2. İlkel insanlar soğuktan ve vahşi hayvanlardan korunmak için mağara ve ağaç kovuklarında yaşarlardı.Sonra sazdan,ağaçtan eve benzeyen barakalar yapmaya başladılar.
3. Sonra sazdan,ağaçtan eve benzeyen barakalar yapmaya başladılar. İnsanoğlu taşı işlemeyi öğrendikten sonra taş bloklarla evler ve şehirler inşa etmişlerdir.Bu şehirlerin içme suyu ve kanalizasyon şebekeleri bile vardı.
4. Bu şehirler yüzyıllar boyu deprem,rüzgar,sel gibi doğa olaylarıyla karşılaşmışlardır.Buna rağmen bir çoğu ayakta kalarak günümüze ulaşmıştır.Ülkemizde bulunan tarihi şehir kalıntılarından bazıları şunlardır: TUŞPA (VAN)
8. Bu şehir kalıntılarını gezip incelediğimizde günümüzden farklı olduklarını görüyoruz.Eski binaların hepsi taş,kerpiç ve tahtadan yapılmıştır. Artık onların yerini beton,tuğla,çelik almıştır.Günümüzde çok katlı binalar yapılmakta,daha çok insanın barınması sağlanmaktadır.
9. Eski uygarlıkların bizlere kadar gelen kalıntılarının sergilendiği yere müze denir.Müzelerde resim,askeri malzemeler,arkeolojik kalıntılar sergilenmektedir. Bu eserler geçmişle günümüz arasında bir köprü gibidir.Eski insanların yaşayışları ile ilgili bütün ayrıntıları müzelerden öğrenebiliriz.Ülkemizdeki başlıca müzeler: İZMİR