6. Huidige Arbeidsmarkt Oktober 2011: 455.000 werklozen 5,8% van de beroepsbevolking 25-45 jarigen/laag opgeleiden Vanaf 2020: verwacht tekort van 500.000 werknemers vooral in techniek, ICT en zorg. 58% van vacatures zijn voor hoogopgeleiden, 31% is hoogopgeleid. met het verder dichtslibben van de Nederlandse wegen, de vastzittende huizenmarkt nemen wervingscirkels en dus het aantal beschikbare personen fors af. werknemers willen steeds minder uren werken. vergrijzing (Bron: Intelligence Group en CBS)
7. Huidige Arbeidsmarkt Oktober 2011: 455.000 werklozen 5,8% van de beroepsbevolking zelfde niveau als febr 2010, stijgt al 4 maanden lang 25-45 jarigen/laag opgeleiden Vanaf 2020: verwacht tekort van 500.000 werknemers waarvan 300.000 hoogopgeleid vooral in techniek, ICT en zorg. 58% van vacatures zijn voor hoogopgeleiden, 31% is hoogopgeleid. met het verder dichtslibben van de Nederlandse wegen, de vastzittende huizenmarkt en de geringe verhuisbereidheid nemen wervingscirkels en dus het aantal beschikbare personen fors af. werknemers willen steeds minder uren werken. vergrijzing (Bron: Intelligence Group en CBS)
8. Voor Werknemers Er zijn meer dan 10.000 plekken op internet waar vacatures worden aangeboden. Werknemers gebruiken steeds minder ori谷ntatiebronnen om een baan te zoeken. Er is gewoonweg teveel keuze. Een groep (latente) baanzoekers verwacht dat de baan/werkgever hem vindt en is daarom minder geneigd zelf actief op zoek te gaan. Sociale media worden referentieplaatsen voor zowel bedrijven als werknemers. (Bron: Intelligence Group)
9. Voor Werkgevers In Nederland wordt 7,5 keer zoveel uitgegeven aan het afscheid nemen van mensen als aan het aantrekken van mensen. Nederland heeft bijna 900 actieve vacaturesites. Minder dan 1 op de 200 personen heeft in 2009 zijn/haar baan gevonden met behulp van social media. Mensen hebben een voorkeur voor flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en arbeidsrelaties. (Bron: Intelligence Group)
11. Werven en behouden Meer aandacht voor de regionale arbeidsmarkt. Arbeidsmarktcommunicatie en recruitment worden visueler en persoonlijker (Linkedin, Facebook, Twitter, Youtube). Toekomstige werknemers willen kijkje in de keuken van de werkgever. Zichtbaarheid, bereikbaarheid en transparantie scoren. Opleidingsmogelijkheden en flexibilisering van arbeidsvoorwaarden om medewerkers te behouden (Employability). HNW: mogelijkheden om werk flexibel te kunnen inpassen in het dagelijks leven. Social media is niet meer weg te denken.
12. Social Media gebruik medium Aantal gebruikers Gem. leeftijd % bevolking Twitter 225.000.000 <30 jaar 11% Facebook 800.000.000 40 jaar 17,6% Linkedin 135.000.000 40 jaar 15% You tube 490.000.000 27 jaar 54% Google+ 50.000.000
15. Bij ISO-point: Zowel aantal nieuwe vacatures als nieuw ingeschreven kandidaten nemen toe. Zowel opdrachtgevers als kandidaten gaan voor de perfect match. Leeftijd is minder een issue. KAM Professionals erg actief op linkedin, minder op Twitter. Linkedin groep werken in QHSE groeit snel. Arbeidsmarkt voor KAM vakgebied
17. Veel kansen voor: Quality Engineers QHSE Professionals met ervaring in de offshore/petrochemie Ervaren KAM professionals met MVK, HVK of MoSHE Medior kandidaten
18. Maar ook. Nieuwe kansen voor afgestudeerde IVKers. Kansen voor mensen die een andere branche willen. Kansen voor 50+ ers.
19. Toekomst Vraag naar QHSE Professionals blijft. MVO na de crisis. Social media wordt steeds belangrijker als kennisplatform en voor recruitment. Meer vraag naar ZZP ers. HNW niet meer weg te denken Werkzoekenden: netwerken loont en is leuk!
22. Stellingen Welke rol speelt MVO/duurzaamheid in de bedrijfsstrategie. Bestaan er wensen om dit te professionaliseren, door het deel te laten uitmaken van een KAM functie. Ziet u krapte ontstaan vanwege de vergrijzing. En zoja, hoe zou u dit oplossen. Hoe ervaart u de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt op het gebied van Kwaliteits- en KAM management. In hoeverre past HNW in de functie van Kwaliteits/KAM manager.
23. Stellingen Er zijn (on)voldoende KAM opleidingen op middelbaar en hoger niveau om invulling te geven aan de eisen die gesteld worden door de huidige wetgeving en door het bedrijfsleven. Het certificeren van een opleidingsinstituut voor KAM opleidingen is voldoende voor nationale acceptatie. Accreditatie (persoonscertificering) op Europees niveau, is noodzakelijk voor de Offshore. De hoge kosten van vervolgopleidingen voor QHSE vormen een drempel voor bijscholing.