2. RENAIXEMENT A partir del segle XV, els ideals humanistes es van aplicar a lart. Aquesta renovaci坦 sinicia en algunes pr嘆speres ciutats del nord dItlia, donant lloc a un nou estil art鱈stic, conegut com a Renaixement. Leonardo da Vinci, Lhome de Vitriubi. C. 1485.
3. Caracter鱈stiques principals del Renaixement s de formes art鱈stiques del m坦n clssic (Gr竪cia i Roma): columnes, capitells, arcs de mig punt, c炭pules... i models escult嘆rics grecs. Temtica variada: mitol嘆gica, profana i religiosa per嘆 amb un tractament diferent del medieval. Exaltaci坦 de la bellesa: home i dona representants de la bellesa ideal, mesura de lart, en harmonia amb la natura. Gust per les formes geom竪triques. Perfecci坦 t竪cnica: perspectiva, clcul, enginyeria... la ci竪ncia moderna al servei de lart.
4. Etapes i localitzaci坦 QUATTROCENTO, segle XV (1400...), 辿s letapa del sorgiment del Renaixement i es desenvolupa principalment a Flor竪ncia . CINQUECENTO, segle XVI (1500...), 辿s letapa desplendor i va tenir el centre a Roma . Difusi坦 per la resta dEuropa. MANIERISME, art itali a partir de 1530 fins el final del segle: m辿s tensi坦, contrast, exageraci坦, enfront de lequilibri, la serenitat, lharmonia... LNIA SERPENTINATA
5. Artistes renaixentistes Eren intel揃lectuals, humanistes que dominaven varies disciplines. Comencen a ser reconeguts socialment: fama, consideraci坦 de genis. Dedicats exclusivament a lart grcies als mecenes , que eren pr鱈nceps, nobles i rics burgesos que, impregnats dels valors humanistes, pagaven i protegien la feina dels artistes. Quattrocento: fam鱈lia M竪dicis, banquers i governants de Flor竪ncia. Cinquecento: papes de Roma
7. Esgl辿sia de San Lorenzo (Flor竪ncia) BRUNELLESCHI Cobertes arquitravades o de volta de can坦 s de columnes clssiques: cor鱈ntia Racionalitzaci坦: clcul, formes geom竪triques, austeritat en la decoraci坦 Arc de mig punt
8. San Pietro in Montorio (Roma) BRAMANTE Villa Capra (Vincenza) PALLADIO Palau Pitti (Flor竪ncia) BRUNELLESCHI/FANCELLI Arquitectura civil: palaus, vil揃les.
9. San Lorenzo del Escorial (Madrid) TOLEDO i HERRERA Palau de Felip II Estil auster, sense motius decoratius innecessaris en consonncia amb la sobrietat del catolicisme espanyol.
10. Escultura del Renaixement Pietat del Vatic MIQUEL NGEL -Bellesa idealitzada -Proporcions exactes -Cos de Jes炭s nu -Harmonia -Tractament hum dun tema religi坦s -Perfecci坦 i depuraci坦 de les formes.
11. Sacrifici dIsaac (Flor竪ncia) GHIBERTI Aquest relleu es troba a les portes del baptisteri de la Catedral de Flor竪ncia.
15. La Gioconda L. DA VINCI La volta de la Capella Sixtina MIQUEL NGEL A la Capella Sixtina tota la volta est decorada amb escenes religioses o figures hist嘆riques relacionades amb la B鱈blia, en total 343 imatges, la majoria nues. Des que Miquel ngel va representar a D辿u, ning炭 no lha pogut imaginar dun altra manera.
16. Lenterrament del comte dOrgaz EL GRECO El quadre es divideix en dues parts de significaci坦 i destil molt diferents: la part superior correspon a un estil manierista tard, oposat al realisme i la sobrietat de la part inferior.