ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
EL DISC DUR
1.1 DEFINICIÓ DE DISC DUR 1.2 CARACTERÍSTIQUES 1.3 ESTRUCTURA FÍSICA 1.4 ESTRUCTURA LÒGICA 1.5 FUNCIONAMENT MECÀNIC 1.6 PARTICIONS ÍNDEX
1.1 DEFINICIÓ DE DISC DUR És un dispositiu d'emmagatzemament no volàtil. S'hi guarden grans quantitats de dades digitals en la superfície magnetitzada dels diversos discs (platter) que conté, els quals giren a gran velocitat. Forma part del maquinari de la majoria dels ordinadors actuals. Dins els diferents tipus de memòries és classificat com a memòria secundària.
VIDEO-RESUM
1.2 CARACTERÍSTIQUES Les característiques principals d'un disc dur són la seva capacitat d'emmagatzematge (actualment d'uns quants gigabytes (GB) a un terabyte (TB), la velocitat de transferència (throughput, en MB/s), i el temps d'accés (en ms), que alhora ve condicionat per la velocitat de rotació (rpm o rotacions per minut).
1.3 ESTRUCTURA FÍSICA Hi ha diversos conceptes per referir-se a zones del disc:    * Plat: cadascun dels discos que hi ha dins del disc dur.    * Cara: cadascun dels dos costats d'un plat.    * Cap: nombre de capçals.    * Pistes: una circumferència dins d'una cara, la pista 0 està en la vora exterior. * Cilindre: conjunt de diverses pistes, són totes les circumferències que estan alineades verticalment (una de cada cara). * Sector: cadascuna de les divisions d'una pista. .
Dins del disc es troben: * El Màster Boot Record (al sector d'arrencada), que conté la taula de particions.   * Les particions, necessàries per poder col · locar els sistemes d'arxius. 1.5 ESTRUCTURA LÒGICA
1.4 FUNCIONAMENT MECÀNIC Un disc dur sol tenir: * Plats on es graven les dades. * Capçal de lectura / escriptura. * Motor que fa girar els plats. * Electroimant que mou el capçal. * Circuit electrònic de control, que inclou: interfície amb l'ordinador, memòria cau. * Bosseta dessecant (gel de sílice) per evitar la humitat. * Caixa, que ha de protegir de la brutícia, motiu pel qual sol portar algun filtre d'aire .
1.6 PARTICIONS És el nom genèric que rep cada divisió present en una sola unitat física d'emmagatzematge de dades. TIPUS DE PARTICIONS: - PARTICIÓ PRIMÀRIA (1.6.1) - PARTICIÓ ESTESA (1.6.2) - PARTICIÓ LÒGICA (1.6.3)
1.6.1 PARTICIÓ PRIMÀRIA Són les divisions crues o primàries del disc, només pot haver-hi 4 d'aquestes o 3 primàries i una estesa.  Depèn d'una taula de particions .
1.6.2 PARTICIÓ ESTESA També coneguda com partició secundària és un altre tipus de partició que actua com una partició primària; serveix per contenir infinitat d'unitats lògiques en el seu interior. Va ser ideada per trencar la limitació de 4 particions primàries en un sol disc físic. Només pot existir una partició d'aquest tipus per disc, i només serveix per contenir particions lògiques. Per tant, és l'únic tipus de partició que no suporta un sistema de fitxers directament.
1.6.3 PARTICIÓ LÒGICA Ocupa una porció de la partició estesa o la totalitat d'aquesta, la qual s'ha formatat amb un tipus específic de sistema de fitxers se li ha assignat una unitat, així el sistema operatiu reconeix les particions lògiques o el seu sistema de arxius. Hi pot haver un màxim de 23 particions lògiques en una partició estesa.

More Related Content

Presentació Disc Dur Arantxa Narvaez i Javier Tur

  • 2. 1.1 DEFINICIÓ DE DISC DUR 1.2 CARACTERÍSTIQUES 1.3 ESTRUCTURA FÍSICA 1.4 ESTRUCTURA LÒGICA 1.5 FUNCIONAMENT MECÀNIC 1.6 PARTICIONS ÍNDEX
  • 3. 1.1 DEFINICIÓ DE DISC DUR És un dispositiu d'emmagatzemament no volàtil. S'hi guarden grans quantitats de dades digitals en la superfície magnetitzada dels diversos discs (platter) que conté, els quals giren a gran velocitat. Forma part del maquinari de la majoria dels ordinadors actuals. Dins els diferents tipus de memòries és classificat com a memòria secundària.
  • 5. 1.2 CARACTERÍSTIQUES Les característiques principals d'un disc dur són la seva capacitat d'emmagatzematge (actualment d'uns quants gigabytes (GB) a un terabyte (TB), la velocitat de transferència (throughput, en MB/s), i el temps d'accés (en ms), que alhora ve condicionat per la velocitat de rotació (rpm o rotacions per minut).
  • 6. 1.3 ESTRUCTURA FÍSICA Hi ha diversos conceptes per referir-se a zones del disc:   * Plat: cadascun dels discos que hi ha dins del disc dur.   * Cara: cadascun dels dos costats d'un plat.   * Cap: nombre de capçals.   * Pistes: una circumferència dins d'una cara, la pista 0 està en la vora exterior. * Cilindre: conjunt de diverses pistes, són totes les circumferències que estan alineades verticalment (una de cada cara). * Sector: cadascuna de les divisions d'una pista. .
  • 7. Dins del disc es troben: * El Màster Boot Record (al sector d'arrencada), que conté la taula de particions.   * Les particions, necessàries per poder col · locar els sistemes d'arxius. 1.5 ESTRUCTURA LÒGICA
  • 8. 1.4 FUNCIONAMENT MECÀNIC Un disc dur sol tenir: * Plats on es graven les dades. * Capçal de lectura / escriptura. * Motor que fa girar els plats. * Electroimant que mou el capçal. * Circuit electrònic de control, que inclou: interfície amb l'ordinador, memòria cau. * Bosseta dessecant (gel de sílice) per evitar la humitat. * Caixa, que ha de protegir de la brutícia, motiu pel qual sol portar algun filtre d'aire .
  • 9. 1.6 PARTICIONS És el nom genèric que rep cada divisió present en una sola unitat física d'emmagatzematge de dades. TIPUS DE PARTICIONS: - PARTICIÓ PRIMÀRIA (1.6.1) - PARTICIÓ ESTESA (1.6.2) - PARTICIÓ LÒGICA (1.6.3)
  • 10. 1.6.1 PARTICIÓ PRIMÀRIA Són les divisions crues o primàries del disc, només pot haver-hi 4 d'aquestes o 3 primàries i una estesa. Depèn d'una taula de particions .
  • 11. 1.6.2 PARTICIÓ ESTESA També coneguda com partició secundària és un altre tipus de partició que actua com una partició primària; serveix per contenir infinitat d'unitats lògiques en el seu interior. Va ser ideada per trencar la limitació de 4 particions primàries en un sol disc físic. Només pot existir una partició d'aquest tipus per disc, i només serveix per contenir particions lògiques. Per tant, és l'únic tipus de partició que no suporta un sistema de fitxers directament.
  • 12. 1.6.3 PARTICIÓ LÒGICA Ocupa una porció de la partició estesa o la totalitat d'aquesta, la qual s'ha formatat amb un tipus específic de sistema de fitxers se li ha assignat una unitat, així el sistema operatiu reconeix les particions lògiques o el seu sistema de arxius. Hi pot haver un màxim de 23 particions lògiques en una partició estesa.