Sosyal medya uygulamalarının (içeriği kullanıcıların geliştirdiği uygulamalar) bilgi sistemlerine entegrasyonu ile karşılıklı bilgi akışı, işbirliği ve inovasyonu destekleyen sistemler geleceğin iş modellerini oluşturacaktır.
2. Krizlerden ders, ALT YAPI… Geçtiğimiz (2000) krizde en çok finans sektörü zarar gördü. Ders alarak alt yapılarını hazırladı. Bu krizde dünyaya ve diğer sektörlere kıyasla daha iyi performans gösterdi ! Bu krizde reel sektör sarsıldı… Şimdi tüm Türk şirketleri için alt yapılarını güçlendirip dünya rekabetinde yerini alma zamanı. Metehan Sekban - 2009
3. Bilgi Çağı, Bilgi Ekonomisi… Günümüz rekabetçi ortamında işletmelerin başarılı olabilmesi için BİLGİ ve BİLGİNİN YÖNETİLMESİ her zamankinden daha da önemli.
4. Veri, Enformasyon ve Bilgi… Veri, enformasyon ve bilgi birbirinden farklı kavramlardır .
5. Eğer sadece şirketimizin ne bildiğini bilseydik O'De ll & Grayson 1998 Bilgi, veri ve enformasyonun içselleştirilerek deneyim, eğitim ve değerler ile yoğrularak yorumlanmış halidir. Bilgi, bilenin beyninde şekillenir ve orada uygulamaya geçirilir. Zor olan bilgiyi bireyin beyninden çekip alıp, ortak kullanılabilir belgeye dönüştürmektir. Bilginin ne, kimde ve nerede olduğunu bilmiyorsak, gidene kadar değerinin farkına varmayız ! Davenport & Prusak 1998
6. Tradisyonel Bilgi Yönetimi Sistemleri Başarısız Oldu. Teknolojiye yatırım yapmak yeterli değil Sistemlere insanlar bilgi girişi yapar “Bilgi güçtür” Kişilerin, beyninde bulunan bilginin gücünden, zorlama, ödül ve ceza ile vazgeçmeleri beklenmemeli.
7. Bilgi paylaşımı sosyolojik bir olgudur Bireyler, bilgileri ve kişisel değerlerinin fark edilip, taktir edildiği zaman bilgi paylaşmakta tereddüt etmezler. Kim and Mauborgne 1997 Şirketler bilginin kimden geldiğinden çok kullanılabilirliği ile ilgilenir. Davenport &Prusak 1998 Çalışanlar niye şirketlerinde paylaşmadıkları bilgiyi, internette paylaşır ?
8. Push – Pull İtici ve Çekici sistemler Hagel & Brown’s (2005) Tradisyonel bilgi sistemleri itici sistemlerdi. Çalışanları bilgi girmeye ödül ve ceza ile zorlamaya çalışıyorlardı. Sosyal bir ortamda, girilen bilgiyi ve giren kişiyi görünür kılan, diğerlerine görme ve takdir etme imkanı sağlayan Enterprise 2.0 çekici bir sistem. (McAfee 2006; Hinchcliffe 2008)
9. Nedir bu Enterprise 2.0 ? 2006’da Harvard üniversitesinden bir profesör Andrew McAfee; Blog, wiki, sosyal network, podcast … gibi web 2.0 uygulamalarının şirket güvenlik duvarları içinde kullanımının bilgi paylaşımı ve işbirliği sağlayacağını savundu. Bu gelişen sosyal yazılım platformlarının şirket içi, şirketler, ortak ve müşterileri arasında kullanımını Enterprise 2.0 olarak tanımladı.
14. Neyi, Kim ve Neden Kullanıyor? McKinsey 2008 Global Anket Sonuçları
15. Neyi, Kim ve Neden Kullanıyor? McKinsey 2008 Global Anket Sonuçları
16. Neyi, Kim ve Neden Kullanıyor? McKinsey 2008 Global Anket Sonuçları
17. Ve Neden? İnterneti düşünün kısa denilebilecek bir zamanda sınırsız bir bilgi kaynağına dönüştü. Bu gün internet sayesinde hayal edemeyeceğimiz bilgilere ulaşıp, hayal edemeyeceğimiz şeyleri başarabiliyoruz. Şirketinizde de internet gibi özgür akışla her gün büyüyen bir dünya olsun istemez misiniz?
18. Ve Neden? Mutlu, katılımcı, paylaşımcı ve her gün bilgi ve yeteneklerini geliştiren, mutlu müşteriler yaratarak size daha çok para kazandıran çalışanlar istemez misiniz? Ortak ve tedarikçilerinizi daha iyi izlemek, etkileşimde olmak, onların kaynaklarından yararlanmak istemez misiniz?
19. Ve Neden? Müşterilerinizin ne istediğini bilmek, doğru ürünü, doğru hizmeti, doğru fiyata sağlamak… DAHA YÜKSEK KAR VE CİROLAR İSTEMEZ MİSİNİZ ?