2. La Tardor: estació de l’any. Els colors de la Tardor. Canvis en el temps. Canvis en les plantes. Canvis en els animals. Fruits i fruites de la Tardor. Festes i tradicions. Poesia i dites de la Tardor. De què parlarem?
3. Quan comença? Finals de setembre, cap al 23. Quan acaba? Fins a finals de desembre, el 21. Dura 3 mesos. La tardor és una de les quatre estacions de l’any.
4. La Terra es mou al voltant del sol, aquest moviment es diu el moviment de translació , que ocasiona les 4 estacions de l’any: estiu, tardor, hivern i primavera.
8. Els dies són més curts. Les nits són més llargues. La temperatura baixa, refresca una mica, i ens hem d’abrigar. Hi ha dies que fa vent, plou i està ennuvolat. Com canvia el temps? Què passa amb les plantes i els animals?
9. Hi ha plantes perden la clorofil·la: I les fulles es tornen grogues i vermelloses . Després s’assequen i cauen dels arbres. Hi ha arbres que conserven les fulles amb la seva verdor durant tot l’any, com el pi. Com canvien els arbres?
10. Arbres de fulla caduca . Les fulles canvien de color, s’assequen i acaben caient, com el castanyer. Arbres de fulla perenne . Les fulles conserven la seva verdor i no cauen, com el pi.
11. I els animals? Alguns ocells emigren cap a zones més càlides. Les cigonyes, les orenetes, oques, cignes ... marxen en grans grups a milers de quilòmetres. Les cries dels ocells que van néixer a la primavera ja han crescut i viuen pel seu compte.
12. Molts animals recullen aliments per quan arribi l’hivern, com l’ esquirol que guarda nous i pinyons en els forats dels arbres. D’altres com els cargols , surten molt a la tardor, ja que és una època humida i plujosa. O com les ovelles que cobreixen els seu cos de llana per protegir-se del fred de l’hivern.
13. Hi ha animals que inicien un llarg son preparant-se pel fred, com l’ ós o l’ eriç ó . Els animals que pasturen als prats d’alta muntanya, com les vaques , els vedells , els cavalls , les ovelles , ... Quan arriba la tardor els baixen cap als estables de les granges per posar-los a cobert dels freds hivernals.
15. L’1 de novembre és Tots Sants. Festes i tradicions En aquest dia es sol fer una cerimònia en honor als morts. Es visita el cementiri i es porten flors als difunts. No anem a l’escola. Ens reunim amb la família i mengem panellets, castanyes torrades i moniatos amb moscatell.
16. Celebrem la CASTANYADA Com ho celebrem a l’escola? torrem castanyes al foc fem panellets i ens ho mengem tot nyam, nyam, nyam
17. Els Panellets Recepta : Ingredients: 500g d’ametlla mòlta - 500 g de sucre - 1 ou - 150 g de moniato o patata - 250 g de pinyons Com es fan? 1. Es bull la patata, es pela i s’aixafa. 2. Després es barreja amb l’ametlla mòlta, el sucre i l’ou. Es deixa reposar la massa. 3. Es fan boletes, es recobreixen d’ou batut i s’arrebossen de pinyons. 4. Per últim, es couen al forn uns 7’. ametlla ous moniato patata pinyons sucre
18. La tardor Els arbres es muden de roig i de groc, les fulles tremolen sota un sol de foc. El vent les fa caure, les duu fins al port. Quan surtis de casa, trepitja-les fort! Les mosques s’amaguen, l’hivern és a prop. Les flors espantades, es tanquen de cop. A la tardor ni fred ni calor . Per Tots Sants castanyes i cargols amb banyes. Si a l’octubre plou, el rovelló es mou Poemes i dites