2. De Instructeur
Paul Remkes, inst.nr. 3418,
ca. 400 duiken
NOB 2* Instructeur
IANTD OW Instructor
IANTD Deepdive Instructor
IANTD Medic First Aid
Instructor
3. (waan)zinnig
Voordelen Nadelen (en angsten)
volgelaatsmasker: volgelaatsmasker
Communicatie Duur
Comfort Niet voor opgeleid
Geen bijtstuk Moeilijk:
(neus ademhaling) klaren
Koudebescherming nood luchtvoorziening
Veiligheidsbevestiging onbekendheid
Vuilwater bescherming
3
17. Opzetten masker
Banden op maximale stand
Luchtvoorziening open
Methode 2
Masker op voorhoofd
Spin goed plaatsen
Masker op gezicht
Banden aanspannen
23. Voorbereiding duik
Leg set klaar (drukloos)
Wij/Ik monteren maskers op jullie sets
Inspecteer masker:
Controleer masker (skirt, spin, vizier)
Controleer plaatsing binnenmasker en kleppen.
Controleer afstelling klaarsysteem
Controleer werking en stand van stelknoppen
(volgende sheet)
24. pre-dive
Buddycheck
ALV en extra duikbril aanbevolen uitrustingstukken
Materiaal controle uitgevoerd?
(Check plaatsing spin)
Te water gaan
Nat / droog opzetten
Automaat afstellen
28. Finale
Veel succes
en plezier
met deze
NIEUWE manier van
DUIKEN
28
Editor's Notes
#4: Trek vergelijking met droogpak, 20 jaar geleden zag je bijna geen droogpakken (gevaarlijk, moeilijk etc)
#10: Niet aan de labels trekken! De band naar binnen duwen.
#11: Ontdek samen met de deelnemer de verschillende onderdelen en bedieningsorganen van het masker.
#12: De droge perslucht komt via de automaat in het masker en stroomt langs het vizier. Hierdoor wordt eventueel condens weggenomen. Het binnenmasker beperkt de dode ruimte van het masker. Hierin zitten inlaatventielen waardoor de perslucht naar binnen kan maar de uitgeademde lucht niet het masker in kan. De uitgeademde lucht gaat via het ventiel aan de onderzijde het masker uit.
#13: Vraag je deelnemers eerst te kijken en zelf niets te doen
#14: Deze methode is zonder kap (in het zwembad ) goed toepasbaar. Pak in iedere hand 辿辿n van de onderste banden. Plaats je kin en trek het masker over je hoofd. De onderste banden kan je onder water vinden door het uitblaas ventiel op te zoeken, lang de rand links naar boven de eerste band te voelen en deze dan naar rechts te volgen.
#15: Eerst de middelste banden aantrekken Dan de onderste En als laatste de bovenste banden aantrekken. Trek de banden niet te strak aan. Het moet comfortabel aanvoelen. Het masker loopt echt niet vol. Dat zal je later in het zwembad wel ervaren. Konijnen oortjes (lang uitstekende boven banden die drijven) zijn een teken van een slechte plaatsing van de spin.
#16: Onder aan je schedel voel je een kuiltje. Daar moet de spin zitten!
#17: Trek de buckels naar voren en van je af. Niet opzij trekken!
#18: Deze tweede methode heeft de voorkeur bij het gebruik van een hoofdkap. Deze zijn te stroef om de spin makkelijk over het hoofd te laten glijden.
#19: Laat de deelnemer het masker op en af zetten. Controleer de plaatsing van de spin. De banden op oor hoogte zitten bij een goede plaatsing horizontaal.
#20: Het klaarsysteem moet ter hoogte van de bovenlip zitten. Mag zeker niet tegen je lip drukken en moet voldoende afstand van de neus hebben om zonder weerstand lucht te kunnen halen.
#21: Drie afstel mogelijkheden: 1. De afstand van je gezicht kan je instellen op 4 verschillende afstanden met behulp van een drietal verschillen doppen met verschillende diktes te gebruiken. 2. De breedte: doordat de gaten asymmetrisch in de doppen zitten kan je de breedte instellen. Let op! Midden van de dop altijd onder de pennen instellen, dus niet omhoog draaien! 3. De hoogte: hiervoor heb je een schroevendraaier nodig. Realiseer je dat als je straks met een kap duikt de instelling weer iets anders zal zijn
#22: 2 methoden om je neus te klaren; druk tegen de bovenkant van het masker. De dopjes zullen kantelen en je neus afsluiten. Als dat niet goed werkt (je kan wat moeilijker klaren) gewoon het hele masker tegen je gezicht duwen.
#23: Laat de deelnemer het masker op en af zetten. Controleer de plaatsing van de spin. De banden op oor hoogte zitten bij een goede plaatsing horizontaal.
#24: Laat deelnemers sets klaar leggen. Zorg voor een goed steeksleutels. Controleer bij binnenmasker echt zorgvuldig de plaatsing om communicatiepoort en om uitlaatventiel. Pijpje moet zichtbaar / voelbaar zijn! Een masker dat bij iedere ademteug beslaat en weer optrekt is een teken van een slechte afdichting van het binnenmasker. Gevaar CO2 vergiftiging!
#26: Freeflow of pre-dive knop. Deze staat in de duikstand naar je gezicht toe! Let op! Gaat vrij zwaar. De ademweerstandknop stel je als volgt af. Helemaal open draaien, in het water met het maker op je hoofd voorover in het water laten zakken. Draai de knop nu net zover terug dat er geen freeflow ontstaat. Waarschuwing: net als fleskraan instelknop altijd stukje terug draaien. Kan door temperatuur verschil tijdelijk vast gaan zitten. Noot: in ondiep water kan wat vibratie (klapperen) ontstaan. De ademweerstand zwaarder stellen of het masker iets losser op het gezicht zetten.