Keynote tijdens conferentie Nationale Kennisdag voor Innovatief Publiceren, Jaarbeurs, april 2015.
Shpwcases EPUB3 Door Margreet Riphagen, Hogeschool van Amsterdam, PublishingLab.
1 of 28
Download to read offline
More Related Content
Nationale kennis digitaalpubliceren_mr
1. 1
From Print to Ebooks
23/04/2015
Nationale Kennisdag voor Innovatief Publiceren - Margreet Riphagen
m.riphagen@hva.nl
4. ? Hoe kunnen kunst- en cultuur uitgevers eigen EPUB¡¯s
maken?
? Hoe veranderen nieuwe vormen van digitaal publiceren
the rol van de ontwerper / ontwikkelaar?
? Welke veranderingen zijn noodzakelijk in het productie
proces?
Onderzoeksvragen
5. EPUB3
EPUB is een afkorting voor
¡®elektronisch publicatie¡¯. Het is een
open standaard
en het meest gebruikte en
ondersteunde bestandsformaat voor
elektronische boeken. EPUB is
ontworpen voor reflowable content,
door het International Digital
Publishing Forum (IDPF)
25. Hybrid workflow
? Hybride uitgeven geeft de beste resultaten op basis van
een bron document die vervolgens kan worden omgezet
naar verschillende output formaten (InDesign-
document, EPUB, website, etc.).
? De traditionele Microsoft Word + Adobe InDesign
workflow werkt niet goed voor ebook publiceren.
? "Markdown, met een plat tekst formaat met eenvoudige
opmaak, heeft vele pragmatische voordelen als bron
formaat voor hybride publicaties.
? Markdown kan snel geleerd worden
#2: Goedemorgen Allemaal.
Fijn dat jullie er vandaag allemaal zijn vandaag! Als eerste wil ik graag Dedicon van harte bedanken voor de uitnodiging, en natuurlijk voor de mogelijkheid voor het delen van de onderzoeksresultaten van het twee jarig onderzoeksproject waar ik jullie meer over ga vertellen.
#3: In de komende 20 minuten zal ik u een korte introductie geven van de mogelijkheden van EPUB3, aan de hand van drie showcases, een kleine demonstratie geven van een aantal ontwikkelde tools, en zal ik iets meer vertellen over het hybride productie proces.
Mijn naam is Margreet Riphagen (HvA) Graag zou ik ook iets meer willen weten van jullie. Wie zijn hier allemaal uitgevers? Wie zijn er werkzaam bij een bibliotheek? Wie zijn er ontwerpers, wie zijn er ontwikkelaars? Wie hebben er wel eens een boek gelezen vanaf een e-reader? Wie leest er wel eens een artikel vanaf de tablet?
#4: Dit 2 jarig onderzoek is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam, in samenwerking met Hogeschool Rotterdam, vier uitgevers (BISPublishers, nai010, Valiz en INC), en ontwikkelaars en ontwerpers.
#5: In dit onderzoek hebben we onder andere gekeken naar de volgende onderzoeksvragen:
#6: Waarbij ik graag nog even korte de definitie van EPUB3 wil benoemen. Maar Markus Gylling (Zweden) van de?IDPF zal jullie daar ongetwijfeld meer over kunnen vertellen.
#7: Voordat je een publicatie wilt gaan maken, is het goed om in te schatten of je publicatie een hoge mate van layout heeft, en veel navigatie zal hebben. Op de manier kan je beter inschatten welk format je het beste kan gebruiken.
Ik wil jullie graag een aantal voorbeelden laten zien die wij ontwikkeld hebben.
#8: Het eerste voorbeeld is de publicatie ¡®From Print to Ebooks¡¯ wat een handleiding is hoe je je eigen EPUB¡¯s kan maken als uitgever.
We hebben dit boekje in diverse formaten uitgegeven. Als fysieke print, maar ook als Print on Demand, als PDF, als EPUB. Waarbij we in eerste instantie Word documenten aangeleverd hebben gekregen en deze omgezet hebben naar MarkDown.
#9: Markdown is een opmaaktaal die gebruikt maakt van platte tekst, en die eenvoudig geconverteerd kan worden naar HTML, of vele andere formaten. Het is een taal die op lange termijn goed houdbaar is. Zie bijgevoegd voorbeeld.
Waarbij links de edit versie, en rechts de gerenderde modus.
#10: Dit is een voorbeeld van hoe de MarkDown er in iBooks uitziet.
#11: Dit is een voorbeeld van hoe het er op een e-reader uitziet.
#12: Dit is een voorbeeld van hoe de vorige pagina er in het boek uitziet.
#13: Dit is gewoon een leuk voorbeeld wat je ook met de MarkDown code kan doen.
#14: In dit project is er een digitale versie gemaakt de Stedelijk Museum catalogus Highlights. In plaats van een reguliere EPUB te maken is er in dit project voor gekozen om je eigen EPUB te maken via een webapp die toegankelijk is via een mobiele web applicatie. Op deze manier kan bijvoorbeeld een potenti?le bezoeker voorafgaand aan het museumbezoek via de applicatie de collectie doorzoeken, filteren, bekijken en stukken verzamelen. De gerelateerde content kan gekozen worden en gebundeld in een gepersonaliseerde EPUB catalogues, die vervolgens bijvoorbeeld weer offline bekeken kan worden.
#17: Dit filmpje geeft een korte introductie hoe MyHighlights werkt.
#18: Een andere voorbeeld is Sketching, een schetsboek dat uit meerdere hoofdstukken bestaat. Binnen dit project hebben we gekeken naar de mogelijkheden van de hybride applicatie als medium. Met behulp van Phonegap, een mobiel ontwikkel platform, is er een brug gemaakt tussen html en een native applicatie. Dus een webbased app en app zoals je die download in bijvoorbeeld de Google Play Store of de App store. Met het grote voordeel dat je vanuit HTML de mogelijkheid hebt voor multi-channel uitgeven. HMTL refereert ook weer naar die eerder genoemde reflowable content.
#22: Al deze code hoe deze projecten zijn gemaakt kunt u vinden in onze GitHub. Een plek waar je gezamenlijk aan software ontwikkeling kan doen. Code die op GitHub is terug te vinden, is open source code, wat betekent dat de code vrij her te gebruiken is.
#23: Om al deze publicaties te maken hebben we gebruik gemaakt van al bestaande tools, zoals MarkDown, Git, Pandoc en Make, waar ik u niet mee zal belasten.
#24: Maar hebben we zelf ook tools ontwikkeld met een gebruiksvriendelijkere interface. Namelijk een tool die eenvoudig je Word document omzet naar:
HTML
Plaintekst
ICML gebruikt voor InDesign
en MarkDown
Ik zal u kort uitleggen hoe de tool werkt.
#25: Verder hebben we nog een EPUB generator gemaakt, maar vanwege de tijd kan ik daar nu verder niet op ingaan. Als u hier vragen over heeft komt u dan in de pauze vooral even naar mij toe.