2. Dividim la història de la literatura llatina en quatre etapes: - ARCAICA: III-81aC, any del primer discurs de Ciceró. - CLÀSSICA O ÀURIA: 81aC14dC, mort d’Octavi August. - POSTCLÀSSICA O D’ARGENT: 14dC – 18dC, fins l’arribada de Marc Aureli. - DECADENT O TARDANA: Des de Marc Aureli (180dC) fins a la caiguda de Roma (476dC).
7. ÈPOCA POSTCLÀSSICA: Època de l’Alt imperi, dinastia julioclà udia. En aquest perÃode les epopeies llatines ja pequen d’excessiva retòrica i ornamentació. Sili Ità lic. Púnica. Valeri Flac : Argonà utiques.
11. L’ENEIDA Tot i presentar elements propis de l’èpica tradicional (sÃmils, fórmules, temà tica heroica, arcaismes ), l’Eneida proporciona elements de modernitat: - Ús de la profecia. Virgili introdueix elements de la història romana i elevar August per mitjà de diverses profecies. - Habilitat en la descripció de personatges: Dido (reina de Cartago), Turnus (antagonista d’Enees al Laci)...
12. Arcaismes i peculiaritats de l’Eneida: Genitiu plural de la segona declinació en –um, en comptes de –orum: Danaum per Danaorum. Nominatiu i acusatiu singulars de la segona declinació en –os/-om en comptes de –us,-um: alvom per alvum. Declinació dels temes en –i sense analogies amb els tems en consonant: ferentis per ferentes. Formes verbals sincpades: sudarit per sudaverit. Ús de la declinacó grecollatina: Laocoonta per Laocoontem (acusatiu singular).
13. VÃDEOS DE VIRGILI http://www.youtube.com/watch?v=W0mDPl13rfI
22. A part de la comèdia i la tragèdia, existien a Roma altres manifestacions dramà tiques populars: Atel·lanes : representacions basades en la improvisació. Partint d’una trama, els actors anaven dialogant sobre temes burlescos. Jocs Fescennins : representacions de dià legs plens d’ironia. Els actors es cobrien el rostre amb mà scares. Mim : Actors i actrius (aquà sÃ) representaven situacions còmiques eròtiques. Pantomima : Peça dramà tica basada en la dansa i la mÃmica, representada per un sol actor que encarnava tots els personatges de l’obra.
25. PLAUTE CaracterÃstiques de la seva obra: Combina tots els tipus de registres del llenguatge: la llengua formalista de la religió i del dret, el lirisme per expressar sentiments, l’argot dels esclaus, insults i malnoms de la llengua viva i real. Obres plenes d’alegria i vitalitat amb moltes seqüències burlesques quan els personatges es riuen d’ells mateixos o de l’espectacle per divertir l’espectador.
31. SÈNECA CaracterÃstiques de l’obra de Sèneca: Presència de la moral de l’autor, duta a un èmfasi trà gic fins a les últimes conseqüències. Temes polÃtics i filosòfics. Mostra el descontentament per la situació polÃtica i per la tirania imperial. En l’à mbit filosòfic, tracta del destà inevitable dels humans i la resignació davant aquest fet. Obres: Fedra, Les troianes, Hèrcules furiós, Agamèmnon, Les fenÃcies...
39. ÈPOCA POSTCLÀSSICA: El règim imperial, amb la supressió de les llibertats, incideix negativament en la vida polÃtica romana i, en conseqüència, en l’oratòria pública, que queda relegada a la prà ctica literà ria i acadèmica de les escoles de retòrica. L’hispà Quintilià va escriure De Institutione Oratoria, un programa d’instrucció del jove orador des de la infantesa fins a cim de la seva carrera.
41. L’°¿¸é´¡°ÕÃ’¸é±õ´¡ . Marc Tul·li Ciceró (106-43 aC) Naixement : Arpino (ciutat del Laci). Educació : Roma Treball : Grècia, amb Moló de Rodes, mestre que l’ajudà a perfeccionar el to de la seva eloqüència. Carrera d’advocat, escriptor i polÃtic: Roma. Culminació el 63aC amb la proclamació de CÃ’NSOL . Com a escriptor cultivà la producció epistologrà fica, la filosòfica, l’oratòria, i la retòrica.