Welke impact heeft sociale en psychologische veiligheid op je veiligheidscultuur? Wat is het verschil tussen sociale en psychologische veiligheid? En wat zijn de overeenkomsten? Waarom zijn deze sociale constructen zo belangrijk voor je veiligheidsprestatie. Deze presentatie is gehouden bij de NEN SCL Veiligheidsladder en duurt 45 minuten. Meer weten kijk op de website van hubcreations.nl
3. Check-in: mijn persoonlijke handleiding
Wat moet je van mij weten om goed met mij te kunnen samenwerken? Kies 1 of 2 van de onderstaande vragen
en bespreek deze met diegene naast je.
Waar krijg je energie van?
Hoe bewaak jij grenzen?
Hoe word je het liefste aangesproken?
Neem jij de beurt in een vergadering of wil je die
krijgen?
Wanneer lekt je energie weg?
Wanneer vind jij je werk echt niet meer leuk?
Wat moeten collegas echt niet bij je doen?
Aan welk gedrag heb je echt een hekel?
Welk gedrag van jezelf vind je vervelend?
4. Veilig zijn en veilig voelen
Een voorwaarde voor klimmen op de Veiligheidsladder (SCL)
6. #moettochkunnen
Waar ligt voor jou de grens? Bespreek dit met diegene naast je. Kies een gedraging die je herkent of verzin
er eentje zelf. Jullie krijgen hier 3 minuten voor. Vervolgens vraag ik jullie wie heeft van een van deze
gedragingen zelf last?
Elkaar niet aanspreken op gedrag. Emotioneel uit een gesprek weg
lopen.
Continu collegas onderbreken om
zelf het woord te pakken.
Het niet consequent dragen van
PBM.
Roddelen over een leidinggevende
bij de koffie.
Verzin een gedraging zelf ..
7. Sociale veiligheid in relatie tot jouw veiligheidscultuur
Een vraagstuk over grenzen en beleid
Ik deed onderzoek binnen een
grote GGZ-instelling. Collegas
melden zich massaal ziek.
Burn-outs. Overspannen.
Konden het werk niet meer
aan. Medewerkers klaagden
over grensoverschrijdend
gedrag van cli谷nten. Het was
wachten op een fatale
gebeurtenis.
8. Psychologische veiligheid in relatie tot jouw veiligheidscultuur
Een vraagstuk over macht, kritisch durven zijn en open staan voor andere inzichten
Marit de Vos: een verhaal
over macht
Infra: verhaal over niet
kritisch mogen zijn
9. Hoe herken je een niet sociaal of psychologisch veilig klimaat?
De weerstandsladder: wie herkent deze ladder? Bij jezelf of bij een ander?
10. Zonder sociale en psychologische veiligheid is de ontwikkeling van
een veiligheidscultuur onmogelijk
Teamintelligentie. Twee weten meer dan 辿辿n.
11. Klimmen op de Veiligheidsladder
Gaat over samenwerken, veilig leiderschap en leren en reflecteren
#6: sociale veiligheid
stress, onzekerheid, onduidelijk, gebrek structuur, gebrek aan grenzen, onuitgesproken verwachtingen, willekeur, geen keuzes maken,
Psychologe veiligheid
macht, leren en reflecteren
#8: In deze casus zie je dat de GGZ het welzijn van de patient boven welzijn van medewerker stelt. Medewerker wordt bedreigd, bespuugd, aangevallen en in de fit gestoken. Is gedwongen getuige van heftige en onthutsende gebeurtenissen. Grenzen aan client worden niet gesteld. Let tevens op het woord gebruik hier. Client ipv patient terwijl we het hier over heel erg geestelijk zieke mensen hebben. Zegt iets over de verwachting en de rol die met aanneemt.
#9: Verhaal van Marit de Vos.
Een groot team is bezig met de renovatie van een stuw. Diverse aannemers werken aan het plaatsen van een nieuwe kraan, lier en vervangingen van de aandrijving. Er zit veel druk op het project. Provincie en gemeenten hebben een strakke deadline opgelegd met bijbehorende boete clausules. Projectleiding en provincie en gemeenten hebben regelmatig overleg over voortgang van het project. Tijdens een van deze overleggen komt ter sprake dat ze bepaalde werkzaamheden naar voren willen halen. Een van de projectleiders Jan wordt een beetje onrustig. Hij heeft gisteren koffie gedronken met een van de aannemers. En tijdens dit gesprekje kwam ter sprake dat de duikers de werkzaamheden niet durven uit te voeren ivm huidige hoogwater. Als de duikers nu hun werkzaamheden niet kunnen doen, betekent dit een enorme vertraging. Jan durft het niet te noemen. Bang voor de reactie van de groep. Jan doet het tijdens een vergadering toch. Hij krijgt de hele groep over zich heen. De groep verwijt de opdrachtnemer calculatief gedrag. Hij had de deadline toch niet gehaald en zo komt hij makkelijk onder zijn boete uit. Lekker de veiligheidskaart trekken. Volgens de groep kan Jan zijn rug niet rechten en overigens mag zich van de groep hier helemaal niet mee bemoeien. Dit is niet zijn taak of verantwoordelijkheid. De hele groep kijkt naar de projectdirecteur. Die moet maar paal en perk stellen. De projectdirecteur voelt zich enorm in een hoekje gedreven en voelt zich eigenlijk niet comfortabel met de gehele situatie.
#10: Hoe weet je nu of het sociale klimaat goed is? Kun je dingen in je omgeving observeren die duiden op een goed of minder goed klimaat?
Het is natuurlijk altijd goed om het te vragen. Voel jij je gehoord? Mag je ongevraagd aan je collega of leidinggevende feedback geven?
Maar je kunt het ook observeren. Horen aan bij het koffieapparaat. Tijdens de lunch. Voorzichtig in gesprekken met collegas. Of soms hardop als mensen het niet meer onder stoelen of banken willen steken. Ik ben het er niet mee eens, maar durf het niet te zeggen dus ik maak een grapje.
Mensen willen zich altijd uiten. Past het niet in dominante openbare groepscultuur, dan vindt het zijn weg wel bij de koffiehoek. Dit wordt ook wel eens de onderstroom genoemd. Je wilt het liefste hier het geluid op pikken voordat het zich ontwikkelt tot openlijk verzet of zelfs erger afhaking.
#11: We leven in een steeds complexere wereld. Met steeds complexere taken. Specialismen. Zonder samenwerken is het in veel organisaties niet eens mogelijk om de prestatie neer te zetten. Denk aan het bouwen van een tunnel, weg, redden van een mensenleven, schrijven van een boek.