileştirilmesinde ve yeni ürünlerinin lansmanında önemli katkılar sağlamaktadır.
8. Teknolojinin her geçen gün gelişimi sayesinde insanlar daha hızlı bir şekilde ve daha fazla sayıda kaynakla bilgiye ulaşmaya başladı. Hedef kitleler artık sadece şirketlerin vaadlerine, sözlerine, söylediklerine inanmakla kalmıyorlar. Araştırıyor, sorguluyor, en güncel ve en doğru bilgilere her geçen gün daha hızlı ulaşıyorlar. Bilgiye bu kadar hızlı ve kolay erişim tüm sektörlerdeki rekabeti daha da aktif ve hareketli kılmaktadır. Bugün ve gelecekte rakipler arasında ön plana çıkabilmek, marka farkındalığı yarabilmek ve takip eden süreçte marka bilinirliği yaratma veya marka bilinirliğini artırmak , rakiplere göre farklılaşmak , hedef kitleyle duygusal bir bağ oluşturmak, gittikçe zorlaşan marka sadakatini oluşturmak ve en doğru bütçeyle hedef kitlelere ulaşmanın önemi artmıştır ve giderek artacaktır.
9. Günümüzde tüketiciler bir ürünü ya da bir hizmeti almaktan çok markayı satın alıyorlar. Tüketiciler satın aldıkları marka ile ait oldukları veya ait olmak istedikleri hayat tarzını, markanın anlattığı hikayeleri, markanın yaşattığı veya yaşatmayı vaad ettiği deneyimleri ve yaşamak istedikleri duyguları satın alıyorlar. Son yıllarda bu amaçları gerçekleştirecek bir pazarlama aracı klasik pazarlama araçları arasından fark yaratarak ön plana çıkmaya başladı. Bu etkin pazarlama aracının adı Sponsorluk. Sponsorluk algılananın aksine bağış ya da yardım değildir. Sponsorluk bir etkinliğe destek vererek kurumu, ürünü, hizmeti tanıtarak hedeflenen kitlenin bilinçaltında marka imajını oluşturmak ya da güçlendirmek, dolaylı olarak satın alma tercihlerini etkilemektir.
10. Sponsorluk, tarihsel süreç içerisinde, aristokrasinin ve soylu ailelerin üstlendiği "sanat koruyuculuğu " işlevinin bir uzantısıdır. Eski çağlarda, sanat koruyuculuğu, soyluların ya da kraliyet ailelerinin, herhangi bir beklentileri olmaksızın bir kişi ya da etkinliği desteklemeleri ile gerçekleşmiştir. Sanatı ve sanatçıyı koruyup gözeten kişilere mesen denilmiştir. Mesenlik kavramıyla birlikte sanat ve kültür alanında ki himayecilik anlayışından zamanla ticari amaçların ön plana çıktığı sponsorluk kavramına ulaşılmıştır. Özellikle 199O'lı yıllar, sanat ve iş dünyası arasında, karşılık beklemeksizin hayırseverlik düşüncesinden, bir yanda sanatı destek sağlayan, bir yandan da şirketlerin iş yaşamındaki amaçlarına ulaşmasına yardımcı olan bir dayanışma düşüncesine doğru geçişin gerçekleştiği bir dönem olmaktadır.
11. TEZ ADI VE AMACI TEZ ADI; Bir Banka Olarak AKBANK İçin Sponsorluk Etkinlikleri TEZ AMACI; Bitirme projemde hakla ilişkiler çerçevesinde Akbank’ın sponsorluk etkinliklerini eleştirel olarak incelemeyi seçtik. Projemin amacı iletişim karmasının bir öğesi olan sponsorluk etkinliklerini tanımlayarak, kurum olarak seçtiğim Akbank’ın gerçekleştirdiği sponsorluk etkinliklerini, sektördeki rakipleri ile karşılaştırarak değerlendirmektir.
12. TEZ AMACI Akbank, sektörde ki diğer bankaların sponsorluk etkinlikleri ile karşılaştırıldığında özellikle sanat alanında sponsorluğa önem vermektedir. Sponsorluk türlerinden tek bir türe ağırlık vererek etkinliklerini gerçekleştirmektedir. Projemde Akbank’ın bu konudaki tutumunun ne kadar doğru olup olmadığı sorusunun yanıtını aramak için Akbank’ı seçtik.
13. NEDEN AKBANK? Sektörde ki diğer bankaların sponsorluk etkinliklerine baktığımızda sponsorluk türlerinden her birine (spor sponsorluğu, kültür – sanat sponsorluğu, sosyal sponsorluk ve çevre sponsorluğu) eşit derecede ağırlık vermektedir. Buna karşın Akbank ağırlıklı olarak kültür – sanat sponsorluğunu desteklemektedir. Akbank’ın bu tutumunu sorgulamak ve bu tutumunda ki hedefleri ortaya koymak amacıyla Akbank’ı seçtik.
14. PROJENİN İÇERİĞİ Tez çalışması birbirini tamamlayacak biçimde üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Halkla ilişkiler ve iletişim etkililiği, iletişim karmasının bir öğesi olarak sponsorluk,sponsorluğun yapılma nedenleri, sponsorluğun belirgin özellikleri, sponsorluğun ilişkili olduğu alanlar, sponsorluk türleri ve sponsorluğun hedef kitlesi üzerinde durulacaktır.
15. PROJENİN İÇERİĞİ İkinci bölümde; Sponsorluk çalışmaları çerçevesinde irdelenecek olan Akbank’ın çeşitli alanlarda gerçekleştirdiği stratejik sponsorluk etkinlikleri, Akbank’ın sponsorluk anlayışı, Akbank’ın sponsorluk strateji ve politikaları ve rakip firmaların sponsorluk stratejileri ele alınacaktır.
16. PROJENİN İÇERİĞİ Üçüncü bölümde ise; Akbank ve rakip kurumların sponsorluk stratejilerinin karşılaştırılması, Akbank sponsorluk faaliyetleri basın yansımalarının içerik çözümlemesi ve Akbank’ın sponsorluk etkinliklerini yaparken ortaya koyduğu iletişim hedefleri üzerinde durulacaktır.
18. 1. BÖLÜM; Halkla İlişkiler İçerisinde Sponsorluğun Yeri 1-1 Halkla İlişkiler ve İletişim Etkililiği 1-2 İletişim Karmasının Bir Öğesi Olarak Sponsorluk 1-3 Sponsorluğun İlişkili Olduğu Alanlar 1-4 Sponsorluk Türleri 1-5 Sponsorluğun Hedef Kitlesi
19. 2. BÖLÜM; Akbank Stratejik Sponsorluk Etkinlikleri 2-1 Akbank’ın tarihçesi, vizyon.misyon,hedefler ve güçlü temelleri 2-2 Akbank’a Göre Sponsorluk Tanımı 2-3 Akbank’ın Sponsorluk Çalışma Hedef Kitlesi 2-4 Akbank’ın Gerçekleştirdiği Sponsorluk Türleri 2-5 Akbank’ın Sponsorluk Stratejileri Politikaları 2-6 Rakip Firmaların Sponsorluk Stratejileri ( Rakip Analizi)
20. 3. BÖLÜM; Akbank Sponsorluk Etkinliklerinin Seektördeki Yeri 3-1 Akbank ve Rakip Kurumların Sponsorluk Stratejilerinin Karşılaştırılması 3-2 Akbank Sponsorluk Faaliyetleri Basın Yansımalarının İçerik Çözümlemesi 3-3 Akbank Röportaj