1. Llei 31/1995 , de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals. BOE núm. 269, de 10 de novembre de 1995.
2. La present Llei 31/1995 adapta el dret espanyol la Directiva 89/391/CEE relativa a l’aplicació de mesures per promoure la millora de la seguretat i salut dels treballadors , alhora que incorpora, parcialment, disposicions d’altres directives com són: 92/85/CEE sobre la protecció de la maternitat , la 94/33/CEE sobre la protecció dels joves en el treball i la 91/383/CEE relativa al tractament de les relacions del treball temporal , de duració determinada i en empreses de treball temporal.
3. Objectiu Promoure de forma sistemà tica, ordenada i recurrent la seguretat i la salut dels treballadors mitjançant l’aplicació de mesures especialment preventives i el desenvolupament de les activitats-actituds necessà ries per a la prevenció de riscos a la feina.
6. Els 9 Principis de l’acció preventiva L’acció preventiva haurà de desenvolupar-se d’acord amb els següents principis generals: - Evitar els riscos. - Avaluar els riscos que no es poden evitar. -Combatre els riscos en el seu origen . - Adaptar la feina a la persona. -Tenir en compte l’ evolució de la tècnica. - Planificar la prevenció. - Eliminar el que sigui perillós pel que comporti poc perill o no en comporti. -Avantposar les mesures de protecció col.lectiva a les individuals. -Facilitar les degudes instruccions als treballadors.
7. els 9 principis de l’acció preventiva evitar avaluar origen adaptar evolució planificar eliminar col.lectiva instruccions
8. Definicions Prevenció : Conjunt d’activitats o mesures adoptades o previstes en totes les fases d’activitat de l’empresa amb la finalitat d’evitar o disminuir els riscs derivats del treball. Risc laboral: Possibilitat que un treballador pateixi un determinat dany derivat del treball. Danys derivats del treball: Malalties, patologies o lesions sofertes amb motiu o ocasió de la feina. Risc laboral greu o inminent: Aquell que sigui probable racionalment que es materialitzi en un futur inmediat i pugui suposar un dany greu per a la salut dels treballadors.
9. Processos, activitats, operacions, equips o productes potencialment perillosos: Aquells que, en absència de mesures preventives especÃfiques, originen riscos per a la seguretat i la salut dels treballadors que els desenvolupen o els utilitzen. Equip de treball: Qualsevol mà quina, aparell, instrument o instal.lació utilitzada en el treball. Condició de treball: Qualsevol caracterÃstica del treball que pugui tenir una influència significativa en la generació de riscos per a la seguretat i salut del treballador. Equip de protecció individual (EPI): Qualsevol equip destinat a ser portat o subjectat pel treballador perquè protegeixi d’un o diversos riscos que puguin amenaçar la seguretat o la salut en el treball.
11. -Avaluar els riscos. -Analitzar les possibles situacions d’emergència i adoptar les mesures necessà ries. -Organitzar la prevenció i el treball, integrant la prevenció a totes les activitats de l’empresa i tenint present la capacitat dels treballadors. -Facilitar equips de treball i equips de protecció individual adequats. -Informar i formar els treballadors. -Garantir un servei de vigilà ncia periòdica de la salut dels treballadors en funció dels riscs. -Consultar i permetre la participació dels treballadors.
12. Conservació i custodia de registres responsabilitat de l’empresari: -L’avaluació dels riscos -La planificació de l’acció preventiva -Les mesures de prevenció i protecció que cal adoptar -Els resultats dels controls periòdics de les condicions de treball i de l’activitat dels treballadors -La prà ctica dels controls de l’estat de la salut dels treballadors -La relació d’accidents de treball i malalties professionals que hagin causat incapacitat laboral superior a un dia de treball En cas de cessament de l’activitat de l’empresa, tota aquesta documentació s’entregarà a l’autoritat laboral. La documentació estarà a disposició de les autoritats laboral i sanità ria.
13. Avaluació dels riscos L’empresari efectuarà una avaluació inicial dels riscos per tal de planificar l’acció preventiva de l’empresa, tenint en compte: La naturalesa de l’activitat. L’exposició a riscos especials. L’elecció dels equips de treball. L’elecció de les substà ncies o els preparats quÃmics. El condicionament dels llocs de treball. L’avaluació s’actualitzarà quan les condicions de treball canviïn i es revisarà si s’han produït danys per a la salut dels treballadors.
14. Si el resultat de l’avaluació ho fes necessari, l’empresari realitzarà : - Controls periòdics de les condicions de treball i de l’activitat dels treballadors per detectar situacions potencialment perilloses. - Aquelles activitats preventives, incloses les relacionades amb els mètodes de treball i de producció, que garanteixin un major nivell de protecció dels treballadors. Aquestes accions s’hauran d’integrar en tots els nivells jerà rquics i en el conjunt d’activitats de l’empresa. Com a conseqüència dels controls periòdics, quan es detecti una inadequació, l’empresari haurà de modificar les activitats de prevenció. Quan apareguin indicis que les mesures de prevenció són insuficients, l’empresari realitzarà una investigació, per detectar-ne les causes.
16. Obligacions dels fabricants, importadors i subministradors Els fabricants, els importadors i els subministradors de maquinà ria, equips, productes i estris de treball estan obligats a assegurar que aquests no constituexin una font de perill per als treballadors, sempre que estiguin instal.lats i siguin utilitzats amb les condicions, la forma i amb les finalitats que s’han recomanat. Els fabricants, els importadors i els suministradors de productes i substà ncies quÃmiques que s’utilitzin en la feina estan obligats a envasar-los i etiquetar-los de manera que se’n permeti la conservació i la manipulació en condicions de seguretat, i se n’identifiqui clarament el contingut i els riscs per a la seguretat i la salut dels treballadors que comporti el seu emmagatzematge o la seva utilització. Els subjectes esmentats anteriorment han de subministrar la informació que indiqui la manera correcta d’utilització, les mesures preventives addicionals a pendre i els ricos laborals que comportin tant l’ús normal com la maniulació o utilització inadequades.
18. (3) Consulta i participació sobre: Planificació i organització en el treball i en la introducció de noves tecnologies, sempre que pugui afectar la seguretat i la salut dels treballadors. L’organització i desenvolupament de les activitats de protecció de la salut i de la prevenció. La designació de treballadors encarregats de les mesures d’emergència. Els procediments d’informació i documentació. El projecte i l’organització de les activitats formatives sobre prevenció. S’efectuarà mitjançant els representants dels treballadors quan l’empresa en disposi.
20. (5) En cas de riscos greus i imminents: El treballador podrà abandonar el seu lloc de treball quan consideri que la seva vida o salut està exposada a un risc greu i imminent. Els representants legals dels treballadors, per majoria, podran interrompre l’activitat dels treballadors afectats per risc greu i imminent si l’empresa no adopta les mesures de prevenció necessà ries. En cas de no poder reunir els representants dels treballadors, els delegats de prevenció, per majoria, podrán pendre aquesta decisió. Els treballadors o els seus representants no patiran cap perjudici per aquest fet, si no han actuat de mala fe o amb negligència.
21. Proteccions especials: L’empresari garantirà de manera especÃfica la protecció a treballadors amb sensibilitats especials: Especialment sensibles a determinats riscos: Per caracterÃstiques personals. Per estat biològic conegut. En situació d’embarà s o part recent. Menors de 18 anys. Treballadors temporals, ETT’s: Els treballadors amb relacions de treball temporal o de durada determinada i els contractats per empreses de treball temporal gaudiran del mateix nivell de protecció, en matèria de seguretat i salut, que la resta de treballadors de l’empresa on presten els serveis.
23. Delegats de prevenció Són els representants dels treballadors (designats per i entre els representants del personal) amb funcions especÃfiques en matèria de prevenció de riscos. Plantilla Nombre de delegats Fins a 30 1 * De 31 – 49 1 ** De 50-100 2 De 101-500 3 De 501-1000 4 De 1001-2000 5 De 2001-3000 6 De 3001-4000 7 De 4001 endavant 8 * Serà el delegat de personal. ** S’escollirà per i entre els Delegats de personal. L’empresari ha de proporcionar als delegats de prevenció els mitjants i la formació en matèria preventiva que calgui per a l’erxercici de les seves funcions.
24. Competències dels Delegats de prevenció Col.laborar amb la direcció de l’empresa en la millora de l’acció preventiva. Promoure i fomentar la cooperació dels treballadors en l’execució de la normativa sobre prevenció de riscos. Ser consultats per l’empresari. Exercir la tasca de vigilà ncia i control normatiu. Acompanyar els tècnics i/o els inspectors de treball en les visites d’auditoria fetes per aquests en relació a la normativa sobre prevenció de riscos laborals. Ser degudament informats per l’empresari. Dur a terme visites als llocs de treball per exercir una tasca de vigilà ncia i de control de l’estat de les condicions de treball. Proposar millores a l’empresari i al Comitè de seguretat i salut.
25. Serveis de prevenció És el conjunt de mitjans humans i materials necessaris per dur a terme les activitats preventives. Assessoren i assisteixen l’empresari, els treballadors o els seus representants i els òrgans de representació especialitzats. L’empresari ha de designar un o diversos treballadors perquè s’ocupin d’aquesta activitat, ha de constituir un servei de prevenció o ha de concertar aquest servei amb una entitat especilitzada externa a l’empresa. A les empreses de menys de 10 treballadors l’empresari podrà assumir les funcions de l’acció preventiva sempre que desenvolupi habitualment la seva activitat al centre de treball i tingui prou capacitat per fer-ho. Veure www.prevencion10.com
26. Per poder actuar com a serveis de prevenció extern, les entitats especialitzades han de tenir l’acreditació de l’administració laboral, prèvia aprovació de l’administració sanità ria pel que fa als aspectes de tipus sanitari. L’empresari que no hagi concertat el servei de prevenció amb una entitat especialitzada externa a l’empresa, ha de sotmetre el seu sistema de prevenció al control d’una auditoria de tercera part. Els serveis de prevenció seran regulats en els termes que reglamentà riament es determinin. Les mútues d’accidents de treball i malalties professionals de la seguretat social podran desenvolupar les funcions assignades als serveis de prevenció a les empreses que tinguin associades.
27. Els serveis de prevenció hauran de ser interdisciplinaris i hauran d’estar en condicions de proporcionar a l’empresa l’assessorament i el suport que necessiti segons els tipus de riscos que hi hagi i pel que fa a: Disseny, aplicació i coordinació de plans i programes de prevenció. Avaluació dels factors de risc. Priorització de les mesures de prevenció a adoptar, vetllant per la seva eficà cia. Formació i informació als treballadors. La prestació dels primers auxilis i plans d’emergència. La vigilà ncia de la salut dels treballadors amb relació als riscos derivats del treball.
29. Actuacions de les administracions públiques competents. Competència en matèria sanità ria. Les administracions en matèria sanità ria tenen les funcions de: -Establir mitjans adequats per a l’avaluació i control (protocols, pautes, etc.), de les actuacions de carà cter sanitari realitzades pels serveis de prevenció de les empreses. -Implantar sistemes d’informació adequats. -Supervisar la formació en matèria de prevenció de la salut laboral del personal sanitari que actuï en els serveis de prevenció. -Elaborar i divulgar estudis, investigacions i estadÃstiques relacionats amb la salut dels treballadors. Competència en matèria laboral. Les administracions públiques competents en matèria laboral han de dur a terme funcions de: -Promoure la prevenció i l’assessorament que han de desenvolupar els òrgans tècnics en matèria preventiva. -Vetllar pel compliment de la normativa sobre prevenció de riscs laborals mitjançant les actuacions de vigilà ncia i control. -Sancionar l’incompliment de la normativa de prevenció de riscs laborals.
30. Òrgans tècnics És l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball (INSHT) qui establirà cooperació amb els òrgans de les Comunitats Autònomes amb competències en aquesta matèria. Funcions: Assessorament tècnic en l’elaboració de normativa legal i en el desenvolupament de la normalització nacional i internacional. Promoció, i en el seu cas, formació, informació, investigació, estudi i divulgació en matèria de prevenció de riscs laborals. Suport tècnic i col.laboració amb la Inspecció de Treball i Seguretat Social. Col.laboració amb els òrgans internacionals. Qualsevol altra que sigui necessà ria per al compliment de les seves finalitats i li sigui encarregada en l’à mbit de les seves competències.