1. 4.L’UNIVERS Curiositat de l’univers Formació de l’univers Les constel·lacions i els estels. El sistema solar
2. 1. CURIOSITATS DE L’UNIVERS 1.1. Galileu Fets més importants en la vida de Galileu. Descobriments que va fer. http://ca.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei 1.2. Revolució científica Kepler http:// ca.wikipedia.org / wiki / Johannes_Kepler Isaac Newton http://ca.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton http:// elkidcientific.wordpress.com /2009/03/20/newton-i-la-poma/ Albert Einstein http://ca.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein
3. 1.3. El sol i la seva força de gravetat http://www.youtube.com/watch?v=mcOrsAJx2l0 És l’estrella més propera a la terra ( a 150 milions de km. de la terra). Té una potent força de gravetat, que mantè el moviment de tots els planetes i altres cossos més petits. Va nèixer fa uns 4.600 milions d’anys, li queden 5.000 milions d’anys.
4. 1.4. Les agències espacials Origen en la dècada dels 50. Es dediquen a l’exploració de l’espai. La més important la NASA, a Europa (meteosat) Amb la guerra freda l’URSS i els EUA competeixen per ser els primers en conquerir l’espai. Sputnik 1, primer satèl·lit artificial que es va llançar. http://es.wikipedia.org/wiki/Laika Arribada de l’home a la lluna. http://www.youtube.com/watch?v=dar-geexRKE
5. 2. FORMACIÓ DE L’UNIVERS Va nèixer fa uns 14 milions d’anys. Hi ha moltes teories sobre la seva formació la més acceptada és que es va formar per una gran explosió, el BIG BANG. http://www.youtube.com/watch?v=3Tu-F4UzIfc Abans de l’explosió hi havia un punt molt petit de la mida d’un àtom. http://ca.wikipedia.org/wiki/%C3%80tom
6. 3. LES CONSTEL·LACIONS I ELS ESTELS 3.1. LES CONSTEL·LACIONS Les constel·lacions són un conjunt d’estrelles sense relació que formen un dibuix imaginari. La UNIÓ ASTRONÒMICA INTERNACIONAL divideix el firmament en 88 constel·lacions. Dins les constel·lacions hi ha altres objectes que no són estels ( nebuloses i galàxies ) El primer en començar a agrupar les constel·lacions va ser CLAUDI PTOLOMEU
7. CHARLES MESSIER, va ser qui relament va fer una classificació de les constel·lacions, i ho va recollir en un catàleg que porta per títol ( Els objectes Messier, que es numeren de l’ M1 a l’M11O). Les constel·lacions més conegudes són les 12 constel·lacions del zodíac. Diferència entre astrologia i astronomia. Astrologia: conjunt de creences que pretenen conèixer i preveure el destí de les persones i amb aquest coneixement pronosticar el seu futur.
8. Astronomia: ciència que s’ocupa de l’estudi de l’univers i el que el conté. http://www.youtube.com/watch?v=IwRIu76TY-k 3.2. ELS ESTELS Estan formats per una gran massa de gasos, sobretot hidrogen i heli, aquests són els que els hi donen llum i calor. Per això els estels tenen llum pròpia i a la nit brillen. El sol és un estel més de l’univers. Els estels es mouen constantment per la Via Làctia i també giren sobre ells mateixos.
9. El naixement d’un estel es produeix quan es forma una bola gegantina amb els gasos i les partícules de pols de les nebuloses. El seu naixement pot durar milions d’anys i viuen molts milions d’anys més.
10. 4.EL SISTEMA SOLAR 4.1. LA VIA LÀCTIA Té forma espiral, amb un nucli central i uns braços en espiral. El seu nucli està format per estels vermells i els seus braços per estels joves i nebuloses on neixen nous estels. El sistema solar està situat en una petita regió d’un dels braços on també es troben tots els estels lluents que es veuen a ull un des de la Terra . El sistema solar està format per: el sol, els nou planetes els seus satèl·lits, els asteroides, els cometes i els meteorits.
11. Els planetes estan formats per roques, gels i gassos. Els planetes més propers al sol són bàsicament rocallosos, s’anomenen planetes rocallosos o també planetes interiors, aquests són; Mercuri, Venus, la Terra i Mart. Els 5 restants tenen un nucli sòlid i molt petit i una gran quantitat de gasos, s’anomenen planetes gegants gasosos o també exteriors, aquests són; Júpiter, Satrun, Urà, Neptú i Plutó ( aquest últim té un nucli rocallós. 4.2. COSSOS PETITS Els satèl·lits són cossos celestes que giren al voltant d’un planeta. El satèl·lit de la terra és la lluna.
12. Els asteroides són trossos de roca, de vegades molt grans, que giren al voltant del sol. Molts d’asteroides són agrupats formant una mena de cinturó entre les òrbites dels planetes Mart i Júpiter. Els cometes són formats per una barreja de gassos congelats i pols, són molt petits. Quan un cometa s’apropa al sol es comença a evaporar, a causa de el calor del sol i llavors es fan visibles. El cometa Halley passa a prop del sol cada 76 anys, l’ última vegada que hi va passar va ser el 1.986.
13. Els meteorits són petits trossos d’asteroides o de cometes . Quan un meteòrit entra a l’atmosfera de la Terra aquest s’escalfa i brilla, llavors s’anomena meteor o estel fugaç . 4.3. LA LLUNA És el satèl·lit natural de la Terra. És molt més petita que la Terra i la majoria d’estels. No té atmosfera , això vol dir que està desprotegia. No té llum pròpia , és el sol que li fa. Les seves temperatures són molt extremes entre 170º a l’ombra i 130º al sol.
14. La seva superfície està formada per; muntanyes, cràters i mars. Aquests mars no tenen aigua, sinó que van formar-se en fluir la lava després de grans impactes. De nit la veiem perquè reflecteix la llum del sol. La lluna tarda 28 dies en fer una volta sencera a la Terra. Al mateix temps arrossegada per la Terra, gira la voltant del sol