ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
MEDIACIÓ ESCOLAR TÈCNICA DE RESOLUCIÓ DE CONFLICTES
EL CONFLICTE ELS CONFLICTES SÓN UNA CONSTANT A LA NOSTRA VIDA PER CRÈIXER JUNTS HEM D’APRENDRE  A  RELACIONAR-NOS POSITIVAMENT APRENDRE A CONVIURE JUNTS AFAVOREIX EL CLIMA DE CONVIVÈNCIA DEL GRUP I, PER TANT, EL PROCÉS D’ENSENYAMENT I APRENENTATGE.
DAVANT DEL CONFLICTE
EL CONFLICTE. ELEMENTS SANCIONAR-LO autoritat sancionadora GESTIONAR-LO  POSITIVAMENT RESPONDRE  VIOLENTAMENT IGNORAR-LO RESPOSTES DAVANT DELS CONFLICTES Diàleg
MEDIACIÓ ESCOLAR UNA TROBADA EN QUÈ LA PERSONA MEDIADORA ACTUA PER A QUE ELS PROTAGONISTES DEL CONFLICTE PUGUIN CERCAR CONJUNTAMENT UNA VIA DE SOLUCIÓ O ACORD.
CARACTERÍSTIQUES Voluntària Confidencial Les decisions es prenen lliurement
ENFRONT DELS CONFLICTES SI Actuam preventivament  Donam importància a les relacions interpersonals Educam en el conflicte Diferenciam autoritat de poder Formam alumnes responsables, compromesos i participatius Fomentam l’autoestima Afavorim la convivència pacífica
ENFRONT DELS CONFLICTES NO Fem ús sistemàtic del poder Perdem la nostra autoritat Anul·lam el Reglament de Règim Interior (RRI)  Obrim una fugida fàcil a l’alumnat Qualsevol conflicte és mediable. Es fonamental l’equilibri de les parts.
ROL DE LA PERSONA MEDIADORA FACILITA LA TROBADA CREA UN CLIMA APROPIAT PER AL DIÀLEG GENERA CONFIANÇA MITJANÇANT LA SEVA ACTITUD PERSONAL MOSTRA EMPATIA I RESPECTA LES PERSONES NO INFLUEIX EN LES DECISIONS EQUILIBRA L’INTERCANVI COMUNICATIU
AFRONTAR ELS CONFLICTES DES DE LA MEDIACIÓ SUPOSA RESPONSABILITAT VOLUNTARIETAT ASSERTIVITAT EMPATIA COOPERACIÓ I NEGOCIACIÓ  (l’acord ha de ser satisfactori per les dues parts)
PER TANT, ES TRACTA DE CONSTRUIR ENTRE TOTS UNA COMUNITAT EDUCATIVA COHESIONADA EDUCAR INTEGRALMENT ELS ALUMNES PER CREAR UN CLIMA DE CENTRE I AULA POSITIUS
FASES DEL PROCÉS DE MEDIACIÓ
PREMEDIACIÓ FILTRE: entrevista realitzada a cadascuna de les parts per a valorar si el conflicte es pot resoldre per la via de la mediació. Assegurar-nos de la voluntarietat de les parts per a anar a mediació.
TROBEM-NOS Donam la benvinguda i ens presentam. Ens hi adreçam pel nom. Al llarg de tot el procés utilitzam un llenguatge inclusiu Explicam les normes bàsiques per a què la mediació funcioni. Els mediadors no prenem partit. La mediació és confidencial. Us demanam que parleu i escolteu per torns. Us demanam que parleu sense ofendre a ningú. Us demanam que coopereu per canviar la situació. Finalment demanarem a cadascú: Estàs d’acord amb aquestes normes?
EXPLORACIÓ DEL CONFLICTE Ens adreçam a cadascuna de les parts i demanam: “ Explica’ns què ha passat i com t’has sentit”. Escoltarem activament. Finalment demanarem: Vols afegir alguna cosa més?
DEFINICIÓ CONJUNTA DE LA SITUACIÓ Ens centram en descobrir els interessos de cada persona. Demanam: Què vols?,  per què?. Què pensaries/com et sentiries si estiguessis en el seu lloc?. Escoltam activament.
FEM PROPOSTES Es tracta de crear opcions i alternatives d’acord mitjançant una PLUJA D’IDEES. Explicam el funcionament de la pluja d’idees: Pots dir qualsevol idea que se t’ocorri. No jutjarem ni discutirem les idees. Aportarem el major nombre d’idees possible. Miram de reduir les opcions de les pròpies propostes. Finalment demanam: Es justa? Podreu complir-la? Pensau que funcionarà?
ACORD PLA D’ACCIÓ CONCRET: Qui farà cada cosa? Quan ho farem? Com ? On? Completam el full d’enregistrament: Participants Síntesi de la situació Resum de l’acord. Acordam una data per la revisió (15 dies).Serà molt breu Encaixada de mans

More Related Content

Mediació inca (febrer 2011)

  • 1. MEDIACIÓ ESCOLAR TÈCNICA DE RESOLUCIÓ DE CONFLICTES
  • 2. EL CONFLICTE ELS CONFLICTES SÓN UNA CONSTANT A LA NOSTRA VIDA PER CRÈIXER JUNTS HEM D’APRENDRE A RELACIONAR-NOS POSITIVAMENT APRENDRE A CONVIURE JUNTS AFAVOREIX EL CLIMA DE CONVIVÈNCIA DEL GRUP I, PER TANT, EL PROCÉS D’ENSENYAMENT I APRENENTATGE.
  • 4. EL CONFLICTE. ELEMENTS SANCIONAR-LO autoritat sancionadora GESTIONAR-LO POSITIVAMENT RESPONDRE VIOLENTAMENT IGNORAR-LO RESPOSTES DAVANT DELS CONFLICTES Diàleg
  • 5. MEDIACIÓ ESCOLAR UNA TROBADA EN QUÈ LA PERSONA MEDIADORA ACTUA PER A QUE ELS PROTAGONISTES DEL CONFLICTE PUGUIN CERCAR CONJUNTAMENT UNA VIA DE SOLUCIÓ O ACORD.
  • 6. CARACTERÍSTIQUES Voluntària Confidencial Les decisions es prenen lliurement
  • 7. ENFRONT DELS CONFLICTES SI Actuam preventivament Donam importància a les relacions interpersonals Educam en el conflicte Diferenciam autoritat de poder Formam alumnes responsables, compromesos i participatius Fomentam l’autoestima Afavorim la convivència pacífica
  • 8. ENFRONT DELS CONFLICTES NO Fem ús sistemàtic del poder Perdem la nostra autoritat Anul·lam el Reglament de Règim Interior (RRI) Obrim una fugida fàcil a l’alumnat Qualsevol conflicte és mediable. Es fonamental l’equilibri de les parts.
  • 9. ROL DE LA PERSONA MEDIADORA FACILITA LA TROBADA CREA UN CLIMA APROPIAT PER AL DIÀLEG GENERA CONFIANÇA MITJANÇANT LA SEVA ACTITUD PERSONAL MOSTRA EMPATIA I RESPECTA LES PERSONES NO INFLUEIX EN LES DECISIONS EQUILIBRA L’INTERCANVI COMUNICATIU
  • 10. AFRONTAR ELS CONFLICTES DES DE LA MEDIACIÓ SUPOSA RESPONSABILITAT VOLUNTARIETAT ASSERTIVITAT EMPATIA COOPERACIÓ I NEGOCIACIÓ (l’acord ha de ser satisfactori per les dues parts)
  • 11. PER TANT, ES TRACTA DE CONSTRUIR ENTRE TOTS UNA COMUNITAT EDUCATIVA COHESIONADA EDUCAR INTEGRALMENT ELS ALUMNES PER CREAR UN CLIMA DE CENTRE I AULA POSITIUS
  • 12. FASES DEL PROCÉS DE MEDIACIÓ
  • 13. PREMEDIACIÓ FILTRE: entrevista realitzada a cadascuna de les parts per a valorar si el conflicte es pot resoldre per la via de la mediació. Assegurar-nos de la voluntarietat de les parts per a anar a mediació.
  • 14. TROBEM-NOS Donam la benvinguda i ens presentam. Ens hi adreçam pel nom. Al llarg de tot el procés utilitzam un llenguatge inclusiu Explicam les normes bàsiques per a què la mediació funcioni. Els mediadors no prenem partit. La mediació és confidencial. Us demanam que parleu i escolteu per torns. Us demanam que parleu sense ofendre a ningú. Us demanam que coopereu per canviar la situació. Finalment demanarem a cadascú: Estàs d’acord amb aquestes normes?
  • 15. EXPLORACIÓ DEL CONFLICTE Ens adreçam a cadascuna de les parts i demanam: “ Explica’ns què ha passat i com t’has sentit”. Escoltarem activament. Finalment demanarem: Vols afegir alguna cosa més?
  • 16. DEFINICIÓ CONJUNTA DE LA SITUACIÓ Ens centram en descobrir els interessos de cada persona. Demanam: Què vols?, per què?. Què pensaries/com et sentiries si estiguessis en el seu lloc?. Escoltam activament.
  • 17. FEM PROPOSTES Es tracta de crear opcions i alternatives d’acord mitjançant una PLUJA D’IDEES. Explicam el funcionament de la pluja d’idees: Pots dir qualsevol idea que se t’ocorri. No jutjarem ni discutirem les idees. Aportarem el major nombre d’idees possible. Miram de reduir les opcions de les pròpies propostes. Finalment demanam: Es justa? Podreu complir-la? Pensau que funcionarà?
  • 18. ACORD PLA D’ACCIÓ CONCRET: Qui farà cada cosa? Quan ho farem? Com ? On? Completam el full d’enregistrament: Participants Síntesi de la situació Resum de l’acord. Acordam una data per la revisió (15 dies).Serà molt breu Encaixada de mans