Video fet per Sandra Castells, la nostra assessora LIC, pel projecte d'Els silencis de la Boca de la Mina, dins del pla de lectura i de la matèria d'Educació per a la Ciutadania de 3 ESO de l'IES La Mar de la Frau
1 of 17
More Related Content
La Llei de la Memòria històrica
1. LA LLEI DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA CIUTADANIA 3r ESO
2. EL SENAT FA ELS DARRERS TRÀMITS DE LA “LEY DE LA MEMORIA HISTÓRICA” El 31 d’octubre el congrés dels diputats va aprovar el primer redactat de l’anomenada “Ley de la memoria histórica”. El congrés va aprovar inicialment la “Ley por la que se reconocen i amplian derechos i se establecen medidas a favor de quienes padecieron la guerra civil”.
3. EL SENAT FA ELS DARRERS TRÀMITS DE LA “LEY DE LA MEMORIA HISTÓRICA” El text va ser aprovat amb el suport del PSOE, CIU, PNB, IU i CC amb l’oposició d’ERC, que junt a diverses entitats per la recuperació de la Memòria Història, consideren la Llei innecessària. EL redactat final de la Llei ha provocat divisió entre entitats que lluiten per la recuperació de la Memòria històrica, ja que unes la consideren com un pas endavant i d’altres consideren que s’ha perdut una gran ocasió.
5. Llei 52/2007 de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i s’amplien drets i s’estableixen mesures a favor de qui va patir persecussió o violència durant la guerra civil i la dictadura. La llei 52/2007 parteix de la consideració de que els diversos aspectes relacionats amb la memòria personal i familiar, formen part de l’estat juridic de la ciutadania democràtica. Es reconeix un dret individual a la memòria personal i familiar de cada ciutadà. En definitiva, la Llei vol contribuir a tancar ferides encara obertes i a donar satisfacció als ciutadans que van patir, directament o en la persona dels seus familiars, les conseqüències de la tragèdia de la Guerra Civil o de la repressió de la Dictadura.
7. Article 1. Objectiu de la Llei La present llei té com a objectiu reconèixer i ampliar drets a favor de qui va patir persecussió i violència, per raons polítiques, ideològiques o de creença religiosa, durant la guerra civil i la Dictadura, promoure la seva reparació moral i la recuperació de la seva memòria personal i familiar, fomentar la cohesió i solidaritat entre les diverses generacions. Es preté fomentar els valors i principis democràtics, facilitant el coneixement dels fets i circumstàncies que van passar durant la Guerra Civil i la Dictadura. Assegurar la preservació dels documents relacionats amb aquest període històric.
8. Article 2. Reconeixement general Es reconeix es declara el caràcter radicalment injust de totes les condemnes, sancions i qualsevol altre forma de violència personal. Es reconeix i es declara la injustícia que va suposar l’exili de moltes persones durant la guerra civil i la Dictadura.
9. Article 3. Declaració d’il·legitimitat Es declara la il·legitimitat dels tribunals, jurats i qualsevol altres òrgans penals o administratius que, durant la guerra civil, que es van formar per imposar, per motius polítics, ideològics o religiosos, condemnes o sancions de caràcter personal.
10. Aticle 4. Declaració de reparació i reconeixement personal. Es reconeix el dret a obtenir una Declaració de reparació i reconeixement personal. Tindran dret a sol·licitar la Declaració les persones afectades i si han mort, els familiars ho podran fer també.
11. Article 5. Millora de les prestacions reconegudes per la llei 5/1979, de reconeixement de pensions, assistència mèdica i farmacèutica i assistència social a favor de les viudes, fills i altres familiars. Article 6 . Import de determinades pensions d’orfandat.
12. Article7 . Modificació de l’àmbit d’aplicació de les indemnitzacions a favor de qui va patir presó. Article 8. Tributació en l’impost sobre la Renta de les persones físiques de les indemnitzacions a favor de qui va patir privació de llibertat.
13. Article 9 . Ajudes per compensar la càrrega tributària de les indemnitzacions percebudes des de l’1 de gener de 1999 per privació de llibertat. Article 10. Reconeixement a favor de les persones mortes en defensa de la democràcia durant el període comprès entre 1 de gener de 1968 i el 6 d’octubre de 1977. Article 11. Col·laboració de les Administracions públiques amb els particulars per la localització i identificació de víctimes. Article 12. Mesures per la localització i identificació de víctimes. Article 13. Autoritzacions administratives per activitats de localització i identificació. Article 14. Accés als terrenys afectats per treballs de localització i identificació.
14. Article 15. Símbols i monuments públics . Article 16. El Valle de los Caídos. Article 17. Edificacions i obres realitzats mitjançant treballs forçats. Article 18. Concessió de la nacionalitat espanyola o els voluntaris integrants de les Brigades Internacionals. Article 19. Reconeixement a les associacions de víctimes. Article 20. Creació del Centre Documental de la Memòria Històrica de la Guerra Civil.
15. Article 21. Adquisició i protecció de documents sobre la Guerra Civil i la Dictadura. Article 22. Dret d’accés als fons d’arxius públics i privats.
16. TESTIMONIS... “ En esclatar la guerra, el meu pare s’en va anar al front i a casa no hi havia menjar per a tots, així que ens van endur als 5 germans a una institució del govern per si es podien ocupar d’algun.Em van triar a mi perquè era el més feble. Amb 10 anys i amb prou feines pesava 20 kg i a més em van detectar un problema de cor”. (Francisco Mansilla, Madrid).
17. “ Només tenia 5 anys quan vaig viure el meu primer bombardeig. Estàvem amb la meva mare a Figueres, direcció a l’exili, quan van començar a sonar les sirenes i a caure les bombes. Vaig quedar atrapada entre les runes. Només sentia crits i gemecs. Quan em van trobar, vaig poder veure els primers morts i ferits de la meva vida i només feia que preguntar: On és la meva mare?” (Josefina Piquet)