ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
ʲ辱Ǵڱè澱   OrigamiCàrol Pons Cunill- 2010
Què és la papiroflèxia? A l'origami en català també se l'anomena papiroflèxia.L'origami és l'art del plegatge de paper originari del Japó amb el que s'obtenen figures diverses i desenvolupa l'expressió artística i intel·lectual.La paraula origami en japonès significa “plegar” (oru) “paper” (kami)Ens permet passar de les dues dimensions del paper a les tres usant només paper plegat sense tallar, aferrar ni afegir cap element.En un principi era un entreteniment de la Cort Imperial, després va usar-se com a tradició cerimonial i llavors per a doblegar cartes de forma delicada i significativa. També es va usar per fer regals “noshis” desitjant bona sort als guerres samurais. Posteriorment va convertir-se  en una tradició que els pares trametien als fills.Aquest art es va popularitzar i es va estendre a altres països. Segons la filosofia oriental l'origami aporta calma i paciència al que  el practica.
L’origami símbol de la PauA causa de la bomba atòmica amollada damunt Hiroshima, Sadako Sasaki, una filleta d'onze anys, com a molts d'altres infants  va emmalaltir com a conseqüència de la radiació atòmica.Una amiga seva per animar-la li va contar una tradició japonesa: “Qui aconsegueix doblegar mil grues (tipus d'ocell) amb la tècnica de l'origami com a recompensa al seu esforç i concentració diu la tradició que se li concedeix un desig”
Amb l'idea de curar-se màgicament Sadako va doblegar centenars de grues, però dissortadament va morir quan ja havia aconseguit plegar-ne 644.Els seus amics i companys d'escola commoguts van decidir acabar de plegar fins a 1. 000 grues i cada any tornar-les a plegar per recordar-la.La història de na Sadako es va estendre de boca en boca; ella com tants altres infants no va poder sobreviure a la bomba atòmica. Per a que sempre es recordés la seva història a la Plaça de la Pau d'Hiroshima hi ha un monument de na Sadako amb una grua on es pot llegir:“Aquest és el nostre crit, la nostra pregària: pau al món”La seva història actualment és coneguda arreu del món i les grues i l'origami s'han convertit en símbols de Pau i de rebuig a la guerra
Els símbols bàsics
Punts de partida més destacatsBase blintz
Got
Grua picotejant
Vaixell
Granota
Capsa
Pajarita
Grua voladora
Papallona

More Related Content

Origami

  • 1. ʲ辱Ǵڱè澱 OrigamiCàrol Pons Cunill- 2010
  • 2. Què és la papiroflèxia? A l'origami en català també se l'anomena papiroflèxia.L'origami és l'art del plegatge de paper originari del Japó amb el que s'obtenen figures diverses i desenvolupa l'expressió artística i intel·lectual.La paraula origami en japonès significa “plegar” (oru) “paper” (kami)Ens permet passar de les dues dimensions del paper a les tres usant només paper plegat sense tallar, aferrar ni afegir cap element.En un principi era un entreteniment de la Cort Imperial, després va usar-se com a tradició cerimonial i llavors per a doblegar cartes de forma delicada i significativa. També es va usar per fer regals “noshis” desitjant bona sort als guerres samurais. Posteriorment va convertir-se en una tradició que els pares trametien als fills.Aquest art es va popularitzar i es va estendre a altres països. Segons la filosofia oriental l'origami aporta calma i paciència al que el practica.
  • 3. L’origami símbol de la PauA causa de la bomba atòmica amollada damunt Hiroshima, Sadako Sasaki, una filleta d'onze anys, com a molts d'altres infants va emmalaltir com a conseqüència de la radiació atòmica.Una amiga seva per animar-la li va contar una tradició japonesa: “Qui aconsegueix doblegar mil grues (tipus d'ocell) amb la tècnica de l'origami com a recompensa al seu esforç i concentració diu la tradició que se li concedeix un desig”
  • 4. Amb l'idea de curar-se màgicament Sadako va doblegar centenars de grues, però dissortadament va morir quan ja havia aconseguit plegar-ne 644.Els seus amics i companys d'escola commoguts van decidir acabar de plegar fins a 1. 000 grues i cada any tornar-les a plegar per recordar-la.La història de na Sadako es va estendre de boca en boca; ella com tants altres infants no va poder sobreviure a la bomba atòmica. Per a que sempre es recordés la seva història a la Plaça de la Pau d'Hiroshima hi ha un monument de na Sadako amb una grua on es pot llegir:“Aquest és el nostre crit, la nostra pregària: pau al món”La seva història actualment és coneguda arreu del món i les grues i l'origami s'han convertit en símbols de Pau i de rebuig a la guerra
  • 6. Punts de partida més destacatsBase blintz
  • 7. Got
  • 11. Capsa